Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το απαραίτητο check up του φθινοπώρου



Το φθινόπωρο είναι προ των πυλών και μαζί του και οι δυσκολίες της νέας μας καθημερινότητας έπειτα από τη θερινή ραστώνη.  

Άγχος, κούραση και υποχρεώσεις κυριαρχούν στη ζωή μας και τη δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Ήρθε ο καιρός, λοιπόν, να προγραμματίσουμε να κάνουμε έναν καλό βασικό έλεγχο στην υγεία μας, ώστε να διορθώσουμε τυχόν προβλήματα και να υποδεχθούμε τον χειμώνα που πλησιάζει πιο δυνατοί και ετοιμοπόλεμοι για όλες τις προκλήσεις που θα παρουσιαστούν.

Ο Σεπτέμβριος θεωρείται ο καλύτερος μήνας για να ελέγξουμε τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να υποβόσκουν και να προετοιμαστούμε για την περίοδο των ιώσεων και κρυολογημάτων που θα ακολουθήσει.

Δείτε, λοιπόν, ποιες είναι οι βασικές εξετάσεις που θα πρέπει να κάνετε αν είστε άνδρας και αν είστε γυναίκα:

ΚΟΙΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΣ

Γενική αίματος και ούρων

Είναι οι «σεισμογράφοι» της υγείας του οργανισμού μας. Τα περισσότερα προβλήματα, που οφείλονται σε λοιμώξεις, ορμονικές διαταραχές ή δυσλειτουργίες ζωτικών οργάνων, τις περισσότερες φορές εμφανίζονται στους δείκτες αυτών των εξετάσεων.

Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες για το ποιους συγκεκριμένους δείκτες θα πρέπει να ελέγξει κανείς στη γενική αίματος και ούρων κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας, ο οποίος και θα αποφασίσει λαμβάνοντας το ιστορικό σας.

Κλινική εξέταση από παθολόγο

Ο παθολόγος ή οικογενειακός γιατρός θα πρέπει, λοιπόν, να πάρει το ιστορικό σας και να σας υποβάλλει στις παρακάτω εξετάσεις που πιστοποιούν την κλινική σας εικόνα:

  • Μέτρηση αρτηριακής πίεσης
  • Μέτρηση ύψους και βάρους και υπολογισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)
  • Επισκόπηση του δέρματος και των βλεννογόνων (επιπεφυκότες στα μάτια, στόμα)
  • Ακρόαση πνευμόνων και καρδιάς
  • Ψηλάφηση κοιλιακής χώρας

Ρωτήστε τον γιατρό σας για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, αν είστε άνω των 60 ετών.

ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΓΥΝΑΙΚΑ

Αν είστε γυναίκα με βασικά καλή υγεία και δεν αντιμετωπίζετε κάποιο χρόνιο ή άλλο πρόβλημα υγείας, ο τακτικός προληπτικός έλεγχος υγείας σας περιλαμβάνει:

Γυναικολογικές εξετάσεις

Τέστ Παπακινολάου: για τον έλεγχο κακοήθειας των γεννητικών οργάνων (τραχήλου και μήτρας)
Κλινική εξέταση στους μαστούς από τον γυναικολόγο σας
Μαστογραφία: εάν είστε άνω των 40 ετών για τον έλεγχο κακοήθειας στους μαστούς

ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΑΝΔΡΑΣ

Αν το έχετε αμελήσει για χρόνια και το καλοκαίρι φάγατε και ήπιατε λίγο παραπάνω, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε τα επίπεδα της χοληστερίνης και του σακχάρου στις γενικές εξετάσεις αίματος, καθώς η δυσλιπιδαιμία και ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, που μπορεί να εκδηλωθεί με έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κ.ά.

Καρδιολογικές εξετάσεις

Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό ή προβλήματα με την καρδιακή σας λειτουργία, θα πρέπει να επισκεφθείτε καρδιολόγο, να υποβληθείτε σε καρδιογράφημα ή σε άλλη πιο εξειδικευμένη καρδιολογική εξέταση, εάν το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός σας.

Ουρολογικές εξετάσεις

Οι άνδρες χρειάζεται να απευθυνθούν σε ουρολόγο για τις παρακάτω εξετάσεις:

  • Δακτυλική εξέταση του προστάτη (εάν είστε άνω των 50 ετών)
  • Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο - PSA (για άνδρες άνω των 50 ετών)
  • Εάν δεν έχετε κάνει κολονοσκόπηση και είστε άνω των 50 ετών, θα πρέπει να υποβληθείτε κατά πάσα πιθανότητα σ' αυτήν την εξέταση, για τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου

Η πρόληψη αποτελεί λένε την καλύτερη θεραπεία, αλλά ακόμη κι αν προκύψει από τις εξετάσεις αυτές κάποιο πρόβλημα υγείας, η ρύθμιση των παραγόντων κινδύνου με τη φαρμακευτική αγωγή, την άσκηση και την υγιεινή διατροφή θα εμποδίσει την εξέλιξη του.






Πηγή: liberal.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια