Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες των θανατηφόρων τροχαίων των νέων από 18 έως 24 ετών το καλοκαίρι;

Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των νεαρών οδηγών, με τα άτομα ηλικίας από 18 έως και 24 ετών να
έχουν το καλοκαίρι την υψηλότερη αναλογία θανάτων από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου.

Βασικός λόγος εδώ θεωρείται η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά. Πιο συγκεκριμένα έρευνα μεταξύ 6.500 νεαρών Ευρωπαίων οδηγών που έγινε για λογαριασμό της Ford αποκαλύπτει πως το 57% έχει υπερβεί τα όρια ταχύτητας, το 43% έχει στείλει SMS ενώ οδηγεί, το 36% έχει κάνει τηλεφωνήματα και έχει στείλει μηνύματα αυτόματης απάντησης, το 16% έχει οδηγήσει χωρίς να φορά ζώνη ασφαλείας, το 13% έχει καθίσει πίσω από το τιμόνι μετά από κατανάλωση αλκοόλ και το 11% έχει παρακολουθήσει βίντεο ή κάποιο τηλεοπτικό σόου στις φορητές συσκευές του. Παράλληλα η έρευνα έδειξε ότι το 68% των νέων νιώθει πιο χαλαρό στην οδήγηση κατά τους θερινούς μήνες και το 54% αφαιρείται βλέποντας κάποια ελκυστική παρουσία στο δρόμο.

Από τους ερωτηθέντες, το 45% παραδέχτηκε ότι θα έμπαινε στον πειρασμό να οδηγήσει ένα υπέρβαρο και γεμάτο από φίλους αυτοκίνητο, το 25% ότι θα δεχόταν να μπει στο αυτοκίνητο με κάποιον που γνωρίζει ότι είναι μεθυσμένος και το 24% ότι θα οδηγούσε έχοντας πάρει ναρκωτικά. Συνολικά, το 41% πιστεύει ότι μερικές φορές οδηγεί παράτολμα, το 26% ότι έχει εμπλακεί σε ατύχημα και ότι το 20% ότι έχει βρεθεί σε αυτοκίνητο που το έχει σταματήσει η αστυνομία. Επίσης το 93% θεωρεί ότι έχει τα κατάλληλα οδηγικά προσόντα, αλλά το 54% παραδέχεται ότι δεν οδηγεί πάντα με απόλυτη ασφάλεια.

Ενδιαφέρον είναι πως οι νεαροί άνδρες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες από τις κοπέλες να διασπαστεί η προσοχή τους βλέποντας μία ελκυστική παρουσία στο δρόμο, ενώ το 25% έχει κληθεί από την αστυνομία να σταματήσει συγκριτικά με το 16% των γυναικών. Επίσης οι νεαροί άνδρες έχουν μεγαλύτερη τάση να οδηγούν γρήγορα, να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα και να οδηγούν μεθυσμένοι.

Το 41% των νεαρών οδηγών δήλωσε ότι έχει την τάση να οδηγεί πιο ριψοκίνδυνα με φίλους, ενώ το 57% παραδέχεται επίσης ότι οδηγεί με μεγαλύτερη ασφάλεια όταν βρίσκονται στο αυτοκίνητο οι γονείς ή οι παππούδες του. Το τελευταίο ώθησε τη Ford να δημιουργήσει ένα χιουμοριστικό βίντεο που μπορείτε να δείτε στη συνέχεια, για να παρουσιάσει τις αρετές των «φουσκωτών ενηλίκων» (Blown Ups). Πρόκειται για ένα φανταστικό ενήλικα που φουσκώνει όταν οι νεαροί οδηγοί είναι απερίσκεπτοι πίσω από το τιμόνι.

Παράλληλα η Ford προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση για νεαρούς οδηγούς με το Ford Driving Skills for Life (DSFL). Στην Ευρώπη, μέχρι το τέλος του 2016, το πρόγραμμα θα έχει εκπαιδεύσει πάνω από 20.000 οδηγούς σε 13 χώρες, ενώ τα μαθήματα καλύπτουν αναγνώριση κινδύνων, έλεγχο του οχήματος, έλεγχο της ταχύτητας και του όγκου καθώς και τους κινδύνους που προκαλούνται από την οδήγηση μετά από κατανάλωση αλκοόλ, οδήγηση μετά από χρήση ναρκωτικών ουσιών, και λήψη selfies, καθώς μια έρευνα του 2014 είχε αποκαλύψει πως 1 στους 4 νεαρούς οδηγούς έχει ποζάρει για μία selfie πίσω από το τιμόνι.



Γιάννης Σκουφης
cnn.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια