Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οικονομικά κέρδη μετά το πραξικόπημα βλέπει ο Ερντογάν

Μετά την αναχαίτιση της δυναμικής του πρόσφατου στρατιωτικού πραξικοπήματος, η τουρκική κυβέρνηση και το τουρκικό Προεδρικό στρέφουν τα βλέμματα τους στα
οικονομικά κέρδη που φέρνει η νέα περίοδος στην Τουρκία. Στο επίκεντρο της προσοχής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται μεγάλες εκτάσεις γης στα κέντρα των τουρκικών πόλεων, τα οποία μέχρι σήμερα είχαν παραχωρηθεί στον τουρκικό στρατό.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από τον τουρκικό τύπο, η τουρκική κυβέρνηση προχωρά στην δήμευση μεγάλων στρατοπέδων και εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο κέντρο των τουρκικών πόλεων. Η κυβέρνηση λαμβάνει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία με την λογική ότι «πλέον ήρθε η ώρα για την απομάκρυνση του στρατού από τα κέντρα των πόλεων».
Μετά την απομάκρυνση των στρατοπέδων και των μονάδων του στρατού από τα κέντρα των πόλεων, μεγάλες εκτάσεις γης σε πολύ σημαντικές περιοχές των μεγάλων πόλεων θα έχουν τεθεί στην διάθεση της κυβέρνησης για νέες οικονομικές δραστηριότητες και επενδύσεις.
Οι δήμοι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) καθώς και οι επιχειρηματικός κόσμος της Τουρκίας έχει ήδη δημιουργήσει σχέδια για την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων και περιοχών που αφήνει πίσω του ο στρατός. Τα σχέδια των κυβερνητικών κύκλων συμπεριλαμβάνουν την ανέγερση νέων εμπορικών κέντρων, πολυκαταστημάτων, πολυκατοικιών και πάρκων. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία πάρκων αναψυχής τύπου Disneyland.

Η άλλη όψη του νομίσματος
Σχετικά με την νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, μέχρι στιγμής στην Τουρκία ξεχωρίζουν δυο δεδομένα.
Πρώτον, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το αν η νέα πρωτοβουλία θα αφορά τις κουρδικές επαρχίες ή όχι. Όπως στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου έτσι και στις κουρδικές επαρχίες, εξαιτίας των «εθνικιστικών ευαισθησιών» ο στρατός ενδέχεται να παραμείνει στα κέντρα των πόλεων.
Δεύτερον, η αντιπολίτευση, κυρίως η τουρκική Αριστερά ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση με την λογική ότι «για μια ακόμη φορά η Δεξιά σκέφτεται τα οικονομικά οφέλη και το κεφάλαιο, την στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει μια μεγάλη κρίση».


Νίκος Στέλγιας
Καθημερινή
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια