Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πότε μπορούν να εργάζονται οι απόστρατοι

Οι απόστρατοι, τα στελέχη των Ενόπλων Δυ­νάμεων που συνταξιοδοτήθηκαν, πολλοί πρόωρα και χωρίς τη θέλησή τους, αντιμετω­πίζουν πρόβλημα επιβίωσης, αφού οι συντά­ξεις τους έχουν περικοπεί ακόμη και μέχρι 45% σε κάποιες περιπτώσεις! 

Είναι λογικό, οι απόστρατοι να αναζητούν εργασία, για να συμπληρώσουν το πενιχρό εισόδημά τους, αφού πολλοί έχουν πιεστικές υποχρεώ­σεις, όπως στεγαστικά δάνεια, σπουδές παιδιών κ.ά.

Υπό ποιες προϋπόθεσες όμως μπορούν να εργαστούν οι απόστρατοι, σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο; Παραθέ­τουμε βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου, με την επισή­μανση ότι ο Ιωάννης Αντωνιάδης (apofoitoissas.gr) έχει κάνει μια αναλυτική μελέτη.

Α. Απασχόληση συνταξιούχων (πριν την ισχύ του Ν. 4387/2016)

Η απασχόληση των συνταξιούχων ρυθμίζεται κατ’ αρχάς από το άρθρο 63 του Ν. 2676/1999, όπως αυτό τρο­ποποιήθηκε με το άρθρο 16 του Ν. 3863/2010, το άρθρο 10 του Ν. 3865/2010 και το άρθρο 4 του Ν. 4151/2013. Αναφο­ρικά με την απασχόληση των συνταξιούχων, ισχύουν τα εξής:

1. Συνταξιούχοι γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν μισθωτή εργασία:

α) Συνταξιούχοι έως 55 ετών (47 ετών για τους στρατιωτι­κούς): Για τους συνταξιούχους γήρατος φορέων κύριας ασφάλι­σης οι οποίοι απασχολούνται ως μισθωτοί (με σύμβαση εξαρ­τημένης εργασίας), αναστέλλεται η καταβολή της κύριας και της επικουρικής σύνταξής τους, μέχρις ότου συμπληρώσουν το 55ο έτος της ηλικίας τους.

β) Συνταξιούχοι άνω των 55 ετών (47 ετών για τους στρατιω­τικούς): Μετά τη συμπλήρωση του ανωτέρω ηλικιακού ορίου, οι συνταξιούχοι (άνω των 55 ετών) ως προς την κύρια σύνταξή τους: λαμβάνουν μόνο το μεικτό ποσό της σύνταξης αυτής, το οποίο αντιστοιχεί σε 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Το υπόλοιπο της κύριας σύνταξης τούς καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%. Η επικουρική σύνταξη καταβάλλεται χωρίς περικοπή.

Β. Απασχόληση συνταξιούχων (μετά την ισχύ του Ν. 4387/2016)

1. Συνταξιούχοι γήρατος φορέων κύριας ασφάλισης που αναλαμβάνουν μισθωτή εργασία και συνταξιούχοι γήρατος φο­ρέων κύριας ασφάλισης που αυτοαπασχολούνται:

Στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δρα­στηριότητα. Για το διάστημα αυτό καταβάλλονται οι ασφαλιστι­κές εισφορές για τον απασχολούμενο συνταξιούχο, κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα στις οικείες διατάξεις του παρόντος νόμου.

2. Συνταξιούχοι γήρατος φορέων Δημοσίου και γενικής κυ­βέρνησης Ειδικά στην περίπτωση που οι συνταξιούχοι ανα­λαμβάνουν εργασία ή αποκτούν δραστηριότητα σε φορείς της γενικής κυβέρνησης, η καταβολή της σύνταξής ή των συντάξεών τους, κύριων και επικουρικών, αναστέλλεται για όσο χρόνο διαρκεί η παροχή της εργασίας τους ή των υπηρεσιών τους ή η δραστηριότητά τους. Για την προσαύξηση της επικουρικής σύν­ταξης και του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης των ανωτέρω συνταξιούχων εφαρμόζονται αναλογικά οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 30 του Ν. 4387/2016. Ο συντα­ξιούχος που αναλαμβάνει εργασία ή αυταπασχολείται μπορεί να αξιοποιήσει τον χρόνο της ασφάλισής του κατά το χρονικό διάστημα της κατά τα ανωτέρω απασχόλησής του ή της περικο­πής ή αναστολής καταβολής της σύνταξής του για την προσαύ­ξηση της επικουρικής και του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης κατά 60% του ποσού που υπολογίζεται με αναλογική εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 30.

3. Τροποποίηση ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη

Το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, σύμφωνα με τρο­πολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων, ορίστηκε στα 26,18 για το 2016. Έτσι, πλέον, τα 60 ημερομίσθια του ανειδί­κευτου εργάτη θα ανέλθουν στο ύψος των 1570,8 ευρώ, ενώ τα 30 στο ποσό των 785,4 ευρώ (από 1007,10).

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-02/07/2016)    
forapartida-forapartida.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια