Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η έλλειψη ενός ενζύμου συνδέεται με την εξάρτηση από το αλκοόλ υποστηρίζουν τώρα οι επιστήμονες


Οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια εικάζουν ότι η εξάρτηση ενός ανθρώπου από το αλκοόλ μπορεί να συνδέεται με βλάβη στη λειτουργία του μετωπιαίου λοβού, αλλά δεν γνώριζαν τους βιολογικούς μηχανισμούς. Μια νέα έρευνα έρχεται τώρα να τεκμηριώσει τη σύνδεση της βλάβης στη μετωπιαία λειτουργία με την αδυναμία ελέγχου των παρορμήσεων.

Οι επιστήμονες της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Λινσέπινγκ εντόπισαν ένα ένζυμο, του οποίου η απενεργοποίηση στα νευρικά κύτταρα του μετωπιαίου λοβού συνδέθηκε με την εμφάνιση της εξάρτησης από το αλκοόλ.

Το ένζυμο με την ονομασία PRDM2 ελέγχει την έκφραση αρκετών γονιδίων που είναι αναγκαία για αποτελεσματική σηματοδότηση μεταξύ νευρώνων. Όταν παράγεται πολύ μικρή ποσότητα ενζύμου δεν στέλνονται αποτελεσματικά σήματα από τα κύτταρα για να σταματήσουν την παρόρμηση.

Η έρευνα έδειξε ότι η εξάρτηση από το αλκοόλ στους ποντικούς οδηγεί σε διαταραχή της παραγωγής του συγκεκριμένου ενζύμου και αυτή με τη σειρά της οδηγεί σε διαταραχή του ελέγχου των παρορμήσεων. Γι’ αυτό τα πειραματόζωα συνεχίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ ακόμα και όταν είναι δυσάρεστο. Όταν υποβάλλονται σε στρες επίσης υποτροπιάζουν στην κατανάλωση αλκοόλ.

Όταν οι ερευνητές σταμάτησαν την παραγωγή του ενζύμου στο μετωπιαίο λοβό ποντικών που δεν είχαν εξάρτηση από το αλκοόλ, παρατήρησαν την ίδια συμπεριφορά, δηλαδή ο έλεγχος των παρορμήσεων είχε διαταραχτεί.

Ο αλκοολισμός είναι μία πάθηση, χρόνια και εξελικτική, η οποία προκαλεί σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, πολλές από τις οποίες είναι καταστροφικές για το ίδιο το άτομο.

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι οι αλκοολικοί φτάνουν τα 40 εκατομμύρια, ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά το 40% των τροχαίων θανατηφόρων ατυχημάτων σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ.

Κι όπως λένε οι Ιάπωνες: «πρώτα το άτομο παίρνει ένα ποτό, μετά το ποτό παίρνει ένα ποτό και μετά το ποτό παίρνει το άτομο».




Πηγή: onmed.gr, bestrong.org.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια