Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Καμία συμφωνία για τον ακατάσχετο λογαριασμό

Τέλος στον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό έβαλε χθες η τρόικα, λήγοντας επί της ουσίας τις συζητήσεις για το θέμα. Ανώτατος αξιωματούχος ανέφερε ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει τις
προσπάθειες για τη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού, μετά τις έντονες αντιδράσεις των θεσμών, που δεν φαίνεται να κάμπτονται. Αντίθετα, θα επιχειρήσει να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κίνητρα όσοι χρησιμοποιούν πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες στις συναλλαγές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου δεν περιλαμβανόταν αρχικά η δημιουργία του ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού, αλλά είχε επικεντρωθεί στην εξεύρεση επιπλέον κινήτρων για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα χρησιμοποιούν κατά κόρον το πλαστικό χρήμα στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο, μέλη της κυβερνήσεως έπεισαν τον πρωθυπουργό για την ανάγκη θεσμοθέτησης λογαριασμού αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης, κάτι το οποίο όπως προαναφέρθηκε απορρίφθηκε από τους δανειστές, θέτοντας σε κίνδυνο τον αρχικό σχεδιασμό για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη καταθέσει στους θεσμούς την πρότασή του, που προβλέπει τη χορήγηση έκπτωσης φόρου (πέραν του αφορολόγητου ορίου) έτσι ώστε το νέο μέτρο να αποτελέσει κίνητρο για τους φορολογουμένους αλλά και τις επιχειρήσεις. Ενα από τα προβλήματα που δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται έγκειται στο γεγονός ότι τόσο το αφoρολόγητο όριο όσο και την επιπλέoν έκπτωση φόρου θα τα απολαμβάνουν μόνο οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αυτοαπασχολούμενοι που φορολογούνται ως μισθωτοί. Δηλαδή δεν προβλέπεται κίνητρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για αυτούς πιθανόν να αναζητηθούν κίνητρα ώστε οι εισπράξεις τους να γίνονται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών και e-banking.

Σε αντίθεση με τον ακατάσχετο λογαριασμό, κυβέρνηση και θεσμοί είναι κοντά σε συμφωνία για τη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση κατάφερε να «περάσει» όσα ακριβώς ήθελε, αλλά τουλάχιστον να γίνει δεκτή η ρύθμιση. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ διά της εκπροσώπου του Ν. Βελκουλέσκου πρότεινε, με στόχο να αναγκάσει την κυβέρνηση να αποσύρει τη ρύθμιση, συντελεστές φορολόγησης των αδήλωτων εισοδημάτων που έφθαναν στο 120%. Δηλαδή, όσοι αποκάλυπταν τα εισοδήματά τους στην εφορία όχι μόνο θα επέστρεφαν το κεφάλαιο αλλά θα πλήρωναν και πρόστιμο. Σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ν. Κοστέλο πρότεινε συντελεστή 65% (για τη φορολόγηση του κεφαλαίου μαζί με τις προσαυξήσεις). Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να δέχεται συντελεστές που θα οδηγούν στη δήμευση των κεφαλαίων αυτών. Οπως αναφέρει αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, το ανώτατο ποσοστό που θα δεχθεί η Αθήνα ανέρχεται στο 60%. Ποσοστό όμως που είναι ιδιαίτερα υψηλό και ενδεχομένως η ρύθμιση να μη λειτουργήσει όπως θα επιθυμούσε η κυβέρνηση για τα δημόσια ταμεία.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια