Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επτά χρόνια από τη δολοφονία θηροφύλακα

Δημοσιεύουμε μήνυμα αναγνώστη του bloko.gr στη σελίδα του Facebook: Σήμερα συμπληρώνονται επτά χρόνια από τον άδικο χαμό του Ομοσπονδιακού Θηροφύλακα Θοδωρή Παπασπυρόπουλου. Υπενθυμίζουμε ότι ο άτυχος θηροφύλακας έπεσε νεκρός από σκάγια λαθροθήρα στις 5 Σεπτεμβρίου του 2009.
Διαβάστε το ρεπορτάζ του Εθνους από εκείνην την ημέρα:

Πυρ εναντίον δύο ανδρών της Θηροφυλακής άνοιξε 56χρονος, όταν του ζήτησαν να σταματήσει για έλεγχο. Τραυματίστηκε στο κεφάλι ο δεύτερος θηροφύλακας. Συνελήφθη στο σπίτι του ο δράστης.

Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη από το άγριο φονικό που έγινε, το βράδυ του Σαββάτου, στην αγροτική περιοχή Αετοφωλιά Περιστερίου του Δήμου Αμαλιάδας στην Ηλεία. Πενηνταεξάχρονος λαθροκυνηγός σκότωσε με δίκαννο κυνηγετικό όπλο 31χρονο θηροφύλακα. Ο δράστης, ο οποίος συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα στο σπίτι του, πυροβόλησε και τραυμάτισε στο κεφάλι και δεύτερο θηροφύλακα.
Το φονικό περιστατικό στην Αμαλιάδα δεν είναι δυστυχώς το πρώτο με θύμα θηροφύλακα. Πριν από ενάμιση χρόνο ο 41χρονος θηροφύλακας Κώστας Παπανδρέου, πατέρας τριών παιδιών, έπεσε νεκρός από τα βόλια αγροφύλακα που του είχε στήσει ενέδρα στο Διακόπη Φωκίδας επειδή δεν τον άφηνε να κυνηγάει παράνομα όπως αυτός ήθελε.
Θύμα είναι ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας Θεόδωρος Παπασπυρόπουλος, πατέρα ενός ανήλικου παιδιού, από το Χάβαρι, και τραυματισμένος στο κεφάλι από τα σκάγια του δράστη είναι ο 27χρονος θηροφύλακας Γεώργιος Λάττας. Ο δράστης, Ιωάννης Κόλλιας, μετά την αποτρόπαια πράξη του κατευθύνθηκε προς το σπίτι του. Εκεί, αφού καθάρισε το όπλο του, ξάπλωσε στο κρεβάτι του και πέντε ώρες μετά συνελήφθη από άντρες του Τμήματος Ασφάλειας Αμαλιάδας.
Χθες το πρωί ο δράστης μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Αμαλιάδας με ασθενοφόρο, καθώς υπέστη κρίση πανικού.
Εντωμεταξύ ο 27χρονος Γεώργιος Λάττας είχε μεταφερθεί στο 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πατρών, όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη και κατάφεραν να σώσουν το μάτι του.
Η τελευταία πράξη της τραγωδίας παίχτηκε χθες στο χωριό του άτυχου 31χρονου. Στη φωτογραφία ο πρόεδρος της Κυνηγετικής ομοσπονδίας Πελοποννήσου και στέλεχος του Κόμματος Ελλήνων Κυνηγών, Κώστας Μαρκόπουλος (αριστερά) με την οικογένεια του αδικοχαμένου θηροφύλακα
Η τελευταία πράξη της τραγωδίας παίχτηκε χθες στο χωριό του άτυχου 31χρονου. Στη φωτογραφία ο πρόεδρος της Κυνηγετικής ομοσπονδίας Πελοποννήσου και στέλεχος του Κόμματος Ελλήνων Κυνηγών, Κώστας Μαρκόπ
Χθες στις 5 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Χαβαρίου ο ανήλικος γιος, η σύζυγος και η οικογένειά του αποχαιρέτησαν τον αδικοχαμένο 31χρονο άνδρα.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το φονικό έγινε περίπου στις 9.45 το βράδυ του Σαββάτου.
Οι δυο θηροφύλακες είχαν ήδη φτάσει στην περιοχή της Αετοφωλιάς προκειμένου να πιάσουν κάποια άτομα που παράνομα κυνηγούσαν λαγούς. Ο Θοδωρής στάθηκε στο ψηλότερο σημείο του μικρού λόφου που υπάρχει και ο συνάδελφός του χαμηλά, δίπλα σε θάμνους. Λίγα λεπτά αργότερα από το λιοστάσι πέρασε ο 56χρονος.
Οι θηροφύλακες, με τους φακούς στο χέρι, του ζήτησαν να σταματήσει για έλεγχο.
Τότε ο Γιάννης Κόλλιας χωρίς δεύτερη σκέψη σήκωσε το όπλο του και αρχικά πυροβόλησε προς το σημείο όπου βρισκόταν ο Θοδωρής. Τα σκάγια τον πέτυχαν στον ώμο και ο 31χρονος έπεσε αιμόφυρτος στο χώμα. Ο πυροβολισμός έκανε τον 27χρονο θηροφύλακα να τρέξει για να σωθεί. Ο 56χρονος όμως πυροβόλησε προς το μέρος του, με αποτέλεσμα κάποια σκάγια να τον πετύχουν στο κεφάλι. Αιμόφυρτος ο 27χρονος πήρε τον δρόμο για το χωριό και με το κινητό του τηλέφωνο ενημέρωσε το Αστυνομικό Τμήμα Αμαλιάδας.
Ο 56χρονος δράστης Γιάννης Κόλλιας που υπέστη κρίση πανικού μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.
Ο 56χρονος δράστης Γιάννης Κόλλιας που υπέστη κρίση πανικού μεταφέρεται με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.
Λίγα μέτρα πριν μπει στο Περιστέρι συνάντησε κάτοικο του χωριού, στον οποίο είπε: «μας σκότωσε ο Γιάννης».
Αμέσως ενημερώθηκε το Γενικό Νοσοκομείο της Αμαλιάδας και ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο του φονικού, όπου παρέλαβε τον 31χρονο άνδρα αλλά και τον 27χρονο. Δυστυχώς, όμως, στον δρόμο για το νοσοκομείο ο άτυχος Θοδωρής ξεψύχησε, ενώ ο 27χρονος, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκε στο 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πατρών, απ όπου εξήλθε χθες το μεσημέρι.
Μετά το φονικό, ο 56χρονος κατευθύνθηκε στο σπίτι του. Εκεί, σύμφωνα με τις καταθέσεις, φέρεται να είπε στα μέλη της οικογένειάς του ότι έκανε μια πράξη για την οποία θα τιμωρηθεί αυστηρά. Αμέσως μετά καθάρισε το όπλο του και ξάπλωσε. Στο χωριό όμως είχε συγκεντρωθεί όλη η δύναμη της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ηλείας. Από τα στοιχεία που είχαν συλλεχτεί, με σημαντικότερο την κατάθεση του 27χρονου, δράστης ήταν ο Γιάννης Κόλλιας.
Στις 2.30 τα ξημερώματα άντρες της Ασφάλειας Αμαλιάδας παρουσία δικαστικού πήγαν στο σπίτι και τον συνέλαβαν. Στην έρευνα που έγινε βρέθηκαν πέντε κυνηγετικά όπλα, καθώς και 208 φυσίγγια. Σύμφωνα με πληροφορίες. στη διάρκεια της προανάκρισης ο 56χρονος φέρεται να έχει ομολογήσει την πράξη του.
Χθες το πρωί, ο δράστης μεταφέρθηκε από το κτίριο της Α.Υ. με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας, όπου κρατείται φυλασσόμενος μετά την κρίση πανικού που υπέστη. Ο δράστης αφού βγει από το νοσοκομείο θα οδηγηθεί στην Εισαγγελέα Αμαλιάδας όπου αναμένεται να του απευθυνθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Ο άτυχος Θ. Παπασπυρόπουλος (πρώτος από αριστερά) με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Κιλτίδη κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αμαλιάδα τον Αύγουστο του 2008
Ο άτυχος Θ. Παπασπυρόπουλος (πρώτος από αριστερά) με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Κιλτίδη κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αμαλιάδα τον Αύγουστο του 2008
Τους είχε απειλήσειΗ χθεσινή εγκληματική ενέργεια, ωστόσο, είναι η κορυφαία μιας σειράς αντεγκλήσεων που ο δράστης είχε με τον Θοδωρή Παπασπυρόπουλο. Συγκεκριμένα, πέρσι ο θηροφύλακας είχε πιάσει τον 56χρονο για λαθροθηρία και του είχε αφαιρέσει το όπλο. Τότε, όπως έλεγαν χθες, ο Γιάννης Κόλλιας του είχε διαμηνύσει πως εάν στο μέλλον του «έμπαινε», θα τον σκότωνε. Κάτι που κανείς, βέβαια, δεν πίστεψε πως θα γίνει πραγματικότητα. Μέχρι χθες. Μέχρι τη στιγμή που οι δυο τους συναντήθηκαν και ο 56χρονος δεν δίστασε να πυροβολήσει εναντίον του 31χρονου.
Η τελευταία πράξη αυτής της τραγωδίας παίχτηκε χθες στο χωριό του άτυχου 31χρονου στο Χάβαρι. Στις 5.30 το απόγευμα, οικογένεια, συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν τον Θοδωρή. Ολοι τους έψαχναν απαντήσεις. Κανείς δεν μπορούσε να καταλάβει τι όπλισε το χέρι του δράστη και αφαίρεσε τη ζωή ενός νέου ανθρώπου. Οι ψυχές όλων στο Χάβαρι έκλαιγαν.
ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ
«Ο δράστης είχε απειλήσει στο παρελθόν το θύμα»
Ο Θοδωρής Παπασπυρόπουλος είχε τα τελευταία οκτώ χρόνια τη θέση του ομοσπονδιακού θηροφύλακα. Σε καθημερινή βάση έρχοταν σε επαφή με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Ευάγγελο Χριστοφόρου, ο οποίος ενημερώθηκε αμέσως για το κακό που συνέβη το βράδυ του Σαββάτου.
Χθες ο κ. Χριστοφόρου μίλησε για τον αδικοχαμένο συνεργάτη του. «Ηταν ένας άνθρωπος που προστάτευε τη θήρα και το περιβάλλον. Του αφαίρεσαν τη ζωή εν ώρα υπηρεσίας. Δέχτηκε τα πυρά κάποιου που σίγουρα δεν ανήκει στην κυνηγετική οικογένεια.
Ο δράστης είχε στο παρελθόν απειλήσει τον Θοδωρή, αλλά κανείς δεν πίστευε πως θα έφτανε μέχρι εδώ. Θρηνούμε όλοι έναν οικογενειάρχη, ένα παιδί που ποτέ δεν δημιούργησε πρόβλημα και ζητάμε από την ελληνική δικαιοσύνη, που έχει πλέον τον λόγο, την παραδειγματική του τιμωρία».
Επίσης, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου, Νίκος Γαρουφαλής, είπε: «Θρηνούμε την απώλεια ενός φίλου, ενός συναδέλφου, ενός ανθρώπου που έδινε τη ζωή του για το περιβάλλον και καταδικάζουμε την πράξη».


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΑ ΤΟ 2008
Επεσε νεκρός από τα σκάγια 39χρονου αγροφύλακα - πιστολέρο
Ο 31χρονος Θοδωρής Παπασπυρόπουλος είναι το δεύτερο θύμα στον «πόλεμο» της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής με τους λαθροθήρες, ο οποίος μαίνεται από τη στιγμή που ιδρύθηκε η συγκεκριμένη υπηρεσία.
Παράλληλα αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι αυτοί που τάχτηκαν να υπερασπίζονται την άγρια πανίδα, με πρωτοβουλία των ίδιων των κυνηγών, είναι έρμαια του κάθε «πιστολέρο» που νομίζει ότι με ένα δίκαννο ή μία καραμπίνα στο χέρι, μπορεί να κάνει οτιδήποτε.
Τον Μάρτιο του 2008 ο κυνηγετικός κόσμος, αλλά και ολόκληρη η κοινή γνώμη είχε συγκλονιστεί από το άγριο φονικό με θύμα τον 41χρονο θηροφύλακα Κώστα Παπανδρέου, πατέρα τριών παιδιών και δράστη 39χρονο λαθροκυνηγό, με βεβαρημένο βίαιο παρελθόν, τον οποίο η Νέα Δημοκρατία «επιβράβευσε» για την κομματική του προσήλωση, προσλαμβάνοντάς τον ως αγροφύλακα, στο Διακόπι Φωκίδας.
Ο αγροφύλακας είχε στήσει ενέδρα θανάτου και εκτέλεσε σαν αγρίμι 41χρονο θηροφύλακα, για προσωπικές διαφορές και κυρίως γιατί δεν τον άφηνε να κάνει ό,τι θέλει. Ο δράστης, τον Ιούλιο του 2007 είχε ξαναπυροβολήσει το αυτοκίνητο του άτυχου θηροφύλακα, είχε συλληφθεί παλιότερα και για λαθροθηρία, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε πυροβολήσει ακόμα και περιπολικό. Μάλιστα ο θηροφύλακας είχε υποβάλει μήνυση σε βάρος του 39χρονου στον εισαγγελέα Αμφισσας και είχε ενημερώσει την αστυνομία ότι κινδύνευε. Και ενώ όλα αυτά εκκρεμούσαν, όχι μόνο κυκλοφορούσε ελεύθερος, αλλά κατετάγη στην Αγροφυλακή και ορκίστηκε τον Αύγουστο του 2007.
Λίγους μήνες αργότερα ο αγροφύλακας έστησε ενέδρα έξω από το χωριό και όταν ο θηροφύλακας Κώστας Παπανδρέου φάνηκε με το αυτοκίνητό του τον πυροβόλησε εν ψυχρώ με κυνηγετική καραμπίνα, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει.
Ο 41χρονος βγήκε από το αυτοκίνητο και λαβωμένος προσπάθησε να ξεφύγει στα χωράφια, αλλά ο αγροφύλακας τον ακολούθησε και του έδωσε τη χαριστική βολή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια