Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αύξηση των περιστατικών της ρατσιστικής βίας το 2015

Θύματα οι πρόσφυγες - μετανάστες και τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ
Σημαντική αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας σημειώθηκε το 2015 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά: το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε 273 περιστατικά το 2015 (έναντι μόλις 83 το 2014) με περισσότερα από 300 θύματα. Στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης την Τρίτη, το Δίκτυο τόνισε ότι η ρατσιστική βία το 2015 στράφηκε κυρίως εναντίον προσφύγων - μεταναστών και ΛΟΑΤΚΙ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλους, Αμφισεξουαλικούς, Τρανσέξουαλ, Κουίρ και Ίντερσεξ).

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κωστής Παπαϊωάννου εξέφρασε την ανησυχία του για την επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής προ δεκαημέρου στον Πειραιά.  

«Ποσοτικά έχουμε καταγράψει μόνο την κορυφή του παγόβουνου» είπε  η συντονίστρια του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κυρία Τίνα Σταυρινάκη, εξηγώντας ότι πολλά τέτοια περιστατικά δεν καταγγέλλονται ποτέ. Για τα τάγματα εφόδου πρόσθεσε ότι μπορεί να είχαν περιορίσει τη δράση τους μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όμως «στις γειτονιές υπάρχει οργανωμένη βία» από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Οι περισσότερες επιθέσεις ήταν ομαδικές. Ανάμεσα στα περιστατικά που καταγράφηκαν για πρώτη φορά είναι βία εναντίον ΑμεΑ (που ήταν συγχρόνως και αλλοδαποί ή ΛΟΑΤΚΙ) -«σταθερά εμφανίζονται πλέον τέτοια περιστατικά» σύμφωνα με την κυρία Σταυρινάκη- εναντίον ακτιβιστών και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εναντίον φίλων των ΛΟΑΤΚΙ, εναντίον μέλους της μουσουλμανικής μειονότητας της Ελλάδας και εναντίον δύο παιδιών Ρομά (από μεγαλύτερα παιδιά μη Ρομά που ζουν στην ίδια περιοχή).

Πολλές και εξαιρετικά βίαιες επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών σημειώθηκαν από τον εργοδότη τους. Επίσης καταγράφηκαν περιστατικά αλλοδαπών που εκδιώχθηκαν από μέσα μαζικής μεταφοράς ή τον χώρο εργασίας τους.

Μόνο επτά από τα περιστατικά ήταν εναντίον νεοαφιχθέντων προσφύγων (τον Αύγουστο στη Λέσβο και στην Κω) αλλά δεν υπήρξε γενικότερη κλιμάκωση πέρσι. Τυχόν ρατσιστική βία εναντίον αυτής της κατηγορίας ατόμων θα φανεί καλύτερα στην έκθεση για το 2016.

Ειδικότερα όσον αφορά τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ (τα 185 από τα 300 περιστατικά που έχουν σημειωθεί), οι επιθέσεις χαρακτηρίζονται από την έντονη περιφρόνηση για το θύμα ενώ καταγράφηκαν και «διορθωτικοί βιασμοί» (βιασμοί με στόχο να «διορθώσουν» τον σεξουαλικό προσανατολισμό του θύματος).

«Σημαντικός είναι ο βαθμός εμπλοκής των ενστόλων σε ρατσιστική βία στη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους» είπε η κυρία Σταυρινάκη. «Ο αριθμός τους παραμένει σταθερός παρά τις προσπάθειες που γίνονται» για την απάλειψη της ρατσιστικής βίας στην Αστυνομία.

Ένα ακόμη νέο φαινόμενο είναι ότι το 2015 αυξήθηκαν οι επιθέσεις από δημοσίους υπαλλήλους (σε μέσα μαζικής μεταφοράς, νοσοκομεία, σχολεία, μουσείο - στο τελευταίο για έκφραση τρυφερότητας ανάμεσα σε ζευγάρι του ίδιου φύλου) κυρίως λόγω της σεξουαλικής ταυτότητας των θυμάτων.

«Καθηγητής εξευτέλισε μαθητή μπροστά στους συμμαθητές του λόγω της ταυτότητας του φύλου του ενώ σε άλλο περιστατικό, για τον ίδιο λόγο, ο καθηγητής απέβαλε το θύμα που δέχθηκε επίθεση από συμμαθητές του επειδή δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να διαχειριστεί το περιστατικό» είπε η κυρία Σταυρινάκη.  

Ο κ. Παπαϊωάννου πρόσθεσε ότι αύριο, Τετάρτη, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Εθνικό Συμβούλιο Κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας. Χαιρέτισε τη διεύρυνση του θεσμού του εισαγγελέα Ρατσιστικού Εγκλήματος -ήδη λειτουργούσε σε Αθήνα και Πειραιά- στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο.



της Τάνιας Μποζανίνου
ΒΗΜΑ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια