Για ποιους λόγους οι άνθρωποι της Δύσης παχαίνουν;Έρευνα του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, δημοσίευσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο μέσος Αμερικανός άντρας αυτή τη στιγμή ζυγίζει γύρω στα 88,9 κιλά (με ύψος γύρω στο 1,75), δηλαδή είναι πιο βαρύς κατά 7,7 κιλά σε σχέση με την προηγούμενη 20ετία.

Η μέση Αμερικανίδα ζυγίζει 76,6 κιλά (με ύψος γύρω στο 1,60) κάτι που σημαίνει ότι η αύξηση βάρους υπήρξε ραγδαία, αν σκεφτεί κανείς ότι το 1994 η ίδια γυναίκα ζύγιζε λιγότερο από 68 κιλά.

Η ίδια έρευνα  αριθμεί μια σειρά από αιτίες  οι οποίες ευθύνονται για την αύξηση βάρους  των ανθρώπων στο δυτικό κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες.

Κάποιες από αυτές τις αιτίες, συνδέονται με τις διατροφικές μας συνήθειες και τα «δολώματα» μέσω των οποίων τα τρόφιμα έχουν αποκτήσει τον έλεγχο της ζωής μας.

1. Ο κόσμος τρώει έξω
Και τρώει πολύ. Οι Αμερικανοί μαγειρεύουν λιγότερο τώρα πια και τρώνε περισσότερο έξω. Μόνο το 2015 οι Αμερικανοί ξόδεψαν περισσότερα για να φάνε σε κάποιο εστιατόριο ή ταχυφαγείο και πολύ λιγότερα για να αγοράσουν λαχανικά, είδη μπακαλικής και φρούτα.

2. Οι μερίδες των φαγητών είναι πλέον τεράστιες
Είναι γεγονός ότι οι μερίδες των εστιατορίων εκτός από πιο ακριβές είναι και πιο μεγάλες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έρευνα, ένα τυπικό πιάτο σε εστιατόριο του σήμερα είναι 4 φορές μεγαλύτερο από ένα τυπικό πιάτο του '50. Και φυσικά, αυτές οι τεράστιες μερίδες είναι επιπλέον θερμίδες.

3. Καταναλώνονται πάρα πολλά αναψυκτικά και πάρα πολλά γλυκά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι οι Αμερικανοί είναι πρωταθλητές στην κατανάλωση αναψυκτικών και παγκόσμιοι ηγέτες στην αγορά αυτή και όπως είναι φυσικό κατέχουν θλιβερές πρωτιές στα ποσοστά παχυσαρκίας, στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, καθώς και σε μια σειρά σοβαρών οδοντικών προβλημάτων. Στη Βρετανία, από την άλλη, μπήκε φόρος στα αναψυκτικά με πρόσθετη ζάχαρη, ως μέτρο καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας.

4. Η υγιεινή διατροφή κοστίζει ακριβά
Ακόμη κι αν θέλουν κάποιοι να επιλέξουν υγιεινές τροφές,  χρειάζεται να έχουν σχετική οικονομική άνεση αφού αυτές συνήθως κοστίζουν ακριβότερα από ένα μπέργκερ για παράδειγμα.

5. Τα λαχανικά που γνωρίζουμε είναι πατάτες και ντομάτες
Μόνο μέσα στο 2013 και σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου γεωργίας, οι πατάτες και οι ντομάτες ήταν το ήμισυ της αγροτικής παραγωγής της χώρας. Είναι τα πιο φθηνά και προσβάσιμα λαχανικά που γνωρίζει ο κόσμος. Είναι όμως κι αυτά που μαγειρεύονται με το περισσότερο αλάτι ή ζάχαρη.

6. Τα περισσότερα γεύματα θυμίζουν επιδόρπιο
Και είναι. Το γνωστό αμερικανικό πρωινό δεν είναι τίποτα περισσότερα από ένα γιγάντιο γεύμα που μοιάζει πολύ με επιδόρπιο. Όλη αυτή η ζάχαρη, τα παραδοσιακά, τα cupcakes, οι επεξεργασμένοι χυμοί (με άλλη τόση ζάχαρη), είναι μία θερμιδική βόμβα.

7. Οι διαφημίσεις τροφίμων δεν βοηθούν
Η τέχνη της διαφήμισης ευθύνεται για μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας αύξησης βάρους του πληθυσμού. Ο δελεαστικός τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται φαγητά και γλυκά ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αλλαγή του τρόπου που τρώμε με τις γνωστές συνέπειες όχι μόνο στην αύξηση του βάρους, αλλά και στην επιβάρυνση της υγείας.


Πηγή: enallaktikos.gr