Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Διλλήματα στελεχών Ε.Δ. για την αναγνώριση των 5 ετών εκστρατείας

Ø   Με έγγραφο «καλούν» τα στελέχη να «σπεύσουν» για υποβολή αιτήσεων αναγνώρισης έως 31-12-2016.
Ø      Δεν διευκρινίζουν πόσο θα κοστίσει αν υποβληθούν αιτήσεις αναγνώρισης μετά
την 1-1-2017.
Ø      Η αναγνώριση σημαίνει αυτόματη «έμμεση» μείωση του μισθού τους 100-150€ το μήνα για 5 έτη (6,67% επί των αποδοχών).
Ø    Επιπλέον τους λένε ότι υπάρχει κίνδυνος να μην αναγνωρισθούν ως συντάξιμα αυτά τα χρόνια που θα πληρώσουν.
Ø      ΣΑ αναγνωρίζουν με 39€ το μήνα τα ίδια χρόνια και τα στελέχη των ΕΔ από 100-150€ και μόνο για τα στελέχη των ΕΔ ενδεχομένως να τριπλασιαστεί το ποσό από 1-1-2017.
Ø   Η αναγνώριση επιφέρει άμεσα σημαντικά έσοδα για το κράτος/φορέα ασφάλισης.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Του Λγου ε.α (Ο) Ηλία Νατσιούλα, απόφοιτου Οικονομικού ΣΣΑΣ
Tην 3 Αυγ η ΔΟΙ/ΓΕΣ εξέδωσε έγγραφο για νέα διαδικασία αναγνώρισης του Χρόνου Υπηρεσίας στο Διπλάσιο (εννοεί τα 5 χρόνια εκστρατείας ή «πλασματικά» ή «μάχιμα» κατά την δημοσιευμένη ορολογία). Η αναγνώριση αυτή γίνεται μόνο με αίτηση και αναγραφή για το αν επιθυμούν τα στελέχη η καταβολή αυτών των εισφορών να γίνεται με μηνιαίες δόσεις παρακράτησης μέσω μισθοδοσίας ή με ΕΦΑΠΑΞ καταβολή αυτού του ποσού.
Η αναγνώριση θα γίνει με παρακράτηση των εισφορών μέσω του ΟΛΚΕΣ από την μηνιαία μισθοδοσία και το ύψος των εισφορών υπολογίζεται στο νομικό καθεστώς που ίσχυε το μήνα υποβολής της αίτησης.Στελέχη που επιθυμούν εφάπαξ εξόφληση θα πρέπει να καταβάλλουν τις εισφορές εντός εξαμήνου από την ημερομηνία έκδοσης της διαταγής αναγνώρισης.
Η αναγνώριση γίνεται από όλα τα στελέχη που έχουν τουλάχιστον 5 έτη πραγματικής υπηρεσίας, μια σημαντική αλλαγή καθώς παλιά αναφέρονταν ότι δικαίωμα είχαν μόνο όσοι είχαν 20 ή 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας, κατά περίπτωση.
Πάμε όμως στα καυτά συμπεράσματα και ερωτήματα που προκύπτουν και δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη με αποτέλεσμα πολλά στελέχη να βρίσκονται σε δίλημμα με το τι να κάνουν.
Το ΓΕΣ με αυτό το έγγραφο αλλά και το ΓΕΝ σε παλιότερο έγγραφο ενημερώνουν ότι η προβλεπόμενη εισφορά για την αναγνώριση των 5 ετών εκστρατείας ανέρχεται σε 6,67% και ότι αυτό ισχύει για όσους υποβάλλουν αναφορά αναγνώρισης μέχρι 31-12-2016 και έχουν πρωτοασφαλιστεί στο δημόσιο μετά την 1-10-1990.
Μέχρι εδώ όλα κατανοητά, αλλά μετά την 1-1-2017 ποιο θα είναι το ποσοστό ή το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών αναγνώρισης;
Ο νόμος για το συνταξιοδοτικό ναι μεν αναγράφει 20%, δηλαδή 3 φορές πάνω, αλλά χρήζει διευκρινήσεων επίσημα και με έγγραφο είτε από το ΓΛΚ, είτε από τα αρμόδια Υπουργεία, για το αν θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το ποσοστό και ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας των μάχιμων αυτών ετών.
Και για να γίνω ακόμη πιο σαφής στο παραπάνω υπενθυμίζω ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών (ΠΙΟΕΣ), που έχει ατονήσει την φωνή της εδώ και 18 μήνες, είχε ανεβάσει στη σελίδα της δημοσίευση μέσω της ιστοσελίδας της ΠΟΣ  του κ. Νικολόπουλου στην οποία ενημέρωνε τα στελέχη για το τι συζητήθηκε στο υπουργείο Εργασίας με την ΠΟΣ «Όσοι δικαιούνται και επιθυμούν να αναγνωρίσουν διπλά συντάξιμα (για καταταγέντες μετά την 1/1/1993), οι καταβαλλόμενες εισφορές θα είναι 6.67%, ανεξαρτήτως χρόνου αναγνώρισης  (δεν ισχύει αυτό που γράφεται, ότι δηλ. οι εισφορές θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι 31/12/2016). Το υπόλοιπο 13,33% θα καταβάλλεται από τον εργοδότη. Αφορά όσους υπηρέτησαν μέχρι 5 έτη σε παραμεθόριο ή σε μονάδες εκστρατείας και τις συναφείς περιπτώσεις των ΣΑ. .. και διευκρίνιζε επιπλέον ότι Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα, έγγραφα, ανακοινώσεις, συνεντεύξεις κλπ, περί «πλασματικών»,  η ΠΟΣ θεωρεί απαραίτητο να διευκρινίσει, ότι σύμφωνα με το άρθρο 40 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών συντάξεων (ΠΔ 169/2007), ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε σε Μονάδες εκστρατείας, σε Μονάδες και Υπηρεσίες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ζώνης Μάχης, σε πολεμικά πλοία, αστυνομικά τμήματα κλπ (λεγόμενα παραμεθορίου για τους στρατιωτικούς ή μάχιμα για τα ΣΑ), ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ, αλλά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΜΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ που λογίζεται στο διπλάσιο. »
Τι ισχύει τελικά και γιατί δεν διευκρινίζεται επακριβώς ποιο είναι το ποσοστό αναγνώρισης αυτών των ασφαλιστικών εισφορών μετά την 1-1-2017 και δημιουργείται σύγχυση στα στελέχη των ΕΔ;
Αν το ποσοστό συνεχίσει να είναι 6,67% γιατί να σπεύσουν τα στελέχη για αναγνώριση αυτών των ετών  έως 31-12-2016;
Η αναγνώριση με 6,67% σήμερα και παρακράτηση αυτού του ποσού από την μισθοδοσία θα επιφέρει αυτόματα και μέχρι 5 χρόνια  μια σημαντική μηνιαία απώλεια στο εισόδημα των στελεχών από 100 έως 150 ευρώ το μήνα (ποσοστό 10 με 15%), αναλόγως του βαθμού. Για να δει επακριβώς το κάθε στέλεχος ποιο είναι το ύψος για κάθε μήνα αρκεί να ανατρέξει στο φάκελο μισθοδοσίας και να δει την κράτηση Ν.2084/1992.
Γνωρίζει ο κ. ΥΕΘΑ ότι, με αυτό τον τρόπο «ωθείται» άμεσα όλα τα στελέχη να αναγνωρίσουν τα 5 χρόνια εκστρατείας, φέροντας άμεσα έσοδα στον Π/Υ του Κράτους (έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές) αλλά απογυμνώνοντας περεταίρω οικονομικά τα στελέχη και τα οποία θα αδυνατούν με ακρίβεια να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες;
Έχετε αντιληφθεί τι σημαίνει το παραπάνω στην τσέπη των στελεχών αλλά και έχετε εξηγήσει στα στελέχη, μέσα από ενημερώσεις τι επιπτώσεις θα έχει το εισόδημα τους για 5 έτη, για την αναγνώριση αυτών των ετών;
Το παράδοξο είναι ότι τα στελέχη ακόμη και αν αναγνωρίσουν αυτό τα 5 έτη εκστρατείας με επιβάρυνση όπως προείπα 100 με 150 ευρώ το μήνα ή εφάπαξ 6.000€ έως 9.000€ κινδυνεύουν όπως λέει στην παρ 8 η ΔΟΙ/ΓΕΣ να πάνε χαμένα αυτά τα χρήματα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην αναγνωρισθούν ως συντάξιμα αυτά τα χρόνια!!! Το ΓΕΣ επισημαίνει στα στελέχη ότι ο χρόνος αυτός προσμετράτε για τη συμπλήρωση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας  935/35,40/40 κλπ και όχι πέραν αυτής. Αλλά τονίζει ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι απαραίτητες οδηγίες από τα αρμόδια υπουργεία για να αποσαφηνιστεί αν ισχύει αυτό, αν δηλαδή θα προσμετρούνται αυτά τα χρόνια για τον υπολογισμό της σύνταξης ανεξαρτήτως συνολικού αριθμού ετών!!!
Να σχολιαστεί η μη αυτό;
Αν δεν γνωρίζει ακόμη το ΓΕΣ και κατ επέκταση το Υπουργείο ΥΠΕΘΑ προ τι το έγγραφο με οδηγίες για υποβολή αιτήσεων;
Τι είναι τα στελέχη;
Τους περισσεύουν 100 με 150 ευρώ το μήνα να τα δίνουν στο Κράτος για να μαζέψει έσοδα και να κινδυνεύουν στο τέλος να τους πουν ότι τα δώσατε ΤΖΑΜΠΑ;
«Και δαρμένος και κερατάς;»
Κ. Υπουργέ οι αρμόδιες υπηρεσίες σας «ωθούν/καλούν» τα στελέχη σε αναγνώριση ετών χωρίς οι ίδιες να ξέρουν ή να ενημερώνουν ποιο το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών από 1-1-2017 αλλά ακόμη χειρότερα αν θα προσμετρηθούν αυτά τα έτη ως συντάξιμα χρόνια;
Ο νόμος ψηφίστηκε από τον Μάιο και ακόμη δεν έχετε έρθει σε επαφή με τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να εκδώσουν εγγράφως διευκρινιστικές οδηγίες για το τι ισχύει, ώστε τα στελέχη να σταθμίσουν τους παράγοντες;
Με τηλεφωνικές επικοινωνίες λαμβάνουν ενημερώσεις οι Υπηρεσίες σας που προΐστασθε;
Και αν δεν ισχύουν αυτά που λένε τηλεφωνικά θα γίνει άρση των κλήσεων να δούμε τι έγινε, τι έλεγαν, τι ήθελαν να πουν και τι κατάλαβαν;
Τι περιμένετε; Δεν έχετε αντιληφθεί την αγωνία τόσων χιλιάδων στελεχών για το δίλλημα που βρίσκονται;
Δεν σας ενημέρωσαν οι επιτελείς σας;
Τα στελέχη συνεχίζουν να απευθύνονται σε διαφυγόντες από το στρατό/δημόσιους υπαλλήλους, κατά δήλωση σας,  για να ρωτούν τι να κάνουν και όσο και να απευθύνονται θα συνεχίσουν να ενημερώνονται, γιατί οι δεσμοί δεν ξέχνιουνται, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν.
Επιπλέον να υπενθυμίσω ότι αν τελικά επέλθει η αύξηση από 6,67% σε 20% μετά την 1-1-2017 αυτή θα επιβαρύνει μόνο τα στελέχη των ΕΔ και όχι των ΣΑ καθώς εκεί θα συνέχιση να γίνεται η αναγνώριση αυτών των ετών με 39€ το μήνα. Άλλη μια αδικία που την έχω εξηγήσει αναλυτικά στην ανοιχτή επιστολή με την οποία πρότεινα να ισχύσει το ίδιο καθεστώς και για τα στελέχη των ΕΔ και να κατατεθεί τροπολογία. Αντί τροπολογίας ζητάνε από τα στελέχη των ΕΔ να ξηλωθούν!!!!.( http://www.espeth.gr/index.php/nomothesia/316-anoixti-epistoli-apo-ton-lgo-e-a-ilia-natsioyla)
Η ΠΟΕΣ  δεν το συζητώ, καθώς έχει άλλες προτεραιότητες, να τρέξει τις εκλογές της. Έκπληξη μου προκάλεσε ότι την μέρα που γίνονταν διαμαρτυρία για αποφυγή νέου μισθολογίου και υλοποίηση της απόφασης ΣτΕ, εξέδιδε ανακοινώσεις των Ενώσεων Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ανατολικής Μακεδονίας για εκλογές όπου οι εκλεγέντες θα έχουν αμετάθετο και επιπλέον έως 60 μέρες άδεια το χρόνο. Οι άλλες ενώσεις βέβαια των ε.ε διαμαρτύρονταν, αλλά αυτές κάνουν αντιπολίτευση όπως λένε.
Υ.Γ. Φροντίστε να πιάσετε το σφυγμό των στελεχών και να ασχοληθείτε με τα προβλήματα τους για να πάψουν να ασχολούνται άλλοι…..



Εμφάνιση 5 001.jpg



Εμφάνιση 1 001.jpg


Εμφάνιση 2 001.jpg




Εμφάνιση 3 001.jpg



Εμφάνιση 4 001.jpg



.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια