Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου
σε ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με αποτελέσματα της
έρευνας Moli-sani που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ESC.
Ο καθηγητής Giovanni de Gaetano, του I.R.C.C.S. Neuromed
Institute, δήλωσε ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως μια
από τις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες παγκοσμίως.
Μέχρι τώρα, η έρευνα εστίασε στο γενικό πληθυσμό, που κυρίως
απαρτίζεται από υγιείς, πρόσθεσε. Ωστόσο τι γίνεται με ανθρώπους που ήδη έχουν
εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο; Είναι η μεσογειακή η κατάλληλη διατροφή και γι' αυτούς; Η
απάντηση είναι θετική, σύμφωνα με έρευνα σε ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακής
νόσου, όπως στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι ασθενείς περιλαμβάνονταν στους συμμετέχοντες που εγγράφηκαν
στο Moli-sani project, επιδημιολογική έρευνα με 25.000 ενήλικες που ζούσαν στην
Ιταλία.
Η ερευνήτρια Dr Marialaura Bonaccio, δήλωσε ότι μεταξύ των
συμμετεχόντων οι ερευνητές εντόπισαν 1.197 ανθρώπους που ανέφεραν ιστορικό
καρδιαγγειακής νόσου. Καταγράφηκε η πρόσληψη τροφίμων και σε διάστημα 7,3 ετών,
κατά μέσον όρο, σημειώθηκαν 208 θάνατοι.
Αύξηση 2 μονάδων στο Mediterranean diet score (MDS)
συνδέθηκε με 21% μειωμένο κίνδυνο θανάτου, αφού ελήφθησαν υπόψη η ηλικία, το
φύλο, η πρόσληψη ενέργειας, η πρόσληψη αυγών και πατατών, η εκπαίδευση, η
σωματική δραστηριότητα, η αναλογία μέσης-ισχίου, το κάπνισμα, η υπέρταση, η
αυξημένη χοληστερόλη, ο διαβήτης και ο καρκίνος, στην έναρξη.
Σε όσους ακολουθούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή η
θνησιμότητα από οποιοδήποτε αίτιο μειώθηκε κατά 37% σε σύγκριση με όσους
ακολουθούσαν φτωχά τη μεσογειακή διατροφή.
Όταν εξέτασαν χωριστά τροφές, η Dr Bonaccio δήλωσε ότι οι
πιο σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλλαν στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας
ήταν η υψηλότερη κατανάλωση λαχανικών, ψαριών, φρούτων, ξηρών καρπών και
μονοακόρεστων λιπαρών.
Η ερευνήτρια σημείωσε ότι πρόκειται για έρευνα παρατήρησης,
επομένως δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η σχέση είναι αιτιατή. Περιμένει πως
διατροφική επίδραση σε παράγοντες που είναι κοινοί σε χρόνιες νόσους, όπως η
φλεγμονή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της θνησιμότητας από οποιοδήποτε
αίτιο, αλλά χρειάζεται νέα έρευνα.
Πηγή: iatronet.gr
0 Σχόλια