Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Απαραίτητος ο μηχανισμός διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας σε σώματα ασφαλείας και φυλακές

Την ανησυχία του για την αύξηση των καταγεγραμμένων εγκλημάτων μίσους στην Ελλάδα, ιδιαίτερα εναντίον LGBT ατόμων, εξέφρασε ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Nils Muižnieks

Με επιστολή του προς την ελληνική κυβέρνηση ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Nils Muižnieks, τοποθετήθηκε αναφορικά με τη δημιουργία μηχανισμού καταγγελίας για τις περιπτώσεις αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τις φυλακές.

Ο Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και αποτελεσματικού εθνικού μηχανισμού, ο οποίος θα έχει την εξουσία να διερευνά τις καταγγελίες και να διεξάγει τις σχετικές έρευνες.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι αυτό το πρώτο βήμα απαιτεί την άμεση διάθεση επαρκών οικονομικών και ανθρώπινων πόρων.

Επιπλέον, ο Επίτροπος αναφέρει  ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν τη διεύρυνση του πεδίου των αρμοδιοτήτων του μηχανισμού, οι οποίες δεν πρέπει να περιορίζονται στην έκδοση μη δεσμευτικών συστάσεων προς τα πειθαρχικά όργανα των αρμόδιων αρχών.

Επιπλέον, σημειώνοντας με έντονη ανησυχία την αύξηση των καταγεγραμμένων εγκλημάτων μίσους στην Ελλάδα, ιδιαίτερα εναντίον LGBT ατόμων, ο Επίτροπος Muižnieks τονίζει την ανάγκη να ενισχυθεί η εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, να υπάρξει συστηματική συλλογή και ανάλυση δεδομένων για τα εγκλήματα αυτά, αλλά και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Στο πλαίσιο αυτό, καταλήγει ο Επίτροπος Muižnieks, είναι υψίστης σημασίας να υπάρξει συστηματική και συνεχής κατάρτιση των οργάνων επιβολής του νόμου, των εισαγγελέων και των δικαστών αναφορικά με την καταπολέμηση των διακρίσεων.



.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια