Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το Προσφυγικό... τροφοδοτεί τον πόλεμο των Εξαρχείων

Η προσφυγική κρίση φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα -και- στον αντιεξουσιαστικό χώρο, σκληραίνοντας τον διαρκή, ακήρυχτο πόλεμο των γνωστών-αγνώστων με την
ΕΛ.ΑΣ: κορυφαίο επεισόδιο ως τώρα ήταν ασφαλώς ο ξυλοδαρμός του διοικητή της Τροχαίας Αθηνών, προχθές το βράδυ, αμέσως ύστερα από πορεία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, που είχαν διοργανώσει μέλη του Χώρου.

Ομάδες αντιεξουσιαστών διεκδίκησαν από την πρώτη στιγμή πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση του Προσφυγικού, δημιουργώντας είτε αυτοδιαχειριζόμενες υποδομές υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου, όπως στη Λέσβο, είτε δίκτυα αλληλεγγύης στην Αθήνα.

Αλλαγή ρόλου
Ενώ αρχικά ο ρόλος τους είχε περιοριστεί στη συγκέντρωση τροφίμων, ρουχισμού και ειδών πρώτης ανάγκης, στη συνέχεια -με το κλείσιμο των συνόρων- αποφάσισαν να υποκαταστήσουν την Πολιτεία και να ανοίξουν «πόλεμο» μαζί της. Μέσα στο 2016 αντιεξουσιαστικές ομάδες προχώρησαν σε αρκετές καταλήψεις κτιρίων ανά την επικράτεια κι έβαλαν μέσα σε αυτά πρόσφυγες και μετανάστες. Αστυνομικές και λιμενικές πηγές αναφέρουν ότι στις αρχές του έτους και ενώ δινόταν μάχη με τον χρόνο, προκειμένου να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων από ακατάλληλους χώρους διαμονής (όπως το λιμάνι του Πειραιά), «αλληλέγγυοι» επιχειρούσαν να «μπλοκάρουν» τα σχέδια των Αρχών.

Οι κινήσεις τους αυτές τους οδήγησαν σε ανοικτό «πόλεμο» με την πολιτεία: η αρχή έγινε με την εκκένωση τριών υπό κατάληψη κτιρίων στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούλιο, όπου κατά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. έγιναν δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις. Τα «αντίποινα» για αυτή την κίνηση της Αστυνομίας ήταν άμεσα με σειρά επιθέσεων σε εκκλησίες, καθώς και σε πολιτικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.

Τα επεισόδια που ξέσπασαν προχθές κατά τη διάρκεια πορείας στο κέντρο της Αθήνας φαίνεται να εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο πρωτοβουλιών υποστήριξης των προσφύγων από ομάδες αναρχικών. Μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν απευθύνει σχετικό κάλεσμα με αφορμή την εμπρηστική επίθεση στην κατάληψη στέγης προσφύγων και μεταναστών την περασμένη Τετάρτη, στην οδό Νοταρά 26.
Σημερα το πρωί αναμένεται να πάρει εξιτήριο από το 401 Σ.Ν. ο διοικητής της τροχαίας που δέχθηκε την επίθεση αγνώστων
Σημερα το πρωί αναμένεται να πάρει εξιτήριο από το 401 Σ.Ν. ο διοικητής της τροχαίας που δέχθηκε την επίθεση αγνώστων

Η «Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας» είχε χαρακτηρίσει ως «ηθικούς αυτουργούς» της επίθεσης τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τον μητροπολίτη Ανθιμο, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη. Ως κίνηση διαμαρτυρίας στη στάση που έχει κρατήσει ο Γ. Καμίνης, όταν οι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν έξω από το δημαρχείο Αθηνών πέταξαν μπουκάλια με κόκκινες μπογιές στο κτίριο. Στη συνέχεια, μάλιστα, επιτέθηκαν και στο κτίριο της Ακαδημίας στα Προπύλαια. Η εκδήλωση της οργής τους, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Μόλις ολοκληρώθηκε η πορεία, στον δρόμο τους βρέθηκε ο διοικητής της Τροχαίας Αθηνών, Γιώργος Διαμαντόπουλος.

Αντιεξουσιαστές τού επιτέθηκαν στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Μπενάκη, χτυπώντας τον με τα χέρια και τα πόδια. Μέχρι να επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις οι άγνωστοι δράστες είχαν προλάβει να απομακρυνθούν. Ο Γιώργος Διαμαντόπουλος μεταφέρθηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες και παρέμεινε προληπτικά μέχρι και το πρωί της Τετάρτης, οπότε επρόκειτο να λάβει εξιτήριο.

Λίγη ώρα μετά τον ξυλοδαρμό του διοικητή της Τροχαίας Αθηνών η περιοχή των Εξαρχείων μετετράπη για ακόμη μία φορά σε πεδίο μάχης. Νεαροί, προσκείμενοι στον αντιεξουσιαστικό χώρο, έβαλαν φωτιές σε τρεις κάδους απορριμμάτων, έναν επί της οδού Τοσίτσα και δύο επί της Πατησίων, που παρέμεινε κλειστή για αρκετή ώρα. Μέχρι τις 10.30 μ.μ. βρισκόταν σε εξέλιξη κυνηγητό με τους άνδρες της Αστυνομίας, οι οποίοι δέχτηκαν «βροχή» από πέτρες και βόμβες μολότοφ από το προαύλιο του Πολυτεχνείου, όπου είχαν ως ορμητήριο οι αντιεξουσιαστές. Τα επεισόδια έληξαν χωρίς να γίνει καμία προσαγωγή.

Εντονη δραστηριότητα
Στους υπό κατάληψη χώρους του Πολυτεχνείου τους τελευταίους μήνες ζουν πρόσφυγες και μετανάστες, που μεταφέρθηκαν εκεί από αντιεξουσιαστές. Οι ίδιοι, μάλιστα, έχουν λάβει μέρος σε διάφορες πορείες διαμαρτυρίας, ενώ με βάση αστυνομικές πηγές εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να έχουν συμμετάσχει σε επεισόδια.

Σε κάθε περίπτωση η έντονη δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μέσα στις ομάδες αναρχικών που επιχειρούν στα Εξάρχεια προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Ελληνική Αστυνομία. «Παρατηρούμε διάφορες ζυμώσεις στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Προσπαθούμε να προβλέψουμε τις επόμενες κινήσεις τους. Ισως να έχουμε πιο στοχευμένες επιθέσεις στο άμεσο μέλλον. Ισως κάποιοι θελήσουν να εξελιχθούν σε ηγετικά στελέχη πιο σκληροπυρηνικών πρωτοβουλιών», τονίζουν στο «Εθνος» αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ., εκφράζοντας ανησυχίες για ένα επερχόμενο «καυτό» φθινόπωρο.

«Πλέον είναι δεδομένο ότι Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή θα έχουμε επεισόδια στα Εξάρχεια. Είτε και τις τρεις αυτές ημέρες είτε τις δύο ή τη μία. Το σίγουρο είναι ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε μία επίθεση με βόμβες μολότοφ κατά αστυνομικών δυνάμεων. Η συχνότητα των επεισοδίων έχει αυξηθεί, όπως και διάφορων άλλων δράσεων από ομάδες αναρχικών. Η έντασή τους δεν είναι ανάλογη της συχνότητας, όμως, δεν αποκλείεται να αυξηθεί κι αυτή στο μέλλον», προσθέτουν.



Ευλαμπία Ρέβη
ΕΘΝΟΣ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια