«'Αγνωστοι» χώροι της Βουλής άνοιξαν σήμερα για το κοινό [εικόνες]

Χώρους της Βουλής, που δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν τον υπόλοιπο χρόνο, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν όσοι βρέθηκαν στη Βουλή το Σάββατο.

Μετέχοντας για πρώτη φορά στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Βουλή άνοιξε σήμερα αυτούς τους χώρους του κτιρίου- που δεν περιλαμβάνονται στις συνήθεις ξεναγήσεις- ανάμεσά τους και το Γραφείο του Προέδρου της Βουλής.
Η σημερινή ξενάγηση ξεκίνησε από το «Παλατάκι», το οποίο βρίσκεται στον περίβολο της Βουλής και κτίστηκε το 1925. Ο χώρος αυτός προοριζόταν για πρατήριο των εργόχειρων και κεντημάτων των εργαστηρίων Μπενάκη που στεγάζονταν στο κτήριο, στα οποία εργάζονταν ορφανά κορίτσια προσφύγων. Οι πολίτες ενημερώθηκαν για τα τεκμήρια μιας άγνωστης ιστορίας η οποία συνδέεται με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922, την περίθαλψη και την προσπάθεια ενσωμάτωσής τους από το ελληνικό κράτος, αλλά και τη συνεισφορά τους στην οικονομική δραστηριότητα και τον πολιτισμό του τόπου.
Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, όπου κεραμικός διάκοσμος καλύπτει ολόκληρο τον χώρο. Πρόκειται για κεραμικά «ροδιακά» πλακίδια τύπου Ιζνίκ, η κατασκευή των οποίων είχε ανατεθεί στην κεραμική βιοτεχνία προσφύγων «Κιουτάχεια».
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν αυτούς τους χώρους και αύριο, Κυριακή, στην ξενάγηση που θα γίνει στις 11 το πρωί.
iefimerida.gr - Φωτογραφίες: ΑΠΕ