Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Παραγωγή καυσίμων από… ρύπους

Τρέχουν οι επιστημονικές εξελίξεις  για την ανακάλυψη εναλλακτικών μορφών ενέργειας.Γίνεται μάλιστα προσπάθεια συνδυαστεί αυτό με τον περιορισμό της ρύπανσης. 

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε λοιπόν αυτές τις μέρες  για τη  χρήση μιας νέας τεχνολογίας, της τεχνητής  φωτοσύνθεσης, η οποία θα μπορούσε στην πλήρη εξέλιξη της  αφενός να περιορίσει τη ρύπανση, αφετέρου να παράγει καύσιμα και χημικές ύλες για τη βιομηχανία.
Όπως τονίζουν  οι επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα, το παράδειγμα δίνουν οι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί, οι οποίοι απορροφούν το ατμοσφαιρικό CO2 και το μετατρέπουν σε σάκχαρα με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας.
Οι οργανισμοί αυτοί χρησιμοποιούν ένζυμα ως καταλύτες για να διασπάσουν το άκρως σταθερό μόριο του διοξειδίου του άνθρακα, όμως τα ένζυμα αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία. Αυτό που προσπαθούν να κάνουν δεκάδες ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο είναι να αναπτύξουν ανόργανους καταλύτες με λογικό κόστος και υψηλή αποδοτικότητα και ανθεκτικότητα.
Και όπως φαίνεται υπάρχει πρόοδος, όπως τουλάχιστον δείχνουν μελέτες που δημοσιεύτηκαν το φετινό καλοκαίρι στα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά Nature και Science.
Και οι τέσσερις αφορούν πειραματικά συστήματα που αξιοποιούν το φως για τη χημική αναγωγή του διοξειδίου του άνθρακα σε μονοξείδιο, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αιθανόλης, ντίζελ ή άλλων καύσιμων υδρογονανθράκων.
Φαίνονται σαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας  αλλά δεν είναι μακριά η μέρα που θα μπουν σε εφαρμογή…Ελπίζουμε να τα προλάβουμε…

energyin.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια