Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αποχή συσσιτίου Φυλακές Τρικάλων (Υπόμνημα)

Υπόμνημα κρατουμένων ΓΚ Τρικάλων

Προς γραμματέα Κύριο Φυτράκη Ευτύχιο

Κύριε Γενικέ εμείς οι κρατούμενοι του
καταστήματος κράτησης των Τρικάλων σας ενημερώνουμε ότι τις 12/09/2016 ξεκινάμε αποχή συσσιτίου για μια βδομάδα και μετά οι εξελίξεις θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση μας. Αυτή μας η κίνηση γίνεται προς διαμαρτυρία προς την διευθύντρια των φυλακών του καταστήματος που δεν ενδιαφέρετε για τα προβλήματα που έχουμε σαν κρατούμενοι. Πολλές φορές η συμπεριφορά της είναι απαράδεκτη και θέτει σε κίνδυνο τους κρατούμενους.
Γιαυτό τον λόγο ζητούμε την κατανόηση και σας καλούμε να επισκεφθείτε το κατάστημά μας να σας εκφράσουμε τα προβλήματά μας από κοντά καθώς η διευθύντρια του καταστήματος παραβιάζει τον σωφρονιστικό κώδικα. Οι παραβιάσεις είναι οι εξείς:


1) Άρθρο 10. συμβούλιο φυλακής.

Στην παράγραφο 2, το συμβούλιο φυλακής πρέπει να συνέρχεται τουλάχιστον μια φορά την βδομάδα. Αντί αυτού συνέρχεται μια φορά τον μήνα και αν. Στην παράγραφο 6, κατά την διάρκεια της κράτησής ο διευθυντής του καταστήματος υποχρεούται να λαμβάνει αναγκαία μέτρα για να απαλύνει την δυσχέρεια των παρενεργειών λόγο των ποινών των κρατουμένων. Δυστυχώς υπάρχει πλήρης αδιαφορία προς τους κρατούμενους.

2) Άρθρο 11. Διάκριση και διαχωρισμός.

Στην παράγραφο 3, κρατούμενοι που εκτίουν ποινή φυλάκισης πρέπει να διαμένουν σε χωριστά τμήματα. Αυτό δεν εφαρμόζεται σύμφωνα με τον κώδικα ποινικού δικαίου.
3) Άρθρο 24. Ενημέρωση και τοποθέτηση εισερχομένων.

Στην παράγραφο ένα την επόμενη εργάσιμη μέρα από την εισαγωγή του ο κρατούμενος οδηγείτε στον διευθυντή και στην κοινωνική υπηρεσία του καταστήματος για ενημέρωση των δικαιωμάτων του και των υποχρεώσεών του. Αυτή η διαδικασία δεν πραγματοποιείται.

4) Άρθρο 32. Διατροφή.

Η διατροφή είναι ελλιπής και κακώς παρασκευασμένη χωρίς βιταμίνες και πρωτεΐνες και συνεχώς μειώνεται η ποσότητα του φαγητού. Στην παράγραφο πέντε επιτρέπετε η αγορά των τροφίμων από την καντίνα του καταστήματος. Τα περισσότερα προϊόντα όμως είναι υπερτιμολογημένα και δεν διαθέτουν όλοι οι κρατούμενοι την ικανότητα αγοράς προϊόντων καθότι δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα αγοράς. Εδώ προφανώς γίνεται ένας διαχωρισμός ανάμεσα σε άτομα που έχουν οικονομική δυνατότητα αλλά και μια πρωτοφανής εκμετάλλευση των κρατουμένων.

5) Άρθρο 29. Ιατρικές δυσλειτουργίες.

Στο συγκεκριμένο κατάστημα δεν υπάρχει επαρκή Ιατρική περίθαλψη. Το ιατρείο δεν βοηθάει στα προβλήματα υγείας των κρατουμένων. Όταν ένας φυλακισμένος χρειαστεί ιατρική ή οδοντιατρική περίθαλψη η επίσκεψη πρέπει να πληρωθεί πενήντα ευρώ για να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή. Εδώ γίνεται πλήρης απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και διαχωρισμός ανάμεσα σε κρατούμενους που διαθέτουν οικονομική δυνατότητα και μη.

6) Άρθρο 52. Επισκέψεις.

Στην παράγραφο ένα του σωφρονιστικού κώδικα κάθε κρατούμενος δικαιούται επισκέψεις από συγγενείς μέχρι τετάρτου βαθμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις η διευθύντρια κρίνει με προσωπικά κριτήρια σε ποιους θα επιτρέψει και σε ποιους όχι να έχουν επισκεπτήριο. Ένα παράδειγμα είναι σε ορισμένα παιδιά κάποιων κρατουμένων όπου οι γονείς δεν είναι παντρεμένοι όμως τα παιδιά έχουν αναγνωρισθεί. Ανήλικα παιδιά δίχως την ικανότητα να επισκεφθούν τον γονέα τους μόνα τους. Η μη άδεια παραχώρησης επίσκεψης στην μητέρα τους αφαιρεί την ικανότητά τους να έχουν επικοινωνία με τον πατέρα τους.
7) Άρθρο 54-55. Τακτικές άδειες κρατουμένων.

Αυτά τα άρθρα και οι παράγραφοι παραβιάζονται κατά συρροή μη δίνοντας τακτικές άδειες σε άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις χρησιμοποιώντας παράλογες δικαιολογίες και προφάσεις. Προφάσεις και δικαιολογίες που καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν. Δεν πραγματοποιούνται μεταγωγές σε αγροτικά καταστήματα από άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις όπως το να έχουν λάβει εφτά ή οκτώ κρατικές άδειες. Μάλιστα σε συγκεκριμένο άτομο η διευθύντρια του ανέφερε ότι από το συγκεκριμένο κατάστημα δεν πρόκειται να λάβει ποτέ του άδεια. Από το συγκεκριμένο σωφρονιστικό ίδρυμα επίσης καθυστερούν αδικαιολογήτως να φύγουν αιτήσεις για δίμηνες μεταγωγές.



Κύριε γενικέ για όλους αυτούς τους λόγους και για άλλους τόσους που δεν θα μπορούσαν να γραφούν σε μια κόλλα χαρτί ξεκινάμε αποχή συσσιτίου.

Υποχρέωσή σου κύριε γενικέ είναι να έρθεις στο σωφρονιστικό μας κατάστημα και να διαπιστώσεις την κατάσταση μόνος σου.


Οι κρατούμενοι του καταστήματος κράτησης Τρικάλων.


Αναδημοσίευση από το athens.indymedia.org
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια