Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νιγηριανές στα δίχτυα του trafficking

Αστυνομικοί στην Ιταλία συλλαμβάνουν μία κοπέλα από τη Νιγηρία την ώρα που εκδίδεται
Χιλιάδες Νιγηριανές που καταφέρνουν κάθε χρόνο να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο προς την Ευρώπη εξωθούνται στην πορνεία από τις συμμορίες που εκμεταλλεύονται τις
ανεπαρκείς συνθήκες στα κέντρα υποδοχής μεταναστών της Ιταλίας.

Συγκλονιστικά στοιχεία του ΟΗΕ δίνουν μια άγρια διάσταση στην προσφυγική κρίση αποκαλύπτοντας ότι οκτώ στις δέκα γυναίκες από τη Νιγηρία που φτάνουν με βάρκες στη Γηραιά Ηπειρο πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από κυκλώματα πορνείας.

«Αυτό που είδαμε φέτος είναι μια κρίση, είναι άνευ προηγουμένου και αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού Νιγηριανών γυναικών που φτάνουν στην Ιταλία εδώ και 10 χρόνια», ανέφερε η Σιμόνα Μοσκαρέλι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ) των Ηνωμένων Εθνών. «Τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι η πλειονότητα αυτών των γυναικών μεταφέρεται στην Ευρώπη με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Υπάρχει μεγάλη αύξηση των εγκληματικών συμμοριών και των δικτύων πορνείας που εκμεταλλεύονται σεξουαλικά ολοένα και νεαρότερα κορίτσια από τη Νιγηρία».

Ραγδαία αύξηση
Σύμφωνα με τα στοιχεία-σοκ του ΙΟΜ, περίπου 3.600 Νιγηριανές έφτασαν με βάρκα στην Ιταλία το πρώτο εξάμηνο του 2016, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από εκείνον που καταγράφηκε την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Μάλιστα το 80% εξ αυτών ωθούνται στην πορνεία όχι μόνο στην Ιταλία αλλα και σε όλη την Ευρώπη. Παρόλο που η βιομηχανία του sex trafficking μεταξύ Νιγηρίας και Ιταλίας συνεχίζεται εδώ και τρεις δεκαετίες, υπάρχει ραγδαία αύξηση του αριθμού βαρκών που φτάνουν μεταφέροντας ασυνόδευτες Νιγηριανές από τη Λιβύη στις ιταλικές ακτές: το 2014 οι Νιγηριανές που έφτασαν στην Ιταλία από θαλάσσης ανέρχονταν σε 1.500 και το 2015 ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 5.633.

Νιγηριανές που κατάφεραν να ξεφύγουν από τα χέρια των διακινητών τους και τους κατέδωσαν στις αρχές απολαμβάνουν την ελευθερία τους  Νιγηριανές που κατάφεραν να ξεφύγουν από τα χέρια των διακινητών τους και τους κατέδωσαν στις αρχές απολαμβάνουν την ελευθερία τους


«Οι διακινητές απλά έρχονται στον καταυλισμό και διαλέγουν κοπέλες σαν να βρίσκονται σε παντοπωλείο. Ετσι φέρονται σε αυτές τις γυναίκες, σαν να είναι αντικείμενα, τα οποία εμπορεύονται, τα αγοράζουν, τα εκμεταλλεύονται και τα μεταπωλούν, και τα κέντρα υποδοχής λειτουργούν σαν ένα είδος αποθήκης όπου τοποθετούνται προσωρινά αυτά τα κορίτσια», ανέφερε ο Σαλβατόρε Βέλα, αναπληρωτής επικεφαλής εισαγγελέας στο Αγκριτζέντο της Σικελίας, προσθέτοντας: «Περιμένουν μέχρι η κοπέλα να πάρει την άδεια παραμονής ή το άσυλο και μετά πάνε και την παίρνουν».

«Την περασμένη εβδομάδα έξι κορίτσια εξαφανίστηκαν από ένα κέντρο υποδοχής στη Σικελία, κάποιος τις έβαλε μέσα σε ένα αυτοκίνητο και έφυγε», αφηγήθηκε η Μοσκαρέλι, η οποία προειδοποιεί ότι η προστασία τους είναι δυσκολότερη λόγω της τοποθέτησης των γυναικών από τη Νιγηρία στα κέντρα υποδοχής μαζί με χιλιάδες άλλους μετανάστες, κάτι που ευνοεί τους σωματεμπόρους.

Προτείνει αντίθετα ειδική αντιμετώπιση γι' αυτές τις γυναίκες που είναι θύματα trafficking. Κάποιες από τις κοπέλες είναι ήδη θύματα trafficking όταν φτάνουν στην Ιταλία, αφού πέφτουν θύματα σοβαρής σεξουαλικής εκμετάλλευσης στη διαδρομή και εξωθούνται στην πορνεία όταν βρίσκονται στη Λιβύη. Πολλές Νιγηριανές φτάνουν στην Ιταλία με χρέη δεκάδων χιλιάδων ευρώ για τη διαδρομή από την Αφρική στην Ευρώπη, τα οποία πρέπει να αποπληρώσουν.
Μετανάστες που μόλις έφθασαν στην Ιταλία. Το πιθανότερο σενάριο για τις περισσότερες γυναίκες είναι να πέσουν θύματα trafficking
Μετανάστες που μόλις έφθασαν στην Ιταλία. Το πιθανότερο σενάριο για τις περισσότερες γυναίκες είναι να πέσουν θύματα trafficking

Η παραπλάνηση
Με ένα μείγμα ψεύτικων υποσχέσεων για νόμιμη εργασία και παραδοσιακών τελετών οι Νιγηριανοί διακινητές «παγιδεύουν» τα θύματά τους και ασκούν ψυχολογικό έλεγχο: φτάνοντας στην Ιταλία οι γυναίκες ωθούνται να πιστέψουν ότι θα συμβούν τρομερά πράγματα στις οικογένειές τους εάν αποτύχουν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους και στη συνέχεια εξωθούνται στα πεζοδρόμια και σε οίκους ανοχής σε όλη την Ευρώπη.

«Οι κοπέλες που βλέπουμε είναι όλο και νεαρότερες, κάποιες όταν φτάνουν είναι ασυνόδευτα παιδιά και η βία και η εκμετάλλευση που υφίστανται όταν είναι κάτω από τον έλεγχο αυτών των συμμοριών επιδεινώνεται διαρκώς. Τους συμπεριφέρονται σαν να είναι σκλάβες», είπε η Μοσκαρέλι στην εφημερίδα «Guardian».

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

ΕΘΝΟΣ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια