Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Υψηλή» υπεράσπιση σε υποθέσεις διαφθοράς αστυνομικών και στελεχών της ΕΥΠ

Ερωτηματικά από τη στάση αξιωματούχων που τείνουν χείρα βοηθείας σε κατηγορουμένους για σοβαρά αδικήματα υπαλλήλους της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ
Κατηγορούμενοι για σειρά παράνομων ενεργειών σε υποθέσεις διαφθοράς και άλλων αδικημάτων βρίσκουν απρόσμενους υποστηρικτές σημαντικούς κρατικούς λειτουργούς που
μοιράζουν «συγχωροχάρτια». Προκύπτει έτσι πλήθος αποριών για τις περίεργες σχέσεις «εξάρτησης» αλλά και τις υπόνοιες για διασυνδέσεις πολλών εμπλεκομένων σε ύποπτες ενέργειες, καθότι, όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «μερικές φορές μπορεί κάποιος να πει έναν καλό, γενικό λόγο για έναν κατηγορούμενο σε σοβαρή ποινική υπόθεση, άλλες φορές όμως παρατηρείται υπερβάλλων ζήλος ορισμένων να τείνουν "χείρα βοηθείας" προκαλώντας σειρά ερωτημάτων. Παράλληλα μας προβληματίζουν ιδιαίτερα οι μαρτυρίες αστυνομικών που είχαν χειρισθεί κρίσιμες ποινικές υποθέσεις και οι οποίοι όταν πηγαίνουν στο δικαστήριο - επειδή κανείς πια δεν τους ελέγχει - αλλάζουν κατά περίεργο τρόπο τις καταθέσεις τους και υποβοηθούν τους παρανόμους».

Ο «Θησέας»

Ενδεικτική περίπτωση είναι η εν εξελίξει δικαστική έρευνα για την από το 2014 επιχείρηση με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 600 αστυνομικών με στόχο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, της παράνομης μετανάστευσης, του παρεμπορίου, της διακίνησης ναρκωτικών και άλλων αδικημάτων στο κέντρο της Αθήνας. Τον Μάιο του 2015 η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει στη σύλληψη αστυνομικών που είχαν κατηγορηθεί ότι εμπλέκονταν σε υπόθεση απαγωγής, εκβιασμού και ξυλοδαρμού ενός 44χρονου από το Πακιστάν, όπως και σε άλλες παράνομες ενέργειες. Το θύμα φέρεται να χρωστούσε 18.000 ευρώ σε άλλους αλλοδαπούς και αυτοί κάλεσαν τηλεφωνικά τους ενστόλους για να συμμετάσχουν στον ξυλοδαρμό του. Σε δεύτερη φάση, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, αναδείχθηκαν άλλα έξι-επτά περιστατικά αρπαγής χρημάτων από αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση «Θησέας», ενώ αργότερα προέκυψαν και νέα επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος άλλων ενστόλων.

Προς υπεράσπιση των κατηγορουμένων, σε διάφορες φάσεις της υπόθεσης, έσπευσαν δύο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. - ένας εξ αυτών κορυφαίο πρόσωπο στην ηγεσία του Σώματος - οι οποίοι κατέθεσαν ότι «σε αυτή την επιχείρηση υπηρετούσαν οι πλέον επαρκείς αστυνομικοί, με μεγάλο ήθος και υπερέβαλαν εαυτούς για την κάθαρση του κέντρου της Αθήνας από την εγκληματικότητα». Συμπληρώνοντας ότι υπήρχε συνεχής εποπτεία των κινήσεών τους, άφησαν έκπληκτους τους αξιωματικούς των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν χειρισθεί αυτή τη σύνθετη υπόθεση καταγγελλόμενης διαφθοράς.

Από την άλλη πλευρά, οι δικηγόροι κ.κ. Αθανάσιος Πλεύρης και Αθανάσιος Ζαμάνης, που εκπροσωπούν νομικά κατηγορουμένους, σημείωσαν ότι «οι διώξεις βασίζονται σε αντικρουόμενες και κατευθυνόμενες καταθέσεις και υπήρξε μια πιθανή προσπάθεια στοχοποίησής τους από τους ελεγχόμενους αλλοδαπούς».

Σπείρες με ναρκωτικά

Αλλη ενδεικτική υπόθεση είναι αυτή που αποκαλύφθηκε στις 19 Δεκεμβρίου ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής με τη σύλληψη δεκάδων Ελλήνων και αλλοδαπών για διακίνηση ναρκωτικών. Ανάμεσά τους ένας 39χρονος αστυνομικός ο οποίος φέρεται να κατείχε πέντε «πακιστανικά» τηλέφωνα για να επικοινωνεί με κατηγορουμένους για εμπόριο ναρκωτικών και να τους ειδοποιεί για τις κινήσεις των συναδέλφων του.

Προς υπεράσπισή του έσπευσε ο προϊστάμενός του στην ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος συμπλήρωσε ότι «γνώριζα τις επαφές του με μέλη του κυκλώματος ναρκωτικών, αυτό όμως γινόταν για να εξαρθρώσουν άλλες σπείρες ναρκωτικών». Η κατάθεσή του προκάλεσε νέο κύκλο ερευνών εντός της ΕΛ.ΑΣ. για να ανακαλυφθούν  τυχόν διασυνδέσεις κατηγορουμένων και των υπερασπιστών τους.

Σε υποθέσεις χασισοφυτειών στην Κρήτη αλλά και εκβιασμών στην Πάτρα ως βασικοί μάρτυρες υπεράσπισης είχαν κληθεί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που υπηρετούσαν στις εν λόγω περιοχές. Ακόμη στην περίπτωση 45χρονου επιχειρηματία που είχε κατηγορηθεί κατ' επανάληψη για υποθέσεις σωματεμπορίας παρουσιάζονταν διαρκώς ως μάρτυρες υπεράσπισής του αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που προέτασσαν ότι «ήταν πληροφοριοδότης σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις και κυρίως στην εξάρθρωση συμμορίας δολοφόνων».

Για πράκτορες

Μία άλλη πτυχή της απροσδόκητης υποστήριξης κατηγορουμένων κρατικών υπαλλήλων ήταν αυτή που καταγράφηκε με κατηγορούμενο στέλεχος της ΕΥΠ για έκνομες σχέσεις με κυκλώματα διακίνησης μεταναστών που διερευνά η Εισαγγελία Διαφθοράς. Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από εκθέσεις άλλων υπηρεσιών, το εν λόγω στέλεχος της ΕΥΠ είχε συνεχείς επαφές με τουρκικής καταγωγής οργανωτή δικτύου. Μάλιστα ο εν λόγω τούρκος δουλέμπορος, που έχει εξαφανισθεί, φέρεται να έδινε «μίζες» σε άλλο κατηγορούμενο ανώτερο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για την έκδοση πιστοποιητικών σε μετανάστες. Το 2010 ο ίδιος πράκτορας της ΕΥΠ φέρεται να είχε εμπλακεί σε επιχείρηση δουλεμπόρων ώστε να απεγκλωβιστεί άλλος συλληφθείς λαθροδιακινητής.

Το εντυπωσιακό είναι ότι προς υπεράσπισή του έσπευσαν ανώτατα στελέχη της ΕΥΠ που εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι «δεν είχε προχωρήσει σε καμία παράνομη ενέργεια» και ότι «για όλα αυτά που κατηγορείται ενημέρωνε την υπηρεσία του». Μάλιστα, ενώ είχε τεθεί αρχικά σε διαθεσιμότητα, επέστρεψε πανηγυρικά στις μυστικές υπηρεσίες, παρότι είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα...


Κόστισε 1,6 εκατ. ευρώ
Μια αμφιλεγόμενη προμήθεια

Ερωτήματα προκαλούν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης σε μια υπόθεση που είχε απασχολήσει τις Αρχές την τελευταία δεκαετία. Πρόκειται για την προσπάθεια εγκατάστασης και λειτουργίας από την ΕΥΠ ειδικού συστήματος ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων το 2005, κόστους 1,6 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Τον διαγωνισμό για την προμήθεια του αμφιλεγόμενου ως προς την «αποτελεσματικότητα» - εντοπισμός επιδημιών! - και φιλόδοξου ως προς τις προδιαγραφές συστήματος καταγραφής δορυφορικών εικόνων κέρδισε ελληνική εταιρεία η οποία συνεργαζόταν με ρωσική εταιρεία εκμετάλλευσης δορυφορικών προϊόντων.

Σύμφωνα όμως με το πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, εντοπίστηκε σειρά παρατυπιών στον διαγωνισμό και αυτός φέρεται να ήταν ο λόγος που η διοίκηση της ΕΥΠ ζήτησε την απένταξη του έργου το 2009. Παρόμοια εκτίμηση υπήρξε και από τη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ και η τότε αρμόδια δικαστική λειτουργός κυρία Ευγενία Κυβέλου είχε προχωρήσει στη δίωξη 20 ατόμων.

Προς υπεράσπιση αυτής της επιλογής της ΕΥΠ παρουσιάστηκε πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης αλλά και πρώην δικαστικός με παρουσία σε σημαντική θέση της ΕΥΠ περίπου τέσσερα χρόνια μετά τη συγκεκριμένη αμφιλεγόμενη προμήθεια. Κατέθεσαν ότι «το εν λόγω σύστημα ήταν απολύτως συμβατό με τις αρμοδιότητες και τους στόχους της ΕΥΠ και χρήσιμο για την αποστολή της».

Τελικώς, εισαγγελέας που είχε διατελέσει και αρμόδιος για τον έλεγχο της ΕΥΠ την επίμαχη περίοδο πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, την οποία αποδέχθηκε και το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Το σύστημα ωστόσο παραμένει μη λειτουργικό και χωρίς οποιαδήποτε χρησιμότητα...


ΑΠΟΡΙΑ
«Μας προβληματίζουν ιδιαίτερα οι μαρτυρίες αστυνομικών που είχαν χειρισθεί κρίσιμες ποινικές υποθέσεις και οι οποίοι όταν πηγαίνουν στο δικαστήριο, επειδή κανείς πια δεν τους ελέγχει, αλλάζουν κατά περίεργο τρόπο τις καταθέσεις τους και υποβοηθούν τους παρανόμους» λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.


του Βασίλη Λαμπρόπουλου
ΒΗΜΑ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια