Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η μεσογειακή διατροφή περιορίζει τη θνησιμότητα σε ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου δείχνει νέα έρευνα



Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με αποτελέσματα της έρευνας Moli-sani που παρουσιάστηκε στο συνέδριο ESC.

Ο καθηγητής Giovanni de Gaetano, του I.R.C.C.S. Neuromed Institute, δήλωσε ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως μια από τις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες παγκοσμίως.

Μέχρι τώρα, η έρευνα εστίασε στο γενικό πληθυσμό, που κυρίως απαρτίζεται από υγιείς, πρόσθεσε. Ωστόσο τι γίνεται με ανθρώπους που ήδη έχουν εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο; Είναι η μεσογειακή η κατάλληλη διατροφή και γι' αυτούς; Η απάντηση είναι θετική, σύμφωνα με έρευνα σε ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, όπως στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ασθενείς περιλαμβάνονταν στους συμμετέχοντες που εγγράφηκαν στο Moli-sani project, επιδημιολογική έρευνα με 25.000 ενήλικες που ζούσαν στην Ιταλία.

Η ερευνήτρια Dr Marialaura Bonaccio, δήλωσε ότι μεταξύ των συμμετεχόντων οι ερευνητές εντόπισαν 1.197 ανθρώπους που ανέφεραν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Καταγράφηκε η πρόσληψη τροφίμων και σε διάστημα 7,3 ετών, κατά μέσον όρο, σημειώθηκαν 208 θάνατοι.

Αύξηση 2 μονάδων στο Mediterranean diet score (MDS) συνδέθηκε με 21% μειωμένο κίνδυνο θανάτου, αφού ελήφθησαν υπόψη η ηλικία, το φύλο, η πρόσληψη ενέργειας, η πρόσληψη αυγών και πατατών, η εκπαίδευση, η σωματική δραστηριότητα, η αναλογία μέσης-ισχίου, το κάπνισμα, η υπέρταση, η αυξημένη χοληστερόλη, ο διαβήτης και ο καρκίνος, στην έναρξη.

Σε όσους ακολουθούσαν πιο πιστά τη μεσογειακή διατροφή η θνησιμότητα από οποιοδήποτε αίτιο μειώθηκε κατά 37% σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν φτωχά τη μεσογειακή διατροφή.

Όταν εξέτασαν χωριστά τροφές, η Dr Bonaccio δήλωσε ότι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλλαν στη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας ήταν η υψηλότερη κατανάλωση λαχανικών, ψαριών, φρούτων, ξηρών καρπών και μονοακόρεστων λιπαρών.

Η ερευνήτρια σημείωσε ότι πρόκειται για έρευνα παρατήρησης, επομένως δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η σχέση είναι αιτιατή. Περιμένει πως διατροφική επίδραση σε παράγοντες που είναι κοινοί σε χρόνιες νόσους, όπως η φλεγμονή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της θνησιμότητας από οποιοδήποτε αίτιο, αλλά χρειάζεται νέα έρευνα.





Πηγή: iatronet.gr





Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια