Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ανησυχία για την άφιξη 7 Τούρκων

Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει το γεγονός ότι επτά συνολικά Τούρκοι πολίτες έχουν καταφύγει στην Ελλάδα, σε Αλεξανδρούπολη και Ρόδο, για να
ζητήσουν, κατά τα φαινόμενα, πολιτικό άσυλο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ».

Οπως ανέφερε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στην «Κ», οι υποθέσεις –που βρίσκονται στα χέρια του εισαγγελέα– δεν είναι καθόλου εύκολες, καθώς δεν μπορεί να πιστοποιηθεί άμεσα η ταυτότητα των συγκεκριμένων προσώπων, που μπορούν να ισχυριστούν οτιδήποτε και η επικοινωνία με τις Αρχές στην Τουρκία «είναι ιδιαίτερα δύσκολη αυτή την εποχή». Εφόσον, πάντως, το φαινόμενο ενταθεί, θα ανακύψει μείζον πολιτικό θέμα. Και αυτό, τη στιγμή που η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας με ελικόπτερο την επομένη του πραξικοπήματος έχει προκαλέσει διπλωματικές τριβές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με την Αγκυρα να έχει επανειλημμένως ζητήσει την έκδοσή τους. Οι αιτήσεις ασύλου των οκτώ βρίσκονται υπό εξέταση.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο εβδομάδες δύο Τούρκοι στρατιωτικοί ακόλουθοι από την πρεσβεία της γειτονικής χώρας στην Αθήνα «εξαφανίστηκαν» όταν τους ειδοποίησαν να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Μόλις πριν από δύο ημέρες η διευθύντρια της υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου σε σχετική ερώτηση είχε δηλώσει επισήμως ότι πάντα υπήρχαν Τούρκοι πολίτες οι οποίοι ζητούσαν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, ειδικά κουρδικής καταγωγής, ωστόσο αρνήθηκε ότι ο αριθμός των αιτημάτων ασύλου από Τούρκους πολίτες έχει σημειώσει αύξηση μετά τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Οσον αφορά τις δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αλεξανδρούπολη έφτασε μια τετραμελής οικογένεια (ένα ζευγάρι καθηγητών με δύο ανήλικα παιδιά), πιθανότατα, με βάρκα από τον Εβρο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, από τα τέσσερα άτομα, μόνον ο άνδρας έχει στην κατοχή του διαβατήριο σε ισχύ, ενώ τα διαβατήρια της συζύγου και των δύο παιδιών τους έχουν λήξει. Κατά πληροφορίες, η οικογένεια αναμένεται να οδηγηθεί σε κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Στην περίπτωση της Ρόδου, πρόκειται για τρεις άνδρες επιχειρηματίες ηλικίας 35 έως 40 ετών, οι οποίοι δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια (πιθανότατα μέσω Λίνδου ή με φουσκωτό σκάφος). Εξ αυτών, μόνον ο ένας έχει διαβατήριο σε ισχύ, ενώ, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο δεύτερος έχει διαβατήριο το οποίο έχει καταχωρηθεί ως κλεμμένο από την Interpol στην Αγκυρα.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι συλληφθέντες, σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία, οδηγούνται στον εισαγγελέα για παράνομη είσοδο στη χώρα και αυτός θα πρέπει να αποφασίσει για το εάν θα κρατηθούν. Αναμένεται, πάντως, να καταθέσουν αίτημα για χορήγηση ασύλου, καθώς εικάζεται ότι πρόκειται για υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, γι’ αυτό και εγκατέλειψαν την Τουρκία.



Τάνια Γεωργιοπούλου
Καθημερινή
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια