Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πού προσγειώθηκε το ελικόπτερο της μεγάλης φυγής

Σύμφωνα με την αρχική εκδοχή, η Πόλα Ρούπα είχε αποβιβασθεί σε αγροτική περιοχή στις Ερυθρές μετά από τη δραματική μάχη με τον πιλότο του ελικοπτέρου
Σειρά σοβαρών ενδείξεων ότι το ελικόπτερο με το οποίο επιχειρήθηκε απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού, πριν από περίπου 70 ημέρες, αποβίβασε τελικώς την Πόλα Ρούπα κοντά στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, λίγο έξω από τη Θήβα, φέρεται να διαθέτει πλέον η ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με νέες μαρτυρίες προς «Το Βήμα της Κυριακής» κατοίκων της περιοχής, μερικοί από τους οποίους έδωσαν και σχετικές καταθέσεις στην Αστυνομία, το ελικόπτερο της «μεγάλης απόδρασης από τον Κορυδαλλό» είχε προσγειωθεί για λίγα δευτερόλεπτα στην πίσω πλευρά σουπερμάρκετ των Θηβών στη συμβολή των οδών που οδηγούν προς Εθνική οδό και Λιβαδειά. Εκεί φέρεται να κατέβηκε η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, η οποία βρήκε εύκολη διέξοδο στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Ως σήμερα θεωρούνταν ότι η Πόλα Ρούπα είχε αποβιβαστεί νωρίτερα σε αγροτική περιοχή στις Ερυθρές ύστερα από τη δραματική μάχη με τον πιλότο του ελικοπτέρου.

Κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής της Θήβας σημείωναν ότι προ μερικών εβδομάδων είχε επισκεφθεί την περιοχή τους κλιμάκιο αστυνομικών της Αθήνας, πιθανόν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που αναζητούσε τον ακριβή χώρο προσγείωσης του ελικοπτέρου. Προκειμένου, προφανώς, να βρεθούν «ίχνη» του άφαντου μέλους του Επαναστατικού Αγώνα. Παράλληλα, παρόμοια στοιχεία που επιβεβαιώνουν τη συγκεκριμένη αλλαγή πορείας του ελικοπτέρου φέρεται να έχουν προκύψει και από τεχνικά στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Η εξέλιξη αυτή φέρεται να δίνει μια νέα διάσταση στην υπόθεση του σχεδίου της «μεγάλης φυγής από τις φυλακές Κορυδαλλού» τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά και να προσφέρει νέα δεδομένα στην προσπάθεια εντοπισμού ασύλληπτων μελών ενόπλων οργανώσεων.

Η απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 21 Φεβρουαρίου 2016 και είχε στόχο την «παραλαβή» από ταράτσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού κατηγορουμένων για συμμετοχή στις οργανώσεις Επαναστατικός Αγώνας, Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς αλλά πιθανόν και ποινικού. Η σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα, επιβιβάστηκε στο ρουμανικού νηολογίου ελικόπτερο στο Πόρτο Χέλι της Αργολίδας και φερόταν να έχει τελικό προορισμό την Κύθνο. Οπως είναι γνωστό, στο ύψος των Ερυθρών η αντιεξουσιάστρια προέταξε το όπλο της στον πιλότο, ο οποίος  ήταν πρώην αστυνομικός της Δίωξης Εκβιαστών, και ζήτησε αλλαγή πορείας προς τον Κορυδαλλό. Ο πιλότος αντέδρασε, ακολούθησε συμπλοκή και τελικά η Ρούπα διέφυγε μετά την προσγείωση του ελικοπτέρου.

Η εικόνα που υπήρχε αρχικά ήταν ότι ο πιλότος, πιθανόν υπό την απειλή του όπλου, άφησε την Πόλα Ρούπα να διαφύγει σε μια απομονωμένη ορεινή περιοχή και αναχώρησε για το αεροδρόμιο της Πάχης. Ωστόσο στη συνέχεια προέκυψαν σειρά νέων στοιχείων και αντίστοιχων ερωτημάτων.

Αρχικά διαπιστώθηκε ότι ο πιλότος καθυστέρησε περίπου δύο ώρες να ειδοποιήσει τις Αρχές αφότου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Πάχης όπου βρίσκεται η βάση του ιδιωτικού ελικοπτέρου του. Σε πρώτη φάση προέκυψε ότι ο πιλότος μετά την αναχώρησή του από τον χώρο αποβίβασης της Πόλας Ρούπα είχε σταματήσει στην περιοχή Καντήλι του όρους Πατέρα (νότια των Ερυθρών) προκειμένου «να συνέλθει από το σοκ». Σε εκείνο το σημείο φέρεται να μελέτησε το να μη δηλώσει καθόλου το συμβάν της συμπλοκής, αφού υπήρχε παράτυπη ενοικίαση του ελικοπτέρου. Ακόμη φαίνεται να είχε σκεφθεί να προκαλέσει ο ίδιος φθορές στο ελικόπτερο για να μην εντοπιστούν τα ίχνη από τους πυροβολισμούς στη διάρκεια της συμπλοκής με τη Ρούπα, στον αέρα.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλες ενδείξεις που προβληματίζουν τις διωκτικές αρχές. Δεν βρέθηκε κανένα ίχνος ούτε υπήρξε καμιά μαρτυρία κατοίκων στην περιοχή των Ερυθρών για το πού και πώς κινήθηκε η Πόλα Ρούπα αφότου απομακρύθηκε από το ελικόπτερο. Επιπλέον οι αστυνομικοί εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε τρία αποτσίγαρα που βρέθηκαν στο σημείο προσγείωσης του ελικοπτέρου στις Ερυθρές, από τα οποία διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον ένα το είχε καπνίσει το μέλος του Επαναστατικού Αγώνα. Δηλαδή φάνηκε πιθανό η Πόλα Ρούπα και ο πιλότος του ελικοπτέρου να είχαν αρχίσει, μετά τη συμπλοκή, συζήτηση για τις επόμενες κινήσεις τους. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αλλά και στελέχη της ΥΠΑ άρχισαν να αναζητούν την πλήρη, πραγματική πορεία του ελικοπτέρου προκειμένου να αντιληφθούν τι τελικώς είχε συμβεί, πού τελικώς αποβιβάστηκε και εξαφανίστηκε η Πόλα Ρούπα προκειμένου να εντοπιστεί η πορεία την οποία ακολούθησε η καταζητούμενη σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη.

Ετσι λοιπόν η έρευνα φέρεται να εστιάστηκε στην περιοχή των Θηβών, σε υπαίθριο χώρο πίσω από σουπερμάρκετ, το οποίο βρίσκεται στο πρώτο χιλιόμετρο της οδού προς Λιβαδειά. Οπως ενημέρωσαν «Το Βήμα» καταστηματάρχες της περιοχής, ιδιοκτήτες πρατηρίων βενζίνης αλλά και υπάλληλοι του σουπερμάρκετ, προ μερικών εβδομάδων είχαν ρωτηθεί επίμονα από «αστυνομικούς της Αθήνας» για το αν είχαν δει ή αν είχαν πληροφορηθεί από τρίτους ότι σε εκείνο το σημείο κοντά στον δρόμο είχε προσγειωθεί - το μεσημέρι της συγκεκριμένης Κυριακής - ιδιωτικό ελικόπτερο. Παραμένει άγνωστο τι οδήγησε τους αστυνομικούς να αναζητούν ίχνη του ελικοπτέρου σε αυτό το σημείο και πιθανολογείται ότι είχαν σχετικές πληροφορίες από τους τεχνικούς αναλυτές της ΥΠΑ.



Οι μαρυρίες των κατοίκων
Χαμηλή πτήση πάνω από τη Θήβα

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες είχαν δώσει αρνητική απάντηση, αφού τα καταστήματα την Κυριακή ήταν κλειστά. Ωστόσο, όπως ανέφερε στο «Βήμα» αλλοδαπός υπάλληλος μεταφορικής εταιρείας (τα στοιχεία στη διάθεση της εφημερίδας) που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από το σουπερμάρκετ, «πράγματι εκείνο το μεσημέρι βρισκόμουν με αρκετούς ομοεθνείς μου στον χώρο της εταιρείας και είδαμε να προσγειώνεται ελικόπτερο στην πίσω πλευρά του καταστήματος που είναι κοντά στην είσοδο της εταιρείας μας. Ηρθε από βορειοανατολικά. Εμεινε στο έδαφος για ελάχιστα δευτερόλεπτα και το είδαμε να απογειώνεται αμέσως προς την κατεύθυνση από όπου είχε φθάσει. Δεν μπόρεσα όμως να δω ποιος κατέβηκε από το ελικόπτερο γιατί υπήρχαν ορισμένα κοντέινερ που μου εμπόδιζαν την οπτική επαφή με το σημείο». Οι ίδιοι μάρτυρες συμπλήρωσαν ότι έδωσαν σχετικές καταθέσεις στην ΕΛ.ΑΣ. Συμπληρώνεται ότι και άλλοι κάτοικοι των Θηβών ανέφεραν πως εκείνο το κυριακάτικο μεσημέρι είχαν δει το ίδιο ελικόπτερο να πραγματοποιεί ιδιαίτερα χαμηλή πτήση πάνω από την πόλη της Βοιωτίας, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν ότι είχε προηγουμένως προσγειωθεί λίγο έξω από αυτήν. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα δεδομένα κρίνεται πιθανόν ότι ο πιλότος του ελικοπτέρου μετά τις Ερυθρές «πέταξε» μαζί με την Πόλα Ρούπα όχι νότια, όπως πιστευόταν, αλλά βόρεια με κατεύθυνση την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Την άφησε στο προαναφερθέν σημείο και ύστερα κατευθύνθηκε προς την περιοχή του Κιθαιρώνα, στο όρος Καντήλι, και ακολούθως προς την Πάχη.
 
 
του Βασίλη Λαμπρόπουλου
ΒΗΜΑ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια