Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ψηφίζουν σήμερα δικαστές και εισαγγελείς


Κάλπες στήνονται σήμερα στις εισαγγελίες και τα Πρωτοδικεία της χώρας, προκειμένου δικαστές και εισαγγελείς να εκλέξουν τους νέους προϊσταμένους τους. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέων προϊσταμένων σε εισαγγελίες και Πρωτοδικεία διεξάγονται στο πλαίσιο του θεσμού του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τη Δικαιοσύνη και ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται είτε στο στάδιο της ανάκρισης είτε στο επίπεδο της δίκης, σημαντικές υποθέσεις.

Οι νέοι προϊστάμενοι που θα αναδειχθούν στις εισαγγελίες όσο και στα μεγάλα δικαστήρια (Εφετείο και Πρωτοδικεία), θα έχουν θητεία δυο ετών και θα κληθούν να διαχειριστούν τις υποθέσεις αυτές, πολλές εκ των οποίων έχουν ιδιαίτερα έντονη κοινωνική και πολιτική χροιά. Παραδοσιακά το ενδιαφέρον εστιάζεται στο Εφετείο και το Πρωτοδικείο της Αθήνας καθώς και στις εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών της πρωτεύουσας, όπου συγκεντρώνεται η περισσότερη δικαστηριακή ύλη.

Συγκεκριμένα, στο Εφετείο της Αθήνας για τη θέση του προέδρου του Τριμελούς Διεύθυνσης του Εφετείου της Αθήνας, από την οποία αποχωρεί έπειτα από δυο χρόνια θητείας ο πρόεδρος Εφετών κ. Νικόλαος Δαύρος, οι υποψήφιοι είναι δυο: Οι πρόεδροι Εφετών κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος και ο συνάδελφός του κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Υποψήφιος ξανά ο Ντογιάκος
Στην εισαγγελία Εφετών υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος , καθώς στην εισαγγελία Εφετών χορηγήθηκε τελικά από τον Άρειο Πάγο, βεβαίωση ότι ο νυν προϊστάμενος του Εφετείου δεν έχει κώλυμα  να κατέβει στις εκλογές. Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου, είχε επιβάλλει πειθαρχική ποινή στέρησης αποδοχών στον κ. Ντογιάκο για 40 ημέρες, η οποία δεν του επιτρέπει, σύμφωνα με τη νομοθεσία να είναι υποψήφιος. Η απόφαση του Αρείου Πάγου ωστόσο, θα έπρεπε να έχει καθαρογραφεί και να έχει επιδοθεί στον κ. Ντογιάκο, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες δεν έγινε.
Ακόμη, στην κούρσα των εκλογών διεκδικώντας την νευραλγική θέση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Εφετών κατέρχεται και ο εισαγγελέας Εφετών κ. Αντώνης Λιόγας.
Στο Πρωτοδικείο
Ιδιαίτερα σημαντική είναι και θέση του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου της Αθήνας, όπου εκκρεμούν ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις. Από τη θέση αυτή αποχωρεί ο πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Σπύρος Γεωγρουλέας, ο οποίος προήχθη στο βαθμό του Εφέτη.

Τώρα, στις σημερινές εκλογές οι υποψήφιοι για την θέση του προϊσταμένου του Πρωτοδικείου είναι τέσσερις: Πρόκειται για τον τον κ. Κωνσταντίνο Σαργιώτη ανακριτή κατά της Διαφθοράς τους κυρίους Ελευθέριο Γεωργίλη και Γιάννη Παπαϊωάννου αμφότεροι πρόεδροι του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και την κ. Αικατερίνη Παπαδημητροπούλου, η οποία προεδρεύει σε τμήματος στα πολιτικά δικαστήρια.
πηγή: Πρώτο Θέμα


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια