Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επικίνδυνη καθυστέρηση στον Κηφισό

Με ολιγόμηνη καθυστέρηση, η οποία όμως ενδέχεται να αποδειχθεί επικίνδυνη, ξεκινάει η διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών στον Κηφισό ποταμό, στο
ύψος των Αγίων Αναργύρων. Οπως επισημαίνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και της Περιφέρειας, η ζημιά που έχει υποστεί η κοίτη του Κηφισού είναι τέτοια, που ακόμα και μια μέτριας ισχύος βροχή μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση τμήματος της παρακείμενης λεωφόρου, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για τη λειτουργία της πόλης.

Στις 21 και 22 Οκτωβρίου του 2015, οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην Αττική είχαν ως αποτέλεσμα ο Κηφισός να «κατεβάσει» σε ελάχιστο χρόνο τεράστιες ποσότητες νερού. Η ορμητική ροή προκάλεσε σοβαρές βλάβες στα πρανή του Κηφισού, από το ύψος του νεκροταφείου του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια έως τους Αγίους Αναργύρους, στο σημείο όπου ο Κηφισός εισέρχεται στο υπόγειο, εγκιβωτισμένο κομμάτι κάτω από την ομώνυμη λεωφόρο.

Με δεδομένο ότι τα έργα και τις μελέτες που αφορούν τον Κηφισό εξακολουθεί να τα πραγματοποιεί το υπουργείο Υποδομών, η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Αγίων Αναργύρων - Καματερού ζήτησαν ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου από το υπουργείο να αναλάβει την αποκατάσταση των ζημιών στην κοίτη του ποταμού. Λόγω της γενικής ένδειας πόρων, η Περιφέρεια δέχθηκε να καλύψει το κόστος του έργου. Στις αρχές Δεκεμβρίου το υπουργείο ζήτησε από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων έγκριση για να προσφύγει σε διαγωνισμό με «κλειστού τύπου» διαδικασία (μεταξύ περιορισμένου αριθμού εταιρειών). Πέρασαν τέσσερις μήνες μέχρι η Αρχή να απαντήσει αρνητικά, ζητώντας την πραγματοποίηση ανοιχτού διαγωνισμού. Η διαδικασία ξεκίνησε και πάλι και τελικά προ δεκαπενθημέρου το υπουργείο ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου, με προϋπολογισμό 8,1 εκατ. ευρώ.

Η καθυστέρηση, όμως, της Αρχής να απαντήσει «κόστισε» πολύτιμο χρόνο. Οπως επισημαίνει το υπουργείο Υποδομών (Γενική Διεύθυνση Υδραυλικών και Κτιριακών Υποδομών), «η υπάρχουσα κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη ακόμα και για την απορροή από συνήθεις και όχι πλημμυρικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη Βόρεια Αττική». Μάλιστα θεωρείται ορατός ο κίνδυνος διεύρυνσης της υποσκαφής (από το νερό) της παρακείμενης οδού Λάμπρου Κατσώνη και της λεωφόρου Κηφισού (από τη γέφυρα της οδού Παλαμά έως τη γεφύρωση στην οδό Περισσού, στο σημείο όπου ο Κηφισός εγκιβωτίζεται κάτω από τον δρόμο) με αποτέλεσμα «ο κίνδυνος υποσκαφής και κατάρρευσης της λωρίδας έκτακτης ανάγκης και του κλάδου εξόδου προς την Κωστή Παλαμά να είναι πολύ μεγάλος, με προφανείς συνέπειες για την κυκλοφορία στον ΠΑΘΕ». «Η απόσταση της ζημιάς από τη λεωφόρο Κηφισού είναι πολύ μικρή και τα έργα πρέπει να γίνουν άμεσα», λέει ο κ. Κοσμάς Παπαχρυσοβέργης, εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας. «Αν γνωρίζαμε ότι θα χανόταν τόσος χρόνος με την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, θα είχαμε προκηρύξει μόνοι μας τον διαγωνισμό από τον περσινό χειμώνα. Τώρα μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι δεν θα βρέξει νωρίς το φετινό φθινόπωρο».



Γιώργος Λιάλιος
Καθημερινή
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια