Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Δύο... ξένοι στο ίδιο υπουργείο

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση και στο κόμμα για τις σχέσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του νέου γενικού γραμματέα Υποδοχής Οδυσσέα Βουδούρη.

Για όσους γνωρίζουν τα πράγματα στο υπουργείο, οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι εδώ και καιρό από ανύπαρκτες μέχρι εχθρικές, ενώ το τελευταίο διάστημα η κόντρα εκδηλώνεται και δημόσια, καθώς, ύστερα από πολύμηνη περίοδο αφάνειας, ο γενικός γραμματέας δίνει συνεντεύξεις σχεδόν καθημερινά.

Τελευταίο χαρακτηριστικό περιστατικό είναι οι χειρισμοί στην υπόθεση της μεταφοράς των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από τα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη και την Αμυγδαλέζα σε κατάλληλους χώρους.

Ο κ. Βουδούρης είχε πρόσφατα επισκεφτεί τους ανήλικους και είχε ανακοινώσει πρωτοβουλίες της γενικής γραμματείας για τη μεταφορά τους.

Ωστόσο, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ήταν ο κ. Μουζάλας που ανακοίνωσε πως ολοκληρώνεται η μεταφορά των ανηλίκων, παραλείποντας κάθε αναφορά στον γενικό γραμματέα, παρόλο που ευχαρίστησε ονομαστικά όλους τους αρμόδιους φορείς και τη συναρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου.

Το ίδιο επαναλήφθηκε στο θέμα του σχεδιασμού των κέντρων φιλοξενίας για τη νέα φάση του προσφυγικού. Στη σχετική ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, επαναλαμβάνονταν μέτρα που είχε ήδη ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας, ενώ έλειπε κάθε αναφορά στη διαδικασία αξιολόγησης των κέντρων που ολοκλήρωσε η γενική γραμματεία.

Αλλωστε, ο κ. Μουζάλας καθυστερεί χαρακτηριστικά να υπογράψει την εκχώρηση αρμοδιοτήτων που προβλέπει ο τελευταίος νόμος του υπουργείου, με αποτέλεσμα να συναντά εμπόδια ο γενικός γραμματέας στη θεσμική επικοινωνία του με υπηρεσίες που υποτίθεται ότι επιβλέπει.

Σοβαρή διάσταση απόψεων έχει σημειωθεί παρασκηνιακά και για τον τρόπο στελέχωσης της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής. Διαφωνίες εκδηλώνονται και σε ζητήματα πολιτικής. Ο κ. Βουδούρης δεν δίστασε να αμφισβητήσει ανοιχτά τη δήλωση του κ. Μουζάλα ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση μη εφαρμογής της ευρωτουρκικής διακήρυξης, ενώ τηρεί σαφείς αποστάσεις από τη μάλλον επιθετική στάση του υπουργού απέναντι σε ΜΚΟ και αλληλέγγυες ομάδες.

Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν τη φημολογία για απομάκρυνση του γενικού γραμματέα. Ωστόσο, στο κόμμα και την κυβέρνηση θεωρούν πως η ρευστή κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό επιβάλλει τη στενή και ομαλή συνεργασία των δύο ανδρών και επισημαίνουν πως στενεύουν τα χρονικά περιθώρια προκειμένου να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους.


Δημήτρης Αγγελίδης
efsyn.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια