Εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία μας η πολύωρη χρήση του υπολογιστή
Στις ημέρες μας όλη μας η ζωή βρίσκεται μέσα σε έναν υπολογιστή. Η δουλειά μας, τα μηνύματά μας, οι φίλοι μας, οι φωτογραφίες μας, η μουσική μας... Είναι λοιπόν λογικό να περνάμε όλο και περισσότερες ώρες μπροστά σε μια οθόνη. Τώρα, Ιάπωνες επιστήμονες βρήκαν πως οι πολλές ώρες στον υπολογιστή επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική αλλά και σωματική μας υγεία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Chiba μελέτησαν 25.000 υπαλλήλους σε γραφεία. Η έρευνα κράτησε 3 χρόνια και οι εργαζόμενοι έπρεπε να απαντήσουν σε 3 διαφορετικά ερωτηματολόγια που αφορούσαν τα συμπτώματα από προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσίαζαν, ενώ από τα βασικά ερωτήματα ήταν το πόσες ώρες χρησιμοποιούσαν τον υπολογιστή τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως η χρήση της οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή για πάνω από 5 ώρες καθημερινά, φαίνεται ότι επηρέαζε τη σωματική και την ψυχική υγεία των εργαζομένων, όπως επίσης και τον ύπνο τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ των σωματικών συμπτωμάτων και του χρόνου χρήσης της οθόνης. Όσο περισσότερο χρόνο περνούσε κανείς μπροστά στην οθόνη, τόσο αυξανόταν και η συχνότητα των σωματικών συμπτωμάτων που ένιωθε, όπως πονοκέφαλοι, ένταση και πόνοι στα μάτια, πόνοι στις αρθρώσεις και δυσκαμψία στους ώμους.

Στα ψυχικά συμπτώματα καταγράφηκαν ο λήθαργος, το άγχος, η βαριεστιμάρα, η απροθυμία για εργασία, η αϋπνία και η κούραση.

Οι ειδικοί τονίζουν πως τα ευρήματα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και από τους εργοδότες. Όπως λένε, η χρήση υπολογιστή πάνω από 5 ώρες καθημερινά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία μας.

Εξάλλου, όλα δείχνουν, ότι μετά από τόσες ώρες χρήσης μειώνεται η αποδοτικότητα και η παραγωγικότητα του εργαζόμενου ενώ, ο κίνδυνος προβλήματος υγείας θα αυξήσει τις δαπάνες υγείας.

Το σημαντικότερο είναι να το κατανοήσουν αυτό και οι γονείς και οι καθηγητές και να αποτρέπουν την πολύωρη χρήση υπολογιστή στα παιδιά και τους εφήβους.

Πηγή: healthview.gr