Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι 10 μύθοι για το σακχαρώδη διαβήτη


Τρώτε πολλά γλυκά; Θα πάθετε «ζάχαρο». Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν είναι κάτι σοβαρό. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να τρώνε μόνο τρόφιμα για διαβητικούς.

Αυτά είναι μερικά πράγματα που πολλοί πιστεύουν, αλλά σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία, είναι απλά μύθοι. Διαβάστε παρακάτω τους πιο κοινούς μύθους και τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Μύθος: Ο διαβήτης δεν είναι και τόσο σοβαρή ασθένεια.

Πραγματικότητα: Ο διαβήτης προκαλεί περισσότερους θανάτους κάθε χρόνο απ’ ότι ο καρκίνος του μαστού και το AIDS. Η ύπαρξη του διαβήτη διπλασιάζει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής. Το καλό νέο είναι ότι η ρύθμιση του διαβήτη μπορεί να μειώσει των κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών.

Μύθος: Αν είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, οπωσδήποτε θα αναπτύξεις διαβήτη.

Πραγματικότητα: Μπορεί η παχυσαρκία να αποτελεί ένα παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση του διαβήτη δεν είναι η μοναδική. Η κληρονομικότητα, η εθνικότητα και η ηλικία παίζουν  επίσης σημαντικό ρόλο. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι υποτιμούν τους άλλους παράγοντες κινδύνου και επικεντρώνονται μόνο στο βάρος. Παχύσαρκοι άνθρωποι μπορεί να μην αναπτύξουν ποτέ διαβήτη και άνθρωποι με κανονικό βάρος μπορεί να αναπτύξουν διαβήτη.

Μύθος: Τρώγοντας πολλή ζάχαρη θα πάθεις διαβήτη.

Πραγματικότητα: Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Ο διαβήτης τύπου 1 προκαλείται από γενετικούς παράγοντες που είναι άγνωστοι μέχρι στιγμής. Ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται από γενετικούς παράγοντες και παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Μία διατροφή πλούσια σε θερμίδες προκαλεί αύξηση του σωματικού  βάρους. Η έρευνα έχει αποδείξει ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών συνδέεται με διαβήτη τύπου 2.

Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστά οι άνθρωποι να αποφεύγουν την πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών, προκειμένου να υπάρχει μία πρόληψη του διαβήτη.

Μύθος: Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να τρώνε ειδικές τροφέςγια άτομα με διαβήτη.

Πραγματικότητα: Ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής για άτομα με διαβήτη είναι σε γενικές γραμμές το ίδιο με μια υγιεινή διατροφή για τον καθένα - χαμηλή σε κορεσμένα και trans λιπαρά, μέτρια σε αλάτι και ζάχαρη και να βασίζεται σε μη αμυλούχα λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιεινά λίπη και φυτικές ίνες. Τα διαβητικά και «διαιτητικά» τρόφιμα δεν προσφέρουν τίποτε πρισσότερο. Τα περισσότερα από αυτά εξακολουθούν να αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, είναι συνήθως πιο ακριβά και μπορεί επίσης να έχουν μια καθαρτική επίδραση εάν περιέχουν αλκοόλες σακχάρου.

Μύθος: Αν έχεις διαβήτη μπορείς να τρως λίγες μόνο αμυλούχες τροφές, όπως το ψωμί, τα μακαρόνια και οι πατάτες.

Παραγματικότητα: Οι αμυλούχες τροφές είναι μέρος ενός σωστού και υγιεινού γεύματος και αυτό που έχει σημασία είναι το μέγεθος της μερίδας. Ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά, ρύζι, πατάτες, καλαμπόκι κτλ μπορούν να καταναλωθούν. Μάλιστα τα ολικής άλεσης προϊόντα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών που βοηθούν την καλή λειτουργία των εντέρων.

Μύθος: Τα άτομα με διαβήτη δεν πρέπει να τρώνε γλυκά ή σοκολάτες.

Πραγματικότητα: Αν είναι μέρος μιας ισορροπημένης δίαιτας ή αν συνδυάζονται με άσκηση τότε γλυκά επιδόρπια μπορούν να καταναλωθούν από άτομα με διαβήτη. Γενικά δεν υπάρχουν περισσότερα «μην» για άτομα με διαβήτη από ότι για τους υπόλοιπους ανθρώπους. Το σημαντικό και εδώ είναι η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσης.

Μύθος: Μπορεί να κολλήσεις διαβήτη από κάποιον άλλο.

Πραγματικότητα: Φυσικά και όχι. Παρόλο δεν είναι γνωστά όλα τα αίτια του διαβήτη, είναι γνωστό ότι ο διαβήτης δεν είναι μεταδοτικός. Οι βασικότεροι παράγοντες που προκαλούν διαβήτη φαίνεται να είναι γενετικοί (ειδικότερα στον τύπου 2) και ο τρόπος ζωής.

Μύθος: Οι ασθενείς με διαβήτη μπορεί να κολλήσουν ευκολότερα ιούς και άλλες ασθένειες.

Πραγματικότητα: Δεν υπάρχει καμία τέτοια σχέση μεταξύ του διαβήτη και του αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος. Ο λόγος που συμβουλεύουμε τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη να κάνουν αντιγριπικά εμβόλια είναι γιατί οι λοιμώξεις κάνουν πιο δύσκολο τον έλεγχο του διαβήτη και μπορεί να δημιουργήσουν επιπλοκές πιο εύκολα από ότι στους άλλους ασθενείς.

Μύθος: Αν πάσχετε από διαβήτη τύπου 2 και ο γιατρός σας αποφασίζει ότι πρέπει να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ινσουλίνη, σημαίνει ότι δεν καταφέρατε να ελέγξετε σωστά τον διαβήτη.

Πραγματικότητα: Για τους περισσότερους ασθενείς ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια εξελισσόμενη ασθένεια. Συχνά όταν γίνεται η πρώτη διάγνωση οι ασθενείς είναι σε θέση να ελέγξουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα με φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα. Δυστυχώς με το πέρασμα του χρόνου το σώμα μας παράγει όλο και λιγότερη ινσουλίνη και τα φάρμακα αυτά αρχίζουν να μην επαρκούν. Η χρήση ινσουλίνης για τη διατήρηση της γλυκόζης στα σωστά επίπεδα είναι κάτι καλό, όχι κακό.

Μύθος: Να τρώμε φρούτα κάνει καλό στην υγεία, οπότε μπορούμε να φάμε όσα φρούτα θέλουμε.

Πραγματικότητα: Τα φρούτα κάνουν καλό στην υγεία γιατί περιέχουν φυτικές ίνες, πολλές βιταμίνες και μέταλλα. Επειδή όμως τα φρούτα περιέχουν και υδατάνθρακες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής. Οι συμβουλές από τον διαιτολόγο σας θα σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε ένα σωστό διαιτολόγιο.


Πηγή: diabetes.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια