Περισσότερα καρδιακά προβλήματα όταν ο διαβήτης εκδηλώνεται νωρίς


Όταν οι άνθρωποι εκδηλώνουν αρκετά νωρίς διαβήτη ενδεχομένως να έχουν και περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν καρδιακά προβλήματα στη μέση ηλικία, υποστηρίζουν γάλλοι ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο Journal of the American College of Cardiology.

Η καρδιαγγειακή νόσος έχει σχετιστεί εδώ και χρόνια με το διαβήτη στους ηλικιωμένους. Η γαλλική μελέτη είναι όμως η πρώτη που αποδεικνύει ότι όσο νωρίτερα εκδηλώνει κανείς διαβήτη τόσο μπορεί να αυξάνει ο κίνδυνο εκδήλωσης και καρδιακών προβλημάτων καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει.

«Ο διαβήτης είναι τοξικός για την καρδιά αφού επηρεάζει την αριστερή κοιλία, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διοχέτευση οξυγόνου στο κυκλοφορικό σύστημα του σώματος. Με την πάροδο του χρόνου ο διαβήτης δυσχεραίνει την αριστερή κοιλία στο να αντλήσει αίμα και να το διοχετεύσει στο σώμα» εξηγεί η Δρ Ζενεβιεβ Ντεριμου, ερευνήτρια στο Νοσοκομείο «Henri Mondor» της Γαλλίας.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 3.200 ενήλικες για μια περίοδο 25 ετών, από το 1985 και έπειτα, όταν δηλαδή ήταν 18-30 ετών.

Μετά την αρχική ιατρική εξέταση, οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε επτά επιπλέον ιατρικά τσεκ-απ κατά τη διάρκεια της μελέτης. Στις εξετάσεις περιλαμβάνονταν και μετρήσεις γλυκόζης αίματος και αξιολόγηση της ικανότητας του οργανισμού να επεξεργάζεται την ινσουλίνη. Με ηχοκαρδιογράφημα καθορίστηκε η κατάσταση της καρδιακής υγείας των συμμετεχόντων.

Μέχρι το τέλος της έρευνας, τα άτομα που είχαν ζήσει τα περισσότερα χρόνια με διαβήτη ήταν πιθανότερο να έχουν καρδιακή βλάβη, συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν διαβήτη ή αυτούς που είχαν εκδηλώσει την πάθηση πρόσφατα.

Όταν οι συμμετέχοντες είχαν εκδηλώσει αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή αδυναμία να επεξεργάζεται ο οργανισμός τους την ορμόνη, ήταν επίσης πιθανότερο να έχουν καρδιακή βλάβη μέχρι το τέλος της μελέτης.

Αν και η μελέτη δεν περιέχει αναλυτικά στοιχεία για τις επιπλοκές του διαβήτη, αναδεικνύεται η σημασία της πρόληψης του διαβήτη και του σωστού ελέγχου του σακχάρου στο αίμα στην περίπτωση που τελικά εκδηλωθεί η πάθηση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα στα δέκα άτομα παγκοσμίως πάσχει από διαβήτη, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν διαβήτη τύπου 2. Στην Ελλάδα ο αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη ξεπερνά το 1.250.000 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, τα οποία δημοσίευσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (εδώ). 


Πηγή: health.in.gr