Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κάθε μήνα 3.500 πρόσφυγες περνούν τα σύνορα της ΠΓΔΜ

Πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι Πλημμύρι της Ρόδου μετά τη διάσωσή τους από σκάφη του Λιμενικού
Σε περίπου 3.500 ανέρχονται μηνιαίως το τελευταίο διάστημα οι πρόσφυγες-μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ και στην
πλειοψηφία τους απωθούνται, ενώ οι διακινητές που έχουν πολλαπλασιαστεί μετά το κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες από τις αρχές Μαρτίου, προκαλούν απανωτές καταστροφές στον «φράχτη» από την περιοχή της Γευγελής μέχρι τη Δοϊράνη, τις οποίες αναλαμβάνει και αποκαθιστά αμέσως ο στρατός της ΠΓΔΜ...

Τα στοιχεία αυτά αναφέρθηκαν σε συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής της ΠΓΔΜ που ασχολείται με θέματα ασφάλειας, από την τρομοκρατία, την κρίση των προσφύγων-μεταναστών κλπ. Στην Επιτροπή κλήθηκαν και κατέθεσαν οι διευθυντές Ασφάλειας και Αντικατασκοπίας Λιούπτσο Αντόνοβσκι και Νέικ Τσούλεβ καθώς και ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Στρατού Ντράγκαν Κόβατσκι. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι τελευταία οι παράνομες διαδρομές των προσφύγων-μεταναστών έχουν μετατοπιστεί και ανατολικότερα στην περιοχή της Δοϊράνης καθώς και στην περιοχή του Μπογκντάντσι.

Να σημειωθεί ότι ο «φράχτης» αλλού είναι διπλός και αλλού μονός, ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο τμήμα προς την πλευρά της Δοϊράνης, όπου αποτελείται μόνο από διπλή σειρά αγκαθωτού σύρματος.

Οσοι πρόσφυγες-μετανάστες συλλαμβάνονται με οποιονδήποτε τρόπο μέσα στο έδαφος της ΠΓΔΜ μεταφέρονται και κρατούνται για μικρό χρονικό διάστημα στο στρατόπεδο του Βίνογιουγκ στη Γευγελή -αν δεν έχουν απωθηθεί άμεσα στην Ελλάδα- και στη συνέχεια επαναπροωθούνται, οι περισσότεροι στη χώρα μας και ένας μικρότερος αριθμός στη Βουλγαρία.

Την ίδια ώρα οι χώρες του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία και Πολωνία) καθώς και κάποιες άλλες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, που δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο στην αναχαίτιση των προσφύγων-μεταναστών και τάσσονται συχνά υπέρ της λήψης ακραίων μέτρων, συνεχίζουν να ενισχύουν τη συνοριακή αστυνομία της ΠΓΔΜ για τη φύλαξη των συνόρων με την Ελλάδα. Η κυβέρνηση της Τσεχίας έστειλε 25 περιπολικά αυτοκίνητα για την ενίσχυση της συνοριακής αστυνομίας, που παραλήφθηκαν στη διάρκεια τελετής από τον υπουργό Εσωτερικών Ντίμιταρ Τσάνκοβ. Επίσης η Σλοβακία έστειλε άλλους 25 αστυνομικούς, εξοπλισμένους με θερμικές κάμερες και συσκευές για νυκτερινή παρακολούθηση, ανεβάζοντας συνολικά σε 100 τον αριθμό των Σλοβάκων αστυνομικών που έχει στείλει μέχρι τώρα στην ΠΓΔΜ. Αστυνομικούς έχουν στείλει επίσης η Αυστρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Σερβία και η Πολωνία.
Πρόσφυγες αποβιβάζονται στη Λέσβο. Τα κέντρα φιλοξενίας στο νησί έχουν «φρακάρει» και ζητείται η απομάκρυνση 2.000 ατόμων
Πρόσφυγες αποβιβάζονται στη Λέσβο. Τα κέντρα φιλοξενίας στο νησί έχουν «φρακάρει» και ζητείται η απομάκρυνση 2.000 ατόμων


Στο Αιγαίο
Ανεξέλεγκτη τείνει να γίνει η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τις νέες αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, καθώς μετά τα 429 άτομα που αποβιβάστηκαν προχθές, χθες πάνω από 250 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν με πλαστικές βάρκες και σε δύο περιπτώσεις συνελήφθησαν τρεις διακινητές.

Νωρίς χθες το πρωί σήμα κινδύνου εξέπεμψε μία λέμβος στα ανοιχτά του Ακρ. Λούρου στην Κω και σκάφος του Λιμενικού που έσπευσε εντόπισε μέσα σε αυτήν 69 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Το πλήρωμα του λιμενικού σκάφους διέσωσε τους πρόσφυγες και μετανάστες και συνέλαβε έναν Τούρκο που φέρεται ως χειριστής της λέμβου.

Το πρωί χθες, επίσης, σκάφος του Λιμενικού εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Πρασονήσι της Ρόδου μία λέμβο με 68 πρόσφυγες και συνέλαβε δύο αλλοδαπούς ηλικίας 33 και 29 χρόνων, που φέρονται ως οι διακινητές.Τα κέντρα φιλοξενίας στη Λέσβο, στη Μόρια και στο Καρά Τεπέ έχουν «φρακάρει» και χθες έγινε έκτακτη σύσκεψη των αρμόδιων φορέων, όπου αποφασίστηκε να ζητηθεί η άμεση δρομολόγηση ενός πλοίου για την απομάκρυνση τουλάχιστον 2.000 προσφύγων και μεταναστών.

«Πρέπει να μπει τάξη, πριν να είναι πολύ αργά. Εμείς δεν θα δεχτούμε να γίνουμε το μπαλάκι μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας», δήλωσε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. «Πρέπει άμεσα να αποσυμφορηθεί το νησί, δεν πάει άλλο. Αυτό που ζήσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι, δεν θα επαναληφθεί. Η τουριστική σεζόν συνεχίζεται και θα συνεχιστεί απρόσκοπτα», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, στη Λέσβο βρίσκονται σήμερα περίπου 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες και η χωρητικότητα των κέντρων φιλοξενίας στη Μόρια και στο Καρά Τεπέ είναι για 3.000 άτομα.

Δομές στη Θεσσαλονίκη
Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη έγινε γνωστό ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιες δομές θα κλείσουν, ποιες θα ενισχυθούν με οικίσκους εν όψει του χειμώνα και ποιες θα παραμείνουν ως έχουν.

Δεδομένο θεωρείται ότι θα κλείσει το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στην πρώην Softex στο Καβαλάρι του Δήμου Λαγκαδικίων, όπου φιλοξενούνται περίπου 300 άτομα, αλλά και το πρώην βυρσοδεψείο Καραμανλή (600 πρόσφυγες) και η πρώην Frakaport (500 πρόσφυγες) αμφότερα στον Δήμο Δέλτα.

Με ενισχυμένες τις δομές θα συνεχίζουν τη λειτουργία τους το κέντρο στα Λαγκαδίκια, όπου από τους 900 πρόσφυγες θα παραμείνουν 500, το κέντρο στα Βασιλικά με πάνω από 1.000 άτομα, στα Διαβατά με περίπου 1.500 άτομα, στο Ωραιόκαστρο, στις αποθήκες Ηλιάδη, στο Βαγιοχώρι, στο Δερβένι, συνολικά θα παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη πάνω από 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας «θωρακίζουν» τα Κέντρα Υγείας στις περιοχές όπου υπάρχουν πρόσφυγες, μετά τα κρούσματα ελονοσίας και ηπατίτιδας. Ηδη χορηγήθηκαν 30 αντιδραστήρια στα Κέντρα Υγείας της περιοχής του Λαγκαδά, προκειμένου να ελέγχονται τα εμπύρετα περιστατικά, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας.

Χθες έγινε γνωστό ότι δύο νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α από το κέντρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στην Παιδιατρική και στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς, ενώ άλλα δύο νοσηλεύτηκαν πριν από περίπου 10 ημέρες.



ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ - ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ΕΘΝΟΣ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια