Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο στόχος της Μοσούλης κλείδωσε


Μετά από τη γενική αντεπίθεση που γίνεται στο Ιράκ κατά των δυνάμεων της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh, έρχεται επιτέλους στο προσκήνιο η πόλη της Μοσούλης. Από μόνη της, λόγω μεγέθους διότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, έχει ήδη μια αξία. Αλλά το σημαντικό είναι το γεγονός ότι έπεσε στα χέρια των τρομοκρατών το 2014 κι ότι έχουν καταστρέψει σημαντικά κτίρια, το Μουσείο, τα εκθέματα. Το χειρότερο όμως παραμένει η συμπεριφορά τους ενάντια στον ιρακινό λαό. Όχι μόνο δεν τον σέβονται, αλλά τον καταπατούν και τον βασανίζουν με κάθε τρόπο και κάθε φορά όσο πιο βάρβαρα γίνεται για να φοβηθούν οι περισσότεροι.

 Έτσι η Μεγάλη συμμαχία έχει αποφασίσει ότι πρέπει ν’ απελευθερωθεί η Μοσούλη. Κι ένας από τους στρατηγικούς λόγους είναι ότι λειτουργεί de facto σχεδόν σαν πρωτεύουσα για την τρομοκρατική οργάνωση κατά συνέπεια πρέπει να γίνει στόχος. Το πρόβλημα όπως το έχουν επισημάνει και τα Ηνωμένα Έθνη είναι ο άμαχος πληθυσμός. Αυτός θα έχει τάση να φύγει μέχρι να τελειώσουν οι τελευταίες μάχες μέσα στην πόλη και βέβαια μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ανθρώπινη ασπίδα, όπως το έχει κάνει πολλές φορές και σε άλλες περιπτώσεις.

 Με αυτή την έννοια η Μοσούλη είναι γεμάτη με αθώους που θα πρέπει να προστατευτούν με κάθε τρόπο για να μην έχουμε άσκοπα επιπλέον θύματα σε αυτόν τον πόλεμο ενάντια στη βαρβαρότητα. Και σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό να βοηθήσουν πολλές χώρες για να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτή η γενική αντεπίθεση.

Νίκος Λυγερός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια