Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κλείνουν 7 Κέντρα Φιλοξενίας

Επειτα από τουλάχιστον έναν χρόνο και για πρώτη φορά ανακοινώθηκε επισήμως η μείωση του αριθμού των προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία και μάλιστα κατά 7.000 άτομα. Τα στοιχεία
δόθηκαν από τον εκπρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, Ιωσήφ Αλεξανδρίδη, ο οποίος έκανε παράλληλα γνωστό χθες στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας ποια Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων θα κλείσουν άμεσα αλλά και αυτά που πρόκειται να αναβαθμιστούν.
Συνολικά εφτά κέντρα κλείνουν και άλλα τόσα αναβαθμίζονται και ο ρυθμός που θα συντελεστούν αυτές οι αλλαγές εξαρτάται από την πορεία ολοκλήρωσης των εργασιών στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Αμεσα κλείνουν τα Κέντρα Φιλοξενίας: στο «Βυρσοδεψείο Καραμανλή» στη Σίνδο, το πρώην «σούπερ μάρκετ Ηλιάδη» στο Καλοχώρι, η «Φρακαπόρτ» και η αποθήκη «Φέσσα» στο Ωραιόκαστρο. Για όλους αυτούς τους χώρους κανένας δεν αμφιβάλλει ότι έπρεπε να κλείσουν, καθώς αξιοποιήθηκαν μεν σε πρώτη φάση μετά την επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, ωστόσο ήταν απαράδεκτοι για τη διαμονή ανθρώπων.
Κλείνουν επίσης τα κέντρα φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα και στο Χέρσο, τα οποία θα γίνουν ένα, αν και δεν προσδιορίστηκε σε ποιο σημείο και πότε αυτό θα γίνει (μέχρι στιγμής πληροφορίες από το Κιλκίς κάνουν λόγο για τοποθεσία στο χωριό Χωρύγι για την οποία δεν υπάρχει καλή υποδοχή της ιδέας, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν πληροί προϋποθέσεις καλής φιλοξενίας σε σημείο που ομάδες και εθελοντές να προτιμούν να μείνει ανοιχτό το στρατόπεδο στο Χέρσο).
Σε λειτουργία θα μείνει το κέντρο φιλοξενίας «Αλεξίλ» μέχρι το Πάσχα. Επίσης το επόμενο διάστημα θα κλείσει η δομή «Σίνατεξ» στον Λαγκαδά και το Βαγιοχώρι.
Παράλληλα θα αναβαθμιστούν τα κέντρα φιλοξενίας: Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, «Softex», το Κέντρο στο Δίον, στα Βασιλικά, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και στη Βέροια, καθώς και αυτά στα Γιαννιτσά και στην Κατερίνη. Τέλος, νέα κέντρα φιλοξενίας θα δημιουργηθούν στις Σέρρες και στη Δράμα.
Ανικανοποίητοι έμειναν παρά ταύτα οι δήμαρχοι από όσα ανέφεραν τόσο ο κ. Αλεξανδρίδης όσο και ο κ. Ράγκος που εκπροσώπησαν τον Γ. Μουζάλα. Επανέλαβαν δε τις γνωστές αιτιάσεις τους: μείωση αριθμού προσφύγων, στήριξη σε θέματα υγείας και παιδείας.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λ. Κυρίζογλου, θύμισε την υπόσχεση να έχουν κλείσει τρία κέντρα φιλοξενίας μέχρι τον Σεπτέμβριο και μίλησε για διασπορά και ορθολογική κατανομή των προσφύγων στις περιφέρειες.
«Δεν είναι δυνατόν το 50% των προσφυγικών ροών που έμεινε στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο της Ειδομένης να βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για το τι και πώς θα ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, αφού «χρειάζεται προετοιμασία για να ενταχθούν τόσα παιδιά με άλλη κουλτούρα σε ένα έμμεσο σύστημα εκπαίδευσης».
Οι συνεργάτες του υπουργού απάντησαν ότι «μέχρι τα Χριστούγεννα 2.800 πρόσφυγες θα έχουν μεταφερθεί στην Πελοπόννησο» και πως «η υπηρεσία που έκανε την πρώτη καταγραφή έχει δηλώσει ότι 10.000 είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για Ευρώπη, όμως δυστυχώς οι διαδικασίες επανένταξης αργούν πολύ και για αυτό δεν ευθύνεται το ελληνικό κράτος».
Μια διαφορετική πρόταση για τη φιλοξενία καταθέτουν, μέσα μάλιστα από την εμπειρία που έχουν αποκτήσει στην πράξη, οι «Εθελοντές Κιλκίς πρόσφυγες Ειδομένη», παράλληλα με οικονομοτεχνική μελέτη με τίτλο «the housing project».

Χωρίς μεσάζοντες

Η ομάδα αντιπροτείνει την προσωρινή τοποθέτηση των προσφύγων που αναλογούν βάσει ισοκατανομής σε κενές κατοικίες του Δήμου Κιλκίς, όπως ήδη συμβαίνει με 21 οικογένειες οι οποίες διαμένουν σε σπίτια και χρηματοδοτούνται από οργανώσεις του εξωτερικού. Η πρόταση, που καταργεί μεσάζοντες, εξασφαλίζει και συνθήκες διαβίωσης που δεν μπορούν να συγκριθούν με τα στρατόπεδα στον νομό Κιλκίς ή αλλού.
«Μια τετραμελής οικογένεια τα φέρνει βόλτα με 500 ευρώ τον μήνα, μια εξαμελής με 600 ευρώ, πάνω από 100 άτομα μένουν σε διαμερίσματα και η δική μας βοήθεια είναι επικουρική» λέει στην «Εφ.Συν.» το μέλος της ομάδας, Μπάμπης Μακρίδης.
Οπως σημειώνει ο ίδιος, «αυτή η πρακτική είναι προς όφελος των ίδιων των προσφύγων, της οικονομίας της τοπικής κοινωνίας, που τώρα νιώθει ότι μόνο επιβαρύνεται, και επιπλέον απαντά στην πράξη στα ακροδεξιά προτάγματα.
Μην ξεχνάτε ότι στον νομό έχουμε βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Και είναι συγκινητικό το γεγονός ότι 7 οικογένειες προσφύγων παραμένουν φιλοξενούμενοι σε οικογένειες της περιοχής που τους είχαν δεχτεί από τον περασμένο Μάρτιο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που οι εθελοντές δημοσιοποιούν, προτείνουν στέγαση των προσφύγων σε σπίτια έναντι 14 έως 15 ευρώ την ημέρα, τη στιγμή που το κόστος για φιλοξενία και διατροφή σε ξενοδοχεία φτάνει τα 23 ευρώ, ενώ μόνο το φαγητό στα καμπ κοστίζει 5 ευρώ.

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια