Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ανένδοτος δικαστικών για το νέο μισθολόγιο

Με ιδιαίτερα «σκληρή» ανακοίνωση αντιδρούν οι δικαστικές και εισαγγελικές ενώσεις στην προοπτική περαιτέρω μειώσεων των αποδοχών τους με το νομοσχέδιο για τα «ειδικά μισθολόγια», καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «αδιαφορεί για αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις» και «πλήττει ανεπίτρεπτα το κύρος της δικαστικής λειτουργίας».

Παράλληλα οι διοικητικοί δικαστές συγκαλούν έκτακτη συνέλευση στις 4 Οκτωβρίου για να αντιδράσουν στην επικείμενη νομοθετική παρέμβαση, ενώ είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει νέο «μπαράζ» αγωγών, όπως αφέθηκε σαφώς να εννοηθεί κατά τη σχετική συνάντηση των 6 δικαστικών ενώσεων με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη.
Την ίδια στιγμή ασκούνται νέα ένδικα μέσα κατά της επιβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα αναδρομικά που εισπράττουν σε ετήσιες δόσεις από διαφορές αποδοχών μολονότι επιδικάστηκαν την προηγούμενη δεκαετία και αφορούν το διάστημα 2003-2007.
Ανοίγοντας «πόλεμο χαρακωμάτων» και ανάγοντας το όλο ζήτημα σε θεσμική βάση, οι δικαστικές-εισαγγελικές ενώσεις υπογραμμίζουν, ότι «η κυβέρνηση αρνείται να κατανοήσει τη φύση και τον σκοπό της δικαστικής λειτουργίας», αλλά και ότι «αθετεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και τις κατά καιρούς δηλώσεις της για ανεπιφύλακτο σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τις αποφάσεις της».
Στην κοινή τους ανακοίνωση οι ενώσεις τονίζουν επίσης ότι «προσπαθήσαμε κατ' επανάληψη να καταστήσουμε σαφές ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, κατά το Σύνταγμα, δεν εξαντλείται σε βερμπαλιστικές δηλώσεις, αλλά συνιστά πλέγμα συγκεκριμένων θεσμικών εγγυήσεων» και ότι «προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τη ζωτική σημασία της ύπαρξης ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, τόσο για τους θεσμούς, τα δικαιώματα των πολιτών και τη δημοκρατία, όσο και για την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση».
Εξηγώντας το δικαίωμα και υποχρέωσή τους να μη δεχθούν υποβάθμιση των συνθηκών της ζωής και της εργασίας τους σε σημείο που να διακυβεύεται άμεσα η δυνατότητα να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, οι ενώσεις επικαλούνται τη νομολογία του «Μισθοδικείου» που αποτελείται κατά πλειοψηφία από μη δικαστές και το οποίο γι' αυτούς τους λόγους έκρινε αντισυνταγματικές τις τελευταίες περικοπές των αποδοχών τους.
Με αφορμή το νέο ειδικό μισθολόγιο, οι ενώσεις τονίζουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μειώσεις των δικαστικών αποδοχών, καθώς και τη δημιουργία δικαστικών λειτουργών δύο ταχυτήτων με επιδόματα σε όσους έχουν «θέσεις ευθύνης».
Ο σκοπός
Καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι επικαλείται «εξορθολογισμό-αποσυμπίεση» των ειδικών μισθολογίων, αρνούμενη να κατανοήσει τη φύση και τον σκοπό της δικαστικής λειτουργίας, καθώς και ότι παραγνωρίζει το γεγονός ότι κάθε δικαστικός λειτουργός που κρίνει για την ελευθερία, την περιουσία, την προστασία και αποτελεσματική άσκηση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών, έχει θέση απόλυτης και ισότιμης ευθύνης η οποία δεν μπορεί να διαχωριστεί από την αντίστοιχη θέση των συναδέλφων του, ανεξάρτητα από τον βαθμό ή από την άσκηση καθηκόντων διοικητικής φύσης.
Επιπλέον εγκαλούν την κυβέρνηση ότι «αδιαφορεί για την εφαρμογή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων», τις οποίες «παραβιάζει με μεθόδους και τεχνάσματα» και ότι έτσι «πλήττει ανεπίτρεπτα το κύρος της δικαστικής λειτουργίας που είναι ισότιμη προς τις άλλες δύο λειτουργίες», αλλά και αθετεί προεκλογικές δεσμεύσεις και δηλώσεις για ανεπιφύλακτο σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Παράλληλα η Γενική Επιτροπεία διοικητικών δικαστηρίων προσέφυγε στο ΣτΕ με «αίτηση αναίρεσης υπέρ του νόμου« επιδιώκοντας να ανατραπεί απόφαση Διοικητικού Πρωτοδικείου που δέχθηκε ως συνταγματική την επιβάρυνση των αναδρομικών των δικαστών (46.022 ευρώ) με εισφορά αλληλεγγύης (4%).
Η επιβάρυνση προσβάλλεται ως αντισυνταγματική, αφού κατά τη νομοθετική ρύθμιση των αναδρομικών θεσπίστηκε φόρος 25% και προβλέφθηκε ρητά ότι δεν θα υπάρξει καμία άλλη επιβάρυνση, για να παραιτηθούν οι δικαστικοί λειτουργοί των υπόλοιπων αξιώσεών τους για το διάστημα 2003-2007, κ.λπ., αλλά και επειδή η ειδική εισφορά θεσπίστηκε πολύ αργότερα από τη σχετική οφειλή του κράτους και δεν μπορεί να αφορά εισοδήματα, που κακώς δεν είχαν καταβληθεί στο απώτερο παρελθόν.
Οι ενώσεις υποστηρίζουν πως με το νέο ειδικό μισθολόγιο η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία δικαστικών λειτουργών δύο ταχυτήτων


Αλέξανδρος Αυλωνίτης
ΕΘΝΟΣ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια