Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σε ακροδεξιό κλοιό τα νησιά του Αν. Αιγαίου, Η θυσία 2 αστυνομικών διευθυντών

«Αγανακτισμένοι πολίτες» επιτίθενται σε εθελόντριες στη διάρκεια της κινητοποίησης κατοίκων της Μόριας στη Λέσβο. Με τη σημαία ο 84χρονος που δύο μέρες μετά απείλησε πρόσφυγες με καραμπίνα.
Ενας ακροδεξιός κλοιός, συχνά με πρωταγωνιστές στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής αλλά και κάθε κοπής ακροδεξιούς, επιχειρείται να στηθεί σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου,
προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν τα υπαρκτά προβλήματα του Προσφυγικού και να σπείρουν το μίσος και τον ρατσισμό.


Τα ακραία αυτά στοιχεία δυναμιτίζουν το κλίμα με κάθε ευκαιρία, επιχειρούν να κατευθύνουν και να εκτρέψουν τις όποιες αντιδράσεις και δεν διστάζουν να επιτεθούν ακόμη και σε γυναικόπαιδα, ενώ στο στόχαστρό τους έχουν βάλει πρώτα τους ανθρώπους των ΜΜΕ, τρομοκρατώντας και βιαιοπραγώντας σε βάρος τους. Επιλέγουν να δρουν χωρίς διακριτικά, καλύπτονται συχνά πίσω από το προσωπείο του «αγανακτισμένου πολίτη» και επιχειρούν να στήσουν ομάδες «πολιτοφυλακής», εκμεταλλευόμενοι τη δυσαρέσκεια μιας μερίδας πολιτών. Στη Λέσβο την περασμένη εβδομάδα χτύπησαν γυναίκες εθελόντριες, προπηλάκισαν τον δήμαρχο και απείλησαν δημοσιογράφους, κάτι που συνεχίζουν συστηματικά. Στη Χίο χτύπησαν εκπροσώπους του Τύπου, πέταξαν στο έδαφος κάμερες και απείλησαν τις οικογένειες δημοσιογράφων, ενώ το προηγούμενο διάστημα τραμπούκισαν σε πρόσφυγες και αλληλέγγυους.


Διπλασιάστηκαν
Μια ματιά στα επίσημα αποτελέσματα των τελευταίων δύο εκλογικών αναμετρήσεων στη Λέσβο είναι ενδεικτική της αλλαγής που έχει συντελεστεί στο άλλοτε «κόκκινο» νησί, εν μέσω προσφυγικής κρίσης.
Η Χρυσή Αυγή σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά της μέσα σε 8 μήνες, φτάνοντας το 8,34% τον Σεπτέμβριο του 2015, έναντι 4,61% τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, σε επίπεδο νησιού. Στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης, προσέγγισε διψήφιο ποσοστό (9,75% τον Σεπτέμβριο, έναντι 5,4% τον Ιανουάριο).
«Το φιδάκι έσπασε το αβγό, βγήκε έξω και έγινε δράκος», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» πολιτικός παράγοντας στο νησί του Β. Αιγαίου.
Ο πολίτης που επιτέθηκε φραστικά στον δήμαρχο Λέσβου Σπ. Γαληνό δεν είναι άλλος από τον Στρατή Κουτσαμπάση, υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
Ο πολίτης που επιτέθηκε φραστικά στον δήμαρχο Λέσβου Σπ. Γαληνό δεν είναι άλλος από τον Στρατή Κουτσαμπάση, υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.


Η κινητοποίηση κατοίκων της Μόριας την περασμένη Δευτέρα για τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την παρουσία σχεδόν 4.000 προσφύγων-μεταναστών κοντά στα σπίτια τους, μετατράπηκε σε βήμα ακραίας δράσης ενός πυρήνα γνωστών χρυσαυγιτών, οι οποίοι παρεισέφρησαν στην πορεία.
Επιτέθηκαν σε τέσσερις γυναίκες, χτύπησαν και έστειλαν στο νοσοκομείο εθελόντρια, ενώ επιδόθηκαν σε ένα ξενοφοβικό παραλήρημα έξω από το δημαρχείο, φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα και στοχοποιώντας τον δήμαρχο Λέσβου Σπ.Γαληνό, τον οποίο προπηλάκισαν. «Γνωστοί χρυσαυγίτες και κάποιοι που τους χρησιμοποιούν προκαλούν την κοινωνία και προβοκάρουν. Κάποιοι επιθυμούν να χυθεί αίμα», δήλωσε ο κ. Γαληνός.
Οπως αναφέρει η κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό», ο «αγανακτισμένος πολίτης» που επιτέθηκε στον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό έξω από το Δημαρχείο Λέσβου είναι ο Στρατής Κουτσαμπάσης, υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Μάλιστα συμμετείχε στην πορεία των κατοίκων της Μόριας, χωρίς να έχει καμία σχέση με τη Μόρια, αφού κατοικεί στην Καλλονή, που απέχει 40 χιλιόμετρα.
Την ίδια ώρα που συνέβαιναν αυτά στη Μυτιλήνη, γυναίκα δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας «Εμπρός», που έκανε ρεπορτάζ έξω από το hotspot της Μόριας, δεχόταν επίθεση από έναν άνδρα άνω των 65 ετών. Της τράβηξε να μαλλιά και της επιτέθηκε φραστικά, γιατί τον είδε να χτυπά μια ομάδα προσφύγων και πήγε να του ζητήσει τον λόγο. Οι δημοσιογράφοι του νησιού έχουν στοχοποιηθεί εδώ και καιρό από ακροδεξιά στοιχεία, με καθημερινές απειλές και έναν οχετό ύβρεων στους τόπους του ρεπορτάζ, αλλά και μέσω του Διαδικτύου.
«Πάρτε τους με το καλό εσείς για να μην του στείλουμε εμείς» έγραφε το πανό μίσους που σήκωσαν «πολίτες της Λέρου».
«Πάρτε τους με το καλό εσείς για να μην του στείλουμε εμείς» έγραφε το πανό μίσους που σήκωσαν «πολίτες της Λέρου».


Τις προηγούμενες μέρες συνεδρίασε το συλλογικό τους όργανο για το ενδεχόμενο να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στον εισαγγελέα την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η 24ωρη αποχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας. «Θα πληρώσετε για την ηλίθια προπαγάνδα σας» απειλούν οι χρυσαυγίτες από το σάιτ της οργάνωσης Λέσβου, κάνοντας λόγο είτε για «κόκκινα σκυλιά του παρακράτους» ή «συριζομούρηδες και κουμούνια του δημοτικού συμβουλίου» κ.ά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Λέσβου με αφορμή τα τελευταία γεγονότα καταδίκασε «τους προπηλακισμούς φοιτητών και δημοσιογράφου που συνέβησαν από τραμπούκους, που εμφανίζονται ως υποστηρικτές εγκληματικής οργάνωσης, ζητώντας ταυτόχρονα την αυτεπάγγελτη επέμβαση οργάνων της δικαιοσύνης. Ως ένας από τους τοπικούς θεσμούς και θεματοφύλακες της δημοκρατίας, δηλώνει ότι στον τόπο μας, δεν θα βρει χώρο δράσης ο σύγχρονος φασισμός».
Την Τετάρτη συνελήφθη από αστυνομικούς ένας? 84χρονος κτηνοτρόφος, γιατί απείλησε με την καραμπίνα του πρόσφυγες σε καντίνα έξω από το hotspot της Μόριας. Ο ίδιος είχε απαθανατιστεί στα γεγονότα της Δευτέρας, να βρίσκεται μαζί με τα άτομα που επιτέθηκαν στις τέσσερις εθελόντριες. Τον περασμένο Ιούνιο ο ηλικιωμένος πέταξε ένα κεφάλι αρνιού στον δήμαρχο Σπ. Γαληνό στη διάρκεια επεισοδιακής συνέλευσης κατοίκων της Μόριας.
Εκεί, του είχε πει πως κάνει βάρδιες με την καραμπίνα του, ενώ τον είχε απειλήσει πως αν δεν έδινε λύσεις εντός μιας εβδομάδας, θα πήγαινε στο δημαρχείο για να τους κάψει όλους.
Ο 84χρονος συνελήφθη και παραπέμφθηκε να δικαστεί σε τακτική δικάσιμο.
«Φουσκωτός» βολτάρει ανενόχλητος μετά τον ξυλοδαρμό νοσηλευτή έξω από τον χώρο φιλοξενίας της Σούδας στη Χίο (πηγή: εφημερίδα «Αλήθεια».
«Φουσκωτός» βολτάρει ανενόχλητος μετά τον ξυλοδαρμό νοσηλευτή έξω από τον χώρο φιλοξενίας της Σούδας στη Χίο (πηγή: εφημερίδα «Αλήθεια».


Η έκρηξη απανωτών βίαιων γεγονότων στο νησί, έπειτα από αρκετό καιρό ηρεμίας, πυροδοτήθηκε εν μέρει και από μια ακροδεξιά προβοκάτσια, όπως αποδείχτηκε πως ήταν η δήθεν ματαίωση της υποστολής της σημαίας στο παλιό λιμάνι της Μυτιλήνης από αλληλέγγυους και μετανάστες, όπως παρουσιάστηκε από ορισμένα ΜΜΕ του νησιού και όχι μόνο.
Η επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΣ, που διέψευσε ότι συνέβη κάτι τέτοιο, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.
Με βάση τη συγκεκριμένη καταγγελία, ακραίοι κύκλοι οργάνωσαν την περασμένη Κυριακή συγκέντρωση εκατοντάδων κατοίκων της Μυτιλήνης, οι οποίοι δήθεν «προστάτευσαν τη σημαία και το έθνος».


«Παρέμβαση»
«Παρακαλώ για άμεση παρέμβασή σας όσον αφορά την πιστή τήρηση του ωραρίου κυκλοφορίας των προσφύγων και της δημιουργίας κανονισμού λειτουργίας». Αυτό αναφέρεται σε επίσημη επιστολή που έστειλε στις 5 Σεπτεμβρίου ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας, προς τους Γ. Μουζάλα και Ν. Τόσκα.
Ο δήμαρχος υποστηρίζει πως δύο μέρες νωρίτερα ομάδα προσφύγων είχε προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον δημοτικό φωτισμό, πετροβολώντας τις λάμπες, από τα Τεμένια έως τον Ξηρόκαμπο, ενώ βεβήλωσαν εκκλησάκι της περιοχής. Παράλληλα, εισχωρούν στις γεωργικές καλλιέργειες και τις καταστρέφουν.
«Η κατάσταση πλέον είναι ανεξέλεγκτη. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται και απειλούν πως θα αναλάβουν εκείνοι τον νόμο στα χέρια τους», αναφέρει ο δήμαρχος.
Για τους 600 πρόσφυγες μετανάστες που βρίσκονται στο hotspot των Λεπίδων και τα 100 άτομα ευάλωτων ομάδων και παιδιά που φιλοξενούνται στον χώρο του πρώην ΠΙΚΠΑ, δεν ισχύει κανενός είδους «ωράριο κυκλοφορίας», όπως διαβεβαιώνουν στο «Εθνος της Κυριακής» μέλη ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο νησί, παρά μόνο μια άτυπη οδηγία για κλείσιμο της πόρτας στις 11:30 το βράδυ, που τηρείται για λόγους ασφαλείας και των ίδιων των προσφύγων. Η δημοτική αρχή έχει ζητήσει επίσημα την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 11 το βράδυ το καλοκαίρι και μετά τις 9 τον χειμώνα!
Οι εθελοντές και οι αλληλέγγυοι πολίτες, που έγιναν μάρτυρες βίαιων συμπεριφορών από ακραίους κύκλους κατά προσφύγων το προηγούμενο διάστημα (επίθεση με προπηλακισμούς τον Ιούλιο, συγκεντρώσεις χρυσαυγιτών που ζητούσαν την εκκένωση του ΠΙΚΠΑ από τα γυναικόπαιδα των προσφύγων, απαγόρευση κατάπλου πλοίου με πρόσφυγες από τη Χίο κ.ά.), διαπίστωσαν πως η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν στάθηκε αποφασιστικά απέναντι σε τέτοιες αντιδράσεις, αλλά και συμμετείχε σε κάποιες από αυτές.


Πως «θυσιάστηκαν» δύο αστυνομικοί διευθυντές
Αγριες νύχτες με σκηνές χάους
Δύο αστυνομικοί διευθυντές στη Χίο θυσιάστηκαν μέσα σε τέσσερις μήνες, στον βωμό της προσφυγικής κρίσης και της ανεξέλεγκτης δράσης τοπικού πυρήνα ακροδεξιών, που λειτουργούν ως κράτος εν κράτει όπως καταγγέλλεται.
Τον περασμένο Μάιο παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά ο τότε αστυνομικός διευθυντής Ανδρέας Δαμίρης, δηλώνοντας πως έφτασε «στο αμήν» με το Προσφυγικό. Πληροφορίες από το νησί συνέδεαν την παραίτησή του με την «επιδρομή» εκατοντάδων ατόμων, υπό την καθοδήγηση ακραίων στοιχείων, λίγες μέρες νωρίτερα, σε ομάδα προσφύγων και μεταναστών που είχαν αποχωρήσει από το hotspot της ΒΙΑΛ και είχαν καταλάβει το λιμάνι της Χίου.
Τον κ. Δαμίρη αντικατέστησε ο Δημήτρης Αυγερινός, ο οποίος δεν μακροημέρευσε. Την περασμένη Τρίτη «αποκεφαλίστηκε» αιφνιδιαστικά από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και αντικαταστάθηκε από τον Παναγιώτη Καλλέλη.


Αιφνιδιασμός
Το γεγονός συνδέεται με τη διαχείριση της «άγριας νύχτας» που έζησε η Χίος το βράδυ της 14-15 Σεπτεμβρίου. Παρακρατικοί που παρεισέφρησαν τότε στην ειρηνική συγκέντρωση πολιτών, μπήκαν στην κεφαλή της πορείας και την εξέτρεψαν προς τα κέντρα φιλοξενίας του ΔΗΠΕΘΕ και της Σούδας, αιφνιδιάζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν χρήση χημικών για να τους αποτρέψουν.
Ατομο με θηριώδη σωματοδομή, πορτιέρης νυχτερινών κέντρων και με παρελθόν σε βίαιες επιθέσεις (τον Ιούνιο χτύπησε και έστειλε στο νοσοκομείο έναν νοσηλευτή έξω από τον χώρο της Σούδας), χτύπησε τον διευθυντή του τοπικού ειδησεογραφικού site «Αστραπάρης», Γιάννη Στεβή και πέταξε στο έδαφος την κάμερά του, μπροστά στα μάτια υψηλόβαθμων αστυνομικών, ενώ ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πολίτης», Παντελής Φύκαρης, δεχόταν χυδαία επίθεση από άλλο άτομο, καθώς και απειλές για τη σωματική του ακεραιότητα. Ομάδα δημοσιογράφων που κάλυπτε τα γεγονότα κυνηγήθηκε από ακροδεξιούς και βρήκε καταφύγιο σε κατάστημα της περιοχής.
Λίγες μέρες μετά, δημοσιογράφοι του νησιού έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου, Σπυριδούλα Σταυράτη, και την ενημέρωσαν για τη στοχοποίησή τους από συγκεκριμένα άτομα.
Η εισαγγελέας τους εξήγησε το νομικό πλαίσιο και δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει τέτοιες συμπεριφορές, όταν φτάνουν στη Δικαιοσύνη μέσα από την προβλεπόμενη διαδικασία.


Το... ωράριο κυκλοφορίας
Μέσα στο γενικότερο κλίμα αναταραχής, δεν λείπουν και οι συμπεριφορές «Ωραιοκάστρου» από κάποιους δημοτικούς άρχοντες και τοπικούς παράγοντες, με τον δήμαρχο Λέρου να προκαλεί αλγεινή εντύπωση, ζητώντας από τους Γ. Μουζάλα και Ν. Τόσκα να τηρείται... ωράριο κυκλοφορίας για τους πρόσφυγες.



ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
ΕΘΝΟΣ
.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια