Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η αρχή… των επίλεκτων!

Αν και το όνομα του παραπέμπει στον αγώνα του `21, τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Οι λάτρεις της ιστορίας, αλλά κι αυτοί που «έχουν περάσει από `κει» -ξέρουν πως η 15/9 είναι μια μέρα
με ξεχωριστή σημασία.
Λοιπόν για τον Ιερό Λόχο ο λόγος! Τη μονάδα αυτή που «γεννήθηκε» τέτοια ημερομηνία το 1942 στη Μέση Ανατολή - και που μετά την απελευθέρωση, μετεξελίχθητε στις σύγχρονες Ειδικές Δυνάμεις των Ε.Δ του σήμερα.
Κι όμως η ονομασία αυτή, υπήρχε από την αρχαιότητα. Και πάντα είχε να κάνει με κάτι «το ξεχωριστό»!
Ιερός Λόχος ονομαζόταν μια ξεχωριστή μονάδα του Στρατού των Θηβαίων, ήδη από το 380 π.Χ. Μόλις 300 οπλίτες την συγκροτούσαν, διακρινόμενοι για την ανδρεία τους, αλλά και την «από κοινού» δράση τους, στα πεδία των μαχών!
Τέτοιες μονάδες εμφανίζονται –μ` αυτό το όνομα πάντα - κατά τη Κρητική Επανάσταση στη δεκαετία του 1865-75, αλλά και κατά τους αγώνες του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου για ένωση με τη μητέρα Ελλάδα το 1914.
Φυσικά και όλοι γνωρίζουμε – από την ιστορία που έχουμε διδαχτεί στα σχολειά για την Επανάσταση του `21 – για τον Ιερό Λόχο που ίδρυσε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στις «ελληνοκρατούμενες» ηγεμονίες της Μολδοβλαχίας. Οι περίπου 340 νεαροί Έλληνες από τις περιοχές αυτές, επάνδρωσαν τον Ι.Λ με σκοπό να ανοίξουν πολεμώντας, ένα ακόμη μέτωπο κατά των Οθωμανών!
 Η μάχη στο Δραγατσάνι, η μοναδική που έδωσαν, σήμανε και τη διάλυση τους. Μόνοι τους πάλεψαν με υπέρτερες δυνάμεις (7/6/21). Οι 205 έπεσαν, ενώ άλλοι 37 συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν. Μόνο 136 γλύτωσαν, πολλοί απ` τους οποίους αναζήτησαν τρόπους ώστε να φτάσουν στην ήδη επαναστατημένη Ελλάδα.
Κι όμως κάποιοι, δεκαετίες αργότερα τους ξεπέρασαν. Έλληνες αξιωματικοί που διέφυγαν στη Μέση Ανατολή το `41 –Αλεξανδρής, Μπουρδάρας, Στεφανάκης, Κετσέας – πρότειναν στους Επιτελείς τους και στο Συμμαχικό Στρατηγείο, να δημιουργηθεί μια «επίλεκτη εθελοντική μονάδα», με σκοπό να δράσουν κατά τα πρότυπα των Βρετανών Κομάντο!
Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου του `42, οι πρώτοι εθελοντές (143) επανδρώνουν τη νέα μονάδα. Μεταξύ των επιτελών της ήταν και ο Συνταγματάρχης Χριστόδουλος Τσιγάντες, που στις 15-9-42 αναλαμβάνει τη Διοίκηση της και την ονομάζει ΙΕΡΟ ΛΟΧΟ. Άμεσα η μονάδα φεύγει για εκπαίδευση στην Αίγυπτο, κοντά στους Βρετανούς της SAS!
Την Άνοιξη του `43 ο Ι.Λ, λαμβάνει μέρος με επιτυχία σε συμμαχικές επιχειρήσεις κατά του «Άφρικα Κορπ» στη Τυνησία και τη Λιβύη. Την ίδια χρονιά και μετά την Ιταλική συνθηκολόγηση η Μονάδα θα ξεκινήσει καταδρομικές επιχειρήσεις στα νησιά της μητέρας πατρίδας. Αρχικά στη Σάμο – απόβαση το Νοέμβριο του `43.
Θα ακολουθήσουν (Μάριος 1944 –Μάιος 1945) Ίος, Αμοργός, Πάρος, Χίος, Κάλυμνος, Σύμη, Κάρπαθος, Κως, Μύκονος, Νάξος, Λήμνος, Μήλος, Τήλος, Νίσυρος, Τήλος, Ρόδος.
Ενδιάμεσα (14/10/1944), τμήμα του Ι.Λ, θα φτάσει στην απελεύθερη Αθήνα.
Τον Ιούνιο του `45 η Μονάδα θα επιστέψει στη Αίγυπτο και στις 7 Αύγουστου θα επιστρέψει στην Αθήνα. Σε ειδική τελετή η σημαία της –εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο --- θα παρασημοφορηθεί με το Χρυσό Σταυρό της Ανδρείας και τον Πολεμικό Σταυρό Α` Τάξεως.
Συνολικά 1.000 άνδρες υπηρετήσαν στις τάξεις του Ι.Λ τη περίοδο αυτή-- οι βαθμοί δεν λαμβάνονταν υπόψη –με τις απώλειες να φτάνουν τους 28 νεκρούς και αγνοούμενους, 56 τραυματίες και 29 ομήρους.
Ένα χρόνο αργότερα όσοι είχαν υπηρετήσει στη Μονάδα, αποτέλεσαν τη «μαγιά», για την ίδρυση των Ειδικών Δυνάμεων των Ε.Δ (ΛΟΚ, Αλεξιπτωτιστές, Βατραχάνθρωποι κα.).
(σ.σ) Για τον κ. Νίκο που πρόσφατα έφυγε και που μου έλεγε τα όσα έζησε στον Ι.Λ.

Γιάννης Αρβανίτης - antenna.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια