Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πώς γίνεται η εκπαίδευση στον προσομειωτή φωτιάς του Πολεμικού Ναυτικού ( βίντεο-φωτό)

Το πλοίο μυρίζει καπνό. Φλόγες τυλίγουν το λεβητοστάσιο. Φωτιά και στα μαγειρεία. Πρέπει να σβήσει άμεσα, προτού εξαπλωθεί. 

Το πλήρωμα παίρνει θέσεις και δίνει μάχη με τις φλόγες. Έχει ήδη εκπαιδευτεί για αυτή τη μάχη, στον πλέον σύγχρονο προσομοιωτή που υπάρχει στα Βαλκάνια και τον έχει αναπτύξει το Πολεμικό Ναυτικό. 
Ο προσομοιωτής πυρκαγιάς (Fire Fighting Τraining Unit - F.F.T.U.), εκπαιδεύει ναυτικούς για την αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων. Στόχος της εκπαίδευσης είναι να μπορέσει το πλήρωμα να αντιμετωπίσει την πυρκαγιά επιτυχώς και με ψυχραιμία. Ο προσομοιωτής μοιάζει με τριώροφο πολεμικό πλοίο, το οποίο έχει σημεία, στα οποία ενδέχεται να πιάσει φωτιά. 

Όπως για παράδειγμα το μηχανοστάσιο, τα μαγειρεία, αλλά και άλλους χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους όπως το πραγματικό περιβάλλον στο πλοίο, και με δυνατότητα αύξησης των εμποδίων ώστε να προσομοιάζει όσο το δυνατόν καλύτερα σε πραγματική κατάσταση. 

Η εκπαίδευση ξεκινάει από το απλό σβήσιμο μιας φωτιάς σε μαγειρεία, εκτός του πλοίου, για να μάθει ο κάθε εκπαιδευόμενος τη σωστή στάση του σώματος και πώς πρέπει να σκέφτεται σε κάθε πυρκαγιά, Συνεχίζεται με ασκήσεις χειρισμού μάνικας και στη συνέχεια, εκπαιδεύονται στον προσομοιωτή. 

Η εκπαίδευση διακρίνεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει τη θεωρητική κατάρτιση, στην οποία οι μαθητευόμενοι γνωρίζουν τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν σε μια έκτακτη ανάγκη και τη χρήση τους (μάνικες, πυροσβεστήρες, πυρίμαχος ενδυμασία, αναπνευστική συσκευή). Η δεύτερη φάση, αφορά στην πρακτική εφαρμογή..

Οι “μαθητές” εξοπλίζονται με όλα τα απαραίτητα μέσα που θα χρειαστούν. Μιας και η πυρκαγιά μπορεί να φτάσει και τους 200 °C, η στολή των «πυροσβεστών» αποτελεί το πλέον σημαντικότερο εργαλείο τους. Οι εκπαιδευτές, λένε στο Onalert.gr ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης, “κανένα σημείο του σώματος δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένο στη φωτιά γιατί αλλιώς θα καεί”. Οι συνθήκες είναι ρεαλιστικές και γι’ αυτό τον λόγο, ξεκινήσει κάθε άσκηση γίνεται έλεγχος στα μέλη της ομάδας.



To Onalert.gr παρακολούθησε από κοντά μια ημέρα εκπαίδευσης και σας μεταφέρει όλα όσα είδε. Για να προχωρήσουν στην κατάσβεση, το μαθητευόμενο πλήρωμα χωρίζεται σε ομάδες των 3 ή 4 ατόμων. Ο εκπαιδευτής (instructor) κάνει μια σύντομη ενημέρωση για τις συνθήκες που επικρατούν στο πλοίο (χώρος που άναψε η φωτιά, σημεία εξάπλωσης), το λεγόμενο “«briefing”, όπως ακριβώς κάνουν και οι πιλότοι πριν την αναχαίτιση. Παράλληλα αποφασίζει ποια ομάδα θα αντιμετωπίσει πρώτη την πυρκαγιά. Με εντολή του εκπαιδευτή κάθε ομάδα εισέρχεται στον χώρο που έχει ανάψει η φωτιά, ενώ μέγιστος χρόνος παραμονής της είναι τα 15 λεπτά.

Τα φλεγόμενα σημεία ελέγχονται από το “κέντρο ελέγχου” (control room). Είναι ένας χώρος ειδικά διαμορφωμένος,  ο οποίος έχει μια πλήρη εικόνα για το τι διεξάγεται σε κάθε χώρο. Ο υπεύθυνος του “κέντρου ελέγχου” παρακολουθεί τη φωτιά, καθώς καίγεται προπάνιο για να ανάψει, επομένως έχει τη δυνατότητα να επέμβει σε περίσταση έκτακτης ανάγκης. 

Οι πρώτοι προσομοιωτές πυρκαγιάς κατασκευάστηκαν στην Αγγλία. Η ελληνική κατασκευή είναι βασισμένη κατά μεγάλο βαθμό σε αυτή των Άγγλων, καθώς προήλθε από αντισταθμιστικά ωφελήματα Λόγω όμως του ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει στην κατοχή του πλοία διαφορετικών κατασκευαστών (Αγγλία, ΗΠΑ, Ολλανδία), η Ελλάδα ανέπτυξε τη δική της υβριδική εκδοχή. 

Ο προσομοιωτής είναι μοναδικός στα Βαλκάνια και οι δυνατότητες που έχει έκαναν το Πολεμικό Ναυτικό να το “ανοίξει” για να προσφέρει εκπαιδεύσεις τόσο σε ιδιωτικές ναυτιλιακές εταιρίες, όσο και και σε άλλα κράτη που ενδεχομένως το επιθυμούν. 
Για τον λόγο αυτό εξειδικευμένοι εκπαιδευτές του Πολεμικού Ναυτικού θα βρίσκονται στην έκθεση “Ποσειδώνια 2016” και θα ενημερώνουν για τις δράσεις της Σχολής Ελέγχου Βλαβών. 

Η συμμετοχή αυτή έχει σκοπό την προβολή στο ευρύ ναυτιλιακό κοινό των εξαιρετικών δυνατοτήτων και των επωφελών, για το σύνολο της ναυτικής κοινότητας, δράσεων της Σχολής Ε/Β, που ευρίσκεται εντός του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά.

Η Σχολή Ε/Β προσφέρει εστιασμένη υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε στελέχη του Πολεμικού αλλά και του Εμπορικού Ναυτικού, σε άκρως ρεαλιστικές, ελεγχόμενες και ασφαλείς συνθήκες πυρκαγιάς και διαφυγής από αφιλόξενο περιβάλλον πλοίου. Η εκπαίδευση αυτή παρέχει με πληρότητα και σε βάθος, τις απαραίτητες γνώσεις για την πρόληψη, τον συντονισμό και τις απαιτούμενες ενέργειες αντιμετώπισης εξαιρετικά δύσκολων και επικίνδυνων καταστάσεων και πραγματοποιείται στο απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον που προσφέρουν οι σύγχρονοι προσομοιωτές πυρκαγιάς και διαφυγής του Πολεμικού Ναυτικού.

Η φιλοσοφία του προσομοιωτή πυρκαγιάς είναι να δώσει την επάρκεια τους μαθητευόμενους έτσι ώστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να μπορέσουν να διαχειριστούν την κρίση.

onalert.gr



























































Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια