Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Παγκόσμιο δίκτυο ταχυδρομικής απάτης με τζίρο εκατομμυρίων

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως φαίνεται πως αποκόμιζε σπείρα απατεώνων, η οποία πραγματοποιούσε κομπίνες μέσω ταχυδρομείου με θύματα από όλο τον κόσμο. Οι δράστες στόχευαν
κυρίως ηλικιωμένους και τους αποσπούσαν χρήματα ταχυδρομικά υποσχόμενοι πλούσια δώρα.
Οι ολλανδικές αρχές πραγματοποίησαν σειρά εφόδων σε διάφορες τοποθεσίες κατάσχοντας μετρητά και εκατοντάδες χιλιάδες ψεύτικα έγγραφα στο πλαίσιο έρευνας για απάτες μέσω email σε παγκόσμια κλίμακα. Οι δράστες στόχευαν κυρίως σε «ηλικιωμένα και ευάλωτα» άτομα όπως ανακοίνωσαν οι αρχές αποσπώντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Οι απάτες στήνονταν μέσω ταχυδρομείου με τους επιτήδειους να στέλνουν γράμματα σε ανθρώπους ανά τον κόσμο, ανάμεσά τους και χιλιάδες Αμερικανοί, ενημερώνοντάς τους πως κέρδισαν ή θα μπορούσαν να κερδίσουν λαχεία ή άλλα βραβεία και μπορούσαν να πάρουν τα κέρδη τους αποστέλλοντας ένα μικρό αντίτιμο (έξοδα μεταφοράς) ή αγοράζοντας συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες.
Την Τετάρτη οι ολλανδικές αρχές έκαναν έφοδο σε δέκα τοποθεσίες σε όλη τη χώρα οι οποίες συνδέονταν με έξι εταιρείες, όπου βρέθηκαν ολόκληρες στοίβες από μετρητά από όλο τον κόσμο.
Οι «εγκέφαλοι» των επιχειρήσεων φέρονται να έστελναν εκατομμύρια γράμματα σε ανθρώπους σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία κ.α. . Συλλήψεις δεν έγιναν αμέσως, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται με τους εισαγγελείς να λένε πως οι αρχηγοί των συμμοριών πιθανόν να κατοικούν εκτός Ολλανδίας.
Η ολλανδική έρευνα ξεκίνησε το περασμένο έτος όταν κατασχέθηκε μια τεράστια ποσότητα από γράμματα στο αεροδρόμιο του Σκίπχολ, στο Άμστερνταμ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχαν κατατεθεί καταγγελίες σε δικαστήρια της Νέας Υόρκης για έναν 54χρονο Ολλανδό, τον Έρικ Ντέκερ, και για δύο δικές του εταιρείες, οι οποίες ανήκουν στις τοποθεσίες στις οποίες εισέβαλαν οι ολλανδικές αρχές την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι εταιρείες του Ντέκερ δέχονταν και επεξεργάζονταν πληρωμές από αυτές τις απάτες.
«Όπως αναφέρεται στην καταγγελία οι κατηγορούμενοι και οι εμπλεκόμενες εταιρείες λειτουργούσαν ως "πλυντήρια" για πολλές απάτες εκατομμυρίων, παίρνοντας χρήματα από ηλικιωμένους και ευάλωτους, από όλες τις ΗΠΑ» δήλωσε ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Κέιπερς, από την ανατολική περιφέρεια της Νέας Υόρκης.
Μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι τα θύματα πλήρωναν από 13 έως 50 ευρώ για να «κερδίσουν» τα δώρα με το ποσό της απάτης να αγγίζει τα 16 εκατ. ευρώ ετησίως.

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια