Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Και κρούσμα ηπατίτιδας Β σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων

Κρούσμα ηπατίτιδας Β κατέγραψαν οι επιδημιολόγοι σε καταυλισμό προσφύγων. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το κρούσμα απομονώθηκε την εβδομάδα 22 έως 28 Αυγούστου.

 
Ο ασθενής εμφάνισε «ίκτερο με οξεία έναρξη» και η περαιτέρω διερεύνηση έδειξε ότι επρόκειτο για κρούσμα οξείας ηπατίτιδας Β. Μέχρι πρόσφατα, καταγράφονταν στον πληθυσμό των προσφύγων και των μεταναστών μόνο κρούσματα ηπατίτιδας Α, η οποία σχετίζεται άμεσα με τις κακές συνθήκες υγιεινής. Ο ιός της ηπατίτιδας Β μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, παρεντερικά και από μητέρα στο παιδί κατά την κύηση ή τον τοκετό (κάθετη μετάδοση).
Αποτελεί σημαντικό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας παγκοσμίως, καθώς προσβάλλει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σχετίζεται με σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα και απαιτεί ειδικές θεραπευτικές παρεμβάσεις. Από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ προκύπτει ότι ο επιπολασμός για τη χρόνια ηπατίτιδα Β στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 2,5% έως 3% του πληθυσμού και ποικίλλει ανά γεωγραφικό διαμέρισμα και πληθυσμό. Οι κύριες επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία είναι η αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα των ασθενών από την ηπατική νόσο και η διασπορά των ιών αυτών στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Σημαντικό ποσοστό των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα Β καταλήγουν από επιπλοκές της χρόνιας λοίμωξης, όπως κίρρωση του ήπατος, ηπατοκυτταρικό καρκίνο, ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο, εφόσον δεν τεθούν σε παρακολούθηση και δεν λάβουν ειδική αντιική αγωγή. Την εβδομάδα από 22 έως 28 Αυγούστου, λειτούργησαν στην Ελλάδα 58 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Εκτός από το κρούσμα ηπατίτιδας Α, δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ και 14 περιστατικά ηπατίτιδας Α σε πρόσφυγες. Δηλώθηκαν, επίσης, 15 περιστατικά ανεμευλογιάς.


ΕΘΝΟΣ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια