Νέα σκληρή κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό

Νέα πεδίο αντιπαράθεσης έχει δημιουργηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ για το προσφυγικό ζήτημα, στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη
Βιέννη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού. Τι ισχυρίζονται οι δύο πλευρές.

Κ. Μητσοτάκης: Ανίκανη η κυβέρνηση
Το Εθνικό Σχέδιο για το προσφυγικό της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να διασφαλιστούν η αξιοπρεπής ζωή στους πρόσφυγες, οι διαδικασίες επαναπροώθησης στους παράτυπους μετανάστες, αλλά και η υγεία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επικρίνει την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό παίρνοντας ως παράδειγμα τις εικόνες καταστροφής από τη Μυτιλήνη και τη Χίο.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη:
"Οι εικόνες καταστροφής και αναρχίας στη Μυτιλήνη και τη Χίο, πιστοποιούν την ανικανότητα της  Κυβέρνησης να διαχειριστεί και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Πριν από έξι μήνες, σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι πολιτικοί Αρχηγοί συμφωνήσαμε σε μια εθνική γραμμή αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.

Όλοι γνωρίζουν ότι έκανα τα πάντα προκειμένου να υποστηρίξω και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τα συμφέροντα της χώρας.

Η Κυβέρνηση, όμως, δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της. Ο διαχωρισμός μεταναστών και προσφύγων δεν έγινε. Οι δομές φιλοξενίας λειτουργούν άναρχα. Η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου κωλυσιεργεί αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι επαναπροωθήσεις προς την  Τουρκία. Κανένα συγκροτημένο σχέδιο για κατανομή των προσφύγων στην επικράτεια δεν υπάρχει. Ευρωπαϊκά κονδύλια λιμνάζουν.

Το ελληνικό Κράτος είναι απόν. Η απουσία του και η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού, δυστυχώς, εντείνει τις ξενοφοβικές και ακραίες τάσεις. Τάσεις που παραμένουν απόλυτα μειοψηφικές σε μία κοινωνία που δέχτηκε τους πρόσφυγες με καλοσύνη και κατανόηση για τον πόνο τους. Αλλά που έχει απαίτηση από το Κράτος να μπορεί στοιχειωδώς να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έναντι, όχι μόνο των προσφύγων, αλλά και των Ελλήνων πολιτών.

Όσο ακόμη παραμένει αυτή η Κυβέρνηση, οφείλει να εφαρμόσει αμέσως το Εθνικό Σχέδιο για το προσφυγικό με τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ένα σχέδιο που διασφαλίζει την αξιοπρεπή ζωή στους πρόσφυγες, τις διαδικασίες επαναπροώθησης στους παράτυπους μετανάστες, αλλά και την υγεία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών".

Μαξίμου: Μικροκομματικές σκοπιμότητες από τη ΝΔ
Απαντώντας, το Μαξίμου αποδίδει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες του προέδρου της ΝΔ τις δηλώσεις του για το προσφυγικό.

"Ο κ. Μητσοτάκης για μικροκομματικούς λόγους προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον πόνο και τη δυστυχία των προσφύγων αλλά και το βάρος που σήκωσαν και σηκώνουν οι κάτοικοι των νησιών μας", αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και σημειώνουν πως η προσφυγική κρίση είναι μία "παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση" και καμία χώρα "δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνη της και ιδιαίτερα εάν αυτή είναι η χώρα πρώτης υποδοχής. Η Ελλάδα έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος αυτής της παγκόσμιας κρίσης", τονίζουν.

"Καλό θα είναι ο κ. Μητσοτάκης να κατανοήσει ότι εκείνο που προέχει είναι να υλοποιηθούν όλες οι διεθνείς και διμερείς συμφωνίες, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου, να προχωρήσει η διαδικασία του relocation", υποστηρίζουν και προσθέτουν "Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θέλει να κάνει δηλώσεις για το μεταναστευτικό καλό θα είναι να ενημερωθεί για το τι διημείφθη στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, όπου το μεταναστευτικό ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης. Και, βέβαια, να διαβάσει τις σχετικές ομιλίες και δηλώσεις του Πρωθυπουργού σε ΟΗΕ και Βιέννη! Είμαστε σίγουροι ότι θα είναι ουσιαστικός και πιο προσεκτικός".capital.gr
.