Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τα πρώτα «σημάδια» του καρκίνου των όρχεων



Ο καρκίνος των όρχεων είναι από τις λίγες εκείνες περιπτώσεις καρκίνου που έχουν υψηλές πιθανότητες να θεραπευθούν όταν ανιχνεύονται νωρίς. Το 95% των ασθενών με καρκίνο όρχεων θα εξασφαλίσει την επιβίωση πέντε έτη μετά την διάγνωση. Δυστυχώς, όμως οι μισοί άνδρες που θα νοσήσουν με καρκίνο των όρχεων δεν αναζητούν εγκαίρως θεραπεία με αποτέλεσμα τη στιγμή της διάγνωσης ο καρκίνος να έχει εξαπλωθεί πέρα από τους όρχεις και σε άλλες περιοχές του σώματος.

Σε σύγκριση με άλλους τύπους καρκίνου, ο καρκίνος των όρχεων είναι σπάνιος, ωστόσο είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στους άνδρες μεταξύ των ηλικιών 15 και 35. Μπορεί να εμφανιστεί σπανιότερα και σε ηλικιωμένους άνδρες αλλά και σε νεότερες ηλικίες.

Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να αναπτυχθεί καρκίνος στον όρχι είναι:

Φυλή: Το υψηλότερο ποσοστό καρκίνου των όρχεων εμφανίζεται σε λευκούς άντρες στη Βόρεια Ευρώπη.
Κληρονομικότητα: Οι αδελφοί και οι γιοι ασθενών με καρκίνο του όρχεως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του όρχεως.
Κρυψορχία: Μερικά μωρά γεννιούνται με έναν ή και τους δύο όρχεις να μην έχουν κατέβει στο όσχεο. Μελέτες έχουν δείξει μία αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε άντρες που είχαν κρυψορχία, ιδιαίτερα όταν η κρυψορχία καθυστερήσει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά.
Υπογονιμότητα: Σε κάποιες μελέτες φαίνεται ότι οι υπογόνιμοι άντρες αντιμετωπίζουν μία ελαφρά αύξηση του κινδύνου.
Λοίμωξη από AIDS: Οι άντρες που πάσχουν από AIDS έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου τόσο στον όρχι όσο και σε άλλα όργανα.

Συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρώτο σύμπτωμα που παρατηρείται είναι μία ψηλαφητή ανώδυνη σκληρία πάνω στον όρχι. Σε κάποιες περιπτώσεις η σκληρία αυτή μπορεί να είναι και επώδυνη. Θα πρέπει, πάντως, να γνωρίζετε ότι υπάρχουν διάφορες άλλες παθήσεις που εμφανίζονται με τα ίδια συμπτώματα.

Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, όπου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, μπορεί να παρουσιαστεί με συμπτώματα από άλλα μέρη του σώματος, όπως πόνος στην πλάτη ή στην κοιλιά, απώλεια βάρους ή δύσπνοια.

Διάγνωση

Η κλινική εξέταση από τον ιατρό αποκαλύπτει συνήθως μια μάζα σε ένα από τους όρχεις.

Οι παρακλινικές εξετάσεις περιλαμβάνουν τα εξης:

  • Υπερηχογράφημα οσχέου
  • Αξονική τομογραφία κοιλιάς και πυέλου
  • Εξετάσεις αίματος για καρκινικούς δείκτες: α εμβρυϊκής σφαιρίνης (AFP), ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (HCG β) και γαλακτικής αφυδρογονάσης (LDH)
  • Ακτινογραφία θώρακος
  • Ιστολογική εξέταση του όγκου του όρχεος μετά την ολική χειρουργική του αφαίρεση


Θεραπεία

Ο καρκίνος των όρχεων, χάρη στην πρόοδο της χημειοθεραπείας, έχει γίνει μία ιάσιμη μορφή καρκίνου σε πάνω από 95% των περιπτώσεων. Μάλιστα, εάν ο καρκίνος διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί σε πρώιμο στάδιο, η ίαση είναι δεδομένη.

Αλλά ακόμη και αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, εξακολουθεί να υπάρχει μία μεγάλη πιθανότητα ίασης και μάλιστα πολύ υψηλότερη συγκριτικά με άλλους τύπους καρκίνου.




Πηγή: alphafreepress.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια