Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το Μπαϊράμ η 11η Σεπτεμβρίου και οι φόβοι

Στη Νέα Υόρκη η περίπτωση να συμπέσει το Μπαϊράμ με την 11η Σεπτεμβρίου έχει εντείνει τις ανησυχίες στη μουσουλμανική κοινότητα μετά τις δολοφονίες ενός ιμάμη και του βοηθού του στο Κουίνς
Κάθε χρόνο μουσουλμάνοι ηγέτες σε όλον τον κόσμο παρατηρούν τη σελήνη για να προβλέψουν την ημερομηνία για μία από τις πιο σημαντικές γιορτές τους, το Κουρμπάν Μπαϊράμ, την εορτή της θυσίας. Οταν ο Χαμπίμπ Αχμέντ άρχισε πριν από δύο μήνες τον προγραμματισμό για εκείνη την ιερή ημέρα, παρατήρησε μια δυνητικά ανησυχητική σύμπτωση: το Κουρμπάν Μπαϊράμ θα μπορούσε να πέσει εφέτος στις 11 Σεπτεμβρίου.

«Κάποιοι μπορεί να θελήσουν να εκμεταλλευθούν αυτή τη συγκυρία»
λέει ο Αχμέντ, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος του Ισλαμικού Κέντρου στο Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης. Προσθέτει ότι μερικοί μπορεί να παρανοήσουν το νόημα της εορτής και να πουν «κοιτάξτε, αυτοί οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν την 11η Σεπτεμβρίου».

Το ενδεχόμενο να συμπέσει η ιερή ημέρα των μουσουλμάνων με τη 15η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των μουσουλμάνων στην πόλη της Νέας Υόρκης και σε όλη τη χώρα σε μια εποχή που οι βίαιες πράξεις που διαπράττονται από θρησκευτικούς εξτρεμιστές έχουν προκαλέσει σκληρή πολιτική ρητορεία τροφοδοτώντας ένα κύμα μίσους και εγκλήματα κατά μουσουλμάνων.

Στη Νέα Υόρκη η περίπτωση να συμπέσει η εορτή με την 11η Σεπτεμβρίου έχει εντείνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια και τους φόβους που έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη μουσουλμανική κοινότητα μετά τις δολοφονίες ενός ιμάμη και του βοηθού του στο Κουίνς αυτόν τον μήνα. Για μερικούς όλα αυτά ξυπνούν οδυνηρές αναμνήσεις από τις σπασμωδικές κινήσεις των Αρχών και τις παρακολουθήσεις μουσουλμάνων στα χρόνια μετά τις επιθέσεις.

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ τιμά την προθυμία του Ιμπραήμ ή του Αβραάμ να θυσιάσει τον γιο του Ισμαήλ ως πράξη υποταγής στην εντολή του Θεού. Το ενδεχόμενο το εφετινό Κουρμπάν Μπαϊράμ να συμπέσει με την 11η Σεπτεμβρίου είναι ακόμη ασαφές. Κάθε χρόνο η γιορτή λαμβάνει χώρα 10 ημέρες μετά την παρατήρηση της νέας σελήνης στην αρχή του μήνα Dhu al-Hijjah, σύμφωνα με το ισλαμικό ημερολόγιο. Ακριβώς πότε αρχίζει ο μήνας εξαρτάται από την ημέρα της νέας σελήνης, που αναμένεται την πρώτη ή τη δεύτερη ημέρα του Σεπτεμβρίου.
Στο παρελθόν μια άλλη σημαντική μουσουλμανική γιορτή, το Eid al-Fitr, έχει πέσει κοντά στις 11 Σεπτεμβρίου, αλλά καμία μουσουλμανική εορτή δεν έχει ακόμη συμπέσει πραγματικά με την ημερομηνία των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2001.

Παρ' όλα αυτά, οι τoπικοί και εθνικοί μουσουλμάνοι αξιωματούχοι προέτρεψαν ιμάμηδες και άλλους ηγέτες να μιλήσουν στις Αρχές για να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά την εορτή. Στην πόλη της Νέας Υόρκης η αστυνομία έχει ήδη προσφέρει πρόσθετη ασφάλεια σε πολλά τζαμιά μετά τις δολοφονίες στο Κουίνς.
Η πιθανότητα να συμπέσει η εορτή με την 11η Σεπτεμβρίου έχει οδηγήσει κάποια τζαμιά που τελούν τις λειτουργίες τους σε εξωτερικούς χώρους να μεταφέρουν τις προσευχές στο εσωτερικό για να αποφευχθούν οι συναθροίσεις πολλών ατόμων σε δημόσια μέρη.

Στο Ντίαρμπορν του Μίσιγκαν, όπου ζουν οι περισσότεροι Αραβοαμερικανοί στις ΗΠΑ, ο Ιμπραήμ Καζερούνι, ιμάμης στο Ισλαμικό Κέντρο της Αμερικής, είπε ότι οι μουσουλμάνοι πρέπει να γιορτάσουν όπως συνήθως, με προσευχές και έθιμα, δωρίζοντας κρέας ή χρήματα στους φτωχούς.

Οσον αφορά την ημερομηνία, είπε στους «New York Times» ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε αυτό το σημείο αλλά όχι ανήσυχοι σε βαθμό που να παραλύει την κοινότητα». Ο Σάμσι Αλί, ιμάμης στο Μουσουλμανικό Κέντρο στο Κουίνς, λέει ότι το ποίμνιό του σκοπεύει να τελέσει σε εξωτερικό χώρο την προσευχή, η οποία αναμένεται να προσελκύσει 20.000 άτομα, μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Ο Αλί, μαζί με αρκετούς άλλους ιμάμηδες στην πόλη, σχεδιάζει να προσκαλέσει μη μουσουλμάνους γείτονες και θρησκευτικούς ηγέτες άλλων πίστεων για να παρακολουθήσουν τις τελετές και να μάθουν για τη σημασία της εορτής. Σχεδιάζει επίσης προσευχές στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. «Αλλοι  προσπαθούν να χτίσουν τείχη, εμείς χτίζουμε γέφυρες» είπε ο Αλί στους «New York Times».
 
 
 
 
ΒΗΜΑ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια