Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Φόροι 30 δισ. ευρώ μέσα σε 150 ημέρες

Ομοβροντία υποχρεώσεων ως τον Ιανουάριο για να αποφύγει η κυβέρνηση το ραντεβού με τον «κόφτη» - Μετά τα «ραβασάκια» έρχονται οι έμμεσοι φόροι
Στο αστρονομικό ύψος των 30 δισ. ευρώ φτάνει ο λογαριασμός των άμεσων και έμμεσων φόρων που ευελπιστεί να εισπράξει η κυβέρνηση από το τέλος Σεπτεμβρίου ως και το τέλος Ιανουαρίου του 2017 για να αποφύγει το επώδυνο ραντεβού με τον «κόφτη». Το ημερολόγιο της Εφορίας προβλέπει τουλάχιστον δύο φορολογικά σοκ κάθε μήνα μέσω των οποίων μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και κάτοχοι ακινήτων καλούνται να κρατήσουν όρθιο το κράτος. Συγκεκριμένα, σε 150 ημέρες οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, ΕΝΦΙΑ και τα νέα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ για το 2017. Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο λογαριασμός των έμμεσων φόρων περιλαμβάνει αυξημένο ειδικό φόρο σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και υγραέριο κίνησης. Η νέα επιβάρυνση θα έλθει βάσει Μνημονίου τον Ιανουάριο του 2017. Ωστόσο η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να τη φέρει από τις 15 Οκτωβρίου.

Για έβδομη συνεχόμενη μνημονιακή χρονιά 7,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να γεμίσουν το άδειο κρατικό ταμείο. Πώς; Πληρώνοντας την ομοβροντία των υποχρεώσεων που σωρεύονται από το τέλος Σεπτεμβρίου ως και το τέλος Ιανουαρίου του 2017.

Εφέτος το ημερολόγιο της φοροεπιδρομής συναρτάται και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποφύγει το επώδυνο ραντεβού με τον «κόφτη» τον Απρίλιο του 2017. Ο λογαριασμός των άμεσων και έμμεσων φόρων φτάνει το αστρονομικό ύψος των 30 δισ. ευρώ και θα πρέπει να πληρωθεί ως και το τελευταίο λεπτό του ευρώ ώστε, πρώτον, να «ανασάνει» το κράτος που έχει κηρύξει στάση πληρωμών στον εαυτό του και, δεύτερον, να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ που αποτρέπει την αυτόματη περικοπή μισθών και συντάξεων από τον δημοσιονομικό «κόφτη».  

Το ημερολόγιο της Εφορίας προβλέπει τουλάχιστον δύο φορολογικά σοκ κάθε μήνα μέσω των οποίων μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και κάτοχοι ακινήτων καλούνται να κρατήσουν όρθιο το κράτος.
Συγκεκριμένα, σε 150 ημέρες, από το τέλος Σεπτεμβρίου ως τον Ιανουάριο του 2017, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) καθώς και τα νέα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ για το 2017.

Ακριβότερη η καθημερινότητα
Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο λογαριασμός των έμμεσων φόρων περιλαμβάνει αυξημένο ειδικό φόρο σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και υγραέριο κίνησης. Η νέα επιβάρυνση, η οποία θα κάνει ακριβότερη την καθημερινότητα των πολιτών, θα έλθει βάσει Μνημονίου τον Ιανουάριο του 2017. Ωστόσο η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να τη φέρει πιο μπροστά, πιθανόν από τις 15 Οκτωβρίου, ώστε να θωρακιστεί έναντι της υστέρησης των εσόδων.

Η παλέτα των νέων έμμεσων φόρων περιλαμβάνει επίσης τον νέο αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, πιο ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης, ειδικό φόρο κατανάλωσης στον καφέ, αυξήσεις στον φόρο που επιβάλλεται στα προϊόντα καπνού και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ακόμη και τέλος σταθερής τηλεφωνίας.

Οι συνολικές επιβαρύνσεις στη βενζίνη γίνονται ακόμη μεγαλύτερες λόγω του ΦΠΑ 24%. Από τον Ιανουάριο του 2017 η συνολική αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης θα φτάσει τα 8 λεπτά το λίτρο, ενώ η τιμή του υγραερίου κίνησης θα είναι αυξημένη κατά 13 λεπτά το λίτρο. Ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο και σε συνδυασμό με τον ΦΠΑ η τελική τιμή της αμόλυβδης αναμένεται να αυξηθεί κατά 4 λεπτά.

Τον Οκτώβριο αισθητές θα γίνουν οι αυξήσεις στο αγροτικό πετρέλαιο (αύξηση φόρου κατά 65%) και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 0,05 ευρώ το λίτρο.

Ακριβότερο θα γίνει και το κάπνισμα από την αυγή του νέους έτους. Οι αυξήσεις στον πάγιο φόρο κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό (170 ευρώ από 156,7 ευρώ ανά κιλό) αλλά και στον αναλογικό φόρο (ανεβαίνει στο 26% από 20% της λιανικής τιμής) οδηγούν σε ανατιμήσεις 50 λεπτών ως 1 ευρώ ανά πακέτο στα τσιγάρα. Την ίδια περίοδο θα αρχίσει να ισχύει και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης 10 λεπτών ανά ml που επιβάλλεται στα υγρά τα οποία χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Από το πακέτο των φόρων Τσακαλώτου δεν γλιτώνει ούτε ο καφές, καθώς από την 1.1.2017 θα μας κάνει ποδαρικό ο ειδικός φόρος κατανάλωσης 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και 2 ως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρδισμένο. Η σημαντική αυτή αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς θα οδηγήσει σε αυξήσεις ως 20% στη λιανική τιμή του καφέ και θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις εστίασης που είδαν μέσα στο 2016 τον ΦΠΑ του κλάδου να «απογειώνεται» από το 13% στο 24%!

Φωτιά και οι ασφαλιστικές εισφορές
Επιπλέον, από τον Ιανουάριο θα αρχίσουν να ισχύουν και να επιβαρύνουν κάθε δραστηριότητα οι εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές για εκατομμύρια ασφαλισμένους. Προβλέπονται από τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου και αναμένεται να πολλαπλασιάσουν το κόστος ιδιαίτερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους επιστήμονες. Ελάχιστοι δε έχουν συνειδητοποιήσει ότι η νέα θηλιά θα υπολογίζεται το 2017 με βάση το εκκαθαριστικό της Εφορίας και το φορολογητέο εισόδημα του 2015 ακόμη κι αν έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα.  



Αργύρης Παπαστάθης
ΒΗΜΑ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια