Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Γερμανία: Αγνοούνται 9.000 προσφυγόπουλα. Πού είναι;

Πέραν του τεράστιου αριθμού των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που λες κι άνοιξε η γη και τους κατάπιε όντες στη Γερμανία, εξίσου ανησυχεί το γεγονός ότι το
φαινόμενο πήρε εκρηκτικές διαστάσεις μόλις μέσα σ’ ένα εξάμηνο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Neue Osnabrücker Zeitung, την 1η Ιανουαρίου 2016 οι, καταγεγραμμένοι ως αγνοούμενοι, ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες ήταν 4.749. Τον Ιούλιο ο αριθμός τους είχε εκτιναχθεί: 8.991! Στην πλειοψηφία τους είναι μεταξύ 14 και 17 ετών ενώ τουλάχιστον 860 είναι κάτω των 13.
Ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Αστυνομίας επέμενε στην εφημερίδα ότι ως αγνοούμενος -ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι- μπορεί να καταγραφεί π.χ. ένας πρόσφυγας που έγραψαν λάθος το όνομά του κατά τη μετακίνησή του από μία δομή σε μία άλλη ή κάποιος που εγκατέλειψε, δίχως να ενημερώσει σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες, το προσφυγικό κέντρο που έμενε για να συμβιώσει είτε με μέλη της οικογένειάς του που έχουν φτάσει, εν τω μεταξύ, στη χώρα είτε με άλλους ομοεθνείς του.
Υπάρχει όμως ακόμη μία πιθανότητα. Δυστυχώς.
Όπως λέει η Φεντερίκα Τοσκάνο από την Οργάνωση Missing Children Europe, ελλοχεύει ο κίνδυνος ασυνόδευτα προσφυγόπουλα να απαχθούν ή να γίνουν 'βορά' των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων (trafficking). Σαν να μην είναι αρκετό αυτό, οι Αρχές, όπως υπογραμμίζει, «δεν κάνουν στην περίπτωσή τους ό,τι κάνουν για άλλα παιδιά -ένα γερμανάκι ή ένα ιταλάκι, για παράδειγμα-που αγνοούνται. Είναι πανευρωπαϊκό το πρόβλημα. Η εξαφάνιση αναφέρεται είτε καθυστερημένα είτε απλώς για να αναφερθεί».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, 88.300 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα κατεγράφησαν μεταξύ των αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε. το 2015. Αγόρια στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Η Σουηδία, η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Αυστρία είναι οι χώρες -και με αυτή τη σειρά- που δέχτηκαν τις πιο πολλές αιτήσεις ασύλου από ασυνόδευτους κάτω των 18 ετών.
eurostat
Οι περισσότεροι από τους ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες που έχουν γίνει 'καπνός' στη Γερμανία έχουν καταγωγή από το Αφγανιστάν, τη Συρία, την Ερυθραία, τη Σομαλία, την Αλγερία και το Μαρόκο. Ως επί το πλείστον είναι παιδιά του πολέμου. Ανήκουν, δηλαδή -και με τα λόγια της Mariyana Berket από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE)- στην «πλέον ευπαθή πληθυσμιακή ομάδα».
 
 
 Πηγή: REUTERS/Muhammad Hamed
 cnn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια