Ο ύπνος δείχνει αν η σχέση σας είναι ευτυχισμένη ή όχι επισημαίνουν τώρα οι επιστήμονες!Είστε ευτυχισμένοι μαζί; Απάντηση σε αυτό δίνουν οι επιστήμονες στηριζόμενοι στην ποιότητα του ύπνου.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι στις αρμονικές σχέσεις οι σύντροφοι αισθάνονται βαθιά εκτίμηση, κατανόηση και ασφάλεια, συναισθήματα που τους κάνουν να ζουν καλύτερα την καθημερινότητα και να απολαμβάνουν έναν βαθύ και ανενόχλητο ύπνο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 698 Αμερικανούς ηλικίας από 35 έως 86 ετών που είτε ήταν παντρεμένοι είτε ήταν σε σοβαρή σχέση και συζούσαν με τον σύντροφο τους, τους οποίους πήραν συνεντεύξεις ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Τουρκία.

Οι ερωτήσεις αφορούσαν ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που ονομάζεται ανταποκρισιμότητα (responsiveness) και περιγράφει κατά πόσο νιώθει κάποιος ότι ο σύντροφός του τον νοιάζεται, τον καταλαβαίνει και τον σέβεται.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία σχετικά με την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων και παράλληλα ρώτησαν τους συμμετέχοντες εάν κατά την τελευταία εβδομάδα εκδήλωσαν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

 Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Society for Personality and Social Psychology, έδειξαν πως όσοι ήταν ευτυχισμένοι και χαρούμενοι στη σχέση τους κοιμόντουσαν και καλύτερα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν κάποιος νιώθει ότι ο σύντροφος δεν δείχνει την επιθυμητή εκτίμηση τότε είναι πιο πιθανό να εκδηλώσει προβλήματα ύπνου.

 Αυτά τα ευρήματα φυσικά δεν αποτέλεσαν έκπληξη για τους επιστήμονες οι οποίοι γνώριζαν ήδη πως ο καλός ύπνος προϋποθέτει να νιώθουμε ασφαλείς και προστατευμένοι. Η βασικότερη πηγή αυτών των συναισθημάτων είναι οι κοντινοί μας άνθρωποι και κυρίως ο άνθρωπος που κοιμάται στο πλάι μας κάθε βράδυ.

Πηγή: healthview.gr