Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στη Σχολή Αστυφυλάκων πάει η ΑΔ Ρεθύμνου;


Λύση στο κτηριακό πρόβλημα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, φαίνεται να δίνει το δημοτικό συμβούλιο τής πόλης, εγκρίνοντας τη μεταστέγασή του στη Σχολή Αστυφυλάκων του
νομού, όπως βλέπουμε σε ρεπορτάζ της Νέας Τηλεόρασης.
Δείτε το βίντεο:
 
Δείτε το κείμενο από το goodnet.gr
Στην ανάγκη να βρεθεί άμεσα μία ουσιαστική λύση για την μεταστέγαση των αστυνομικών υπηρεσιών σε ένα κτήριο αξιοπρεπές που να αρμόζει στη φύση της δουλειάς των αστυνομικών και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις εξυπηρέτησης των πολιτών κατέληξε και μάλιστα ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου.
Στη χθεσινή του συνεδρίαση,
το δ.σ. συζήτησε το σοβαρό κτηριακό πρόβλημα του κατ’ ευφημισμόν αστυνομικού «μεγάρου», για το οποίο επί χρόνια δεν έχει βρεθεί η απαιτούμενη λύση. Πλέον, οι τελευταίες εξελίξεις με τον εντοπισμό υλικού αμιάντου σε τμήμα τοίχου στην υποδιεύθυνση Ασφαλείας καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη αλλαγής στέγης και γι’ αυτό άλλωστε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων έχει ξεκινήσει έναν συνεχή αγώνα για να το πετύχει. Έτσι, δεκάδες ήταν οι αστυνομικοί που βρέθηκαν χθες στο δημαρχείο για να παρακολουθήσουν τη συζήτηση, η οποία μάλιστα έδειξε ότι σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο συμφωνεί να πιέσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης να βάλει στην ατζέντα του το ζήτημα. Το δίκαιο αίτημα των αστυνομικών μετέφερε ο πρόεδρος της Ε.Α.Υ. Ρεθύμνου, Νίκος Μαλλιαρός, που επανέλαβε πως μέλημα των συναδέλφων του είναι να βρεθεί η καταλληλότερη λύση για τη μεταστέγαση των υπηρεσιών, που σήμερα βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Την ανάγκη εξεύρεσης λύσης μετέφερε για λογαριασμό του δικηγορικού συλλόγου η δικηγόρος, Άννα Σαμψών, που βρέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση.
Η πρόταση που έχει τεθεί πλέον στο τραπέζι και θεωρείται η πλέον κατάλληλη – με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα – είναι η κατασκευή ενός νέου κτηρίου για την στέγαση της Α.Δ. εντός του χώρου του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων. Αυτήν την έχει κάνει εδώ και καιρό, και μάλιστα και στον γ.γ. του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι αυτό προϋποθέτει ότι το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και δεν θα αλλάξει ο σχεδιασμός λόγω του νέου κτηρίου.
Αυτό που τονίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση είναι ότι για τις ανάγκες υλοποίησης αυτού του σχεδιασμού θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του παραχωρητηρίου συμβολαίου που υπάρχει ανάμεσα στο δήμο και το υπουργείο από 55ετίας για τη χρήση του δημοτικού οικοπέδου όπου σήμερα βρίσκεται και λειτουργεί το ΤΔΑ. Και όλα αυτά υπό την συνθήκη ότι η σχολή αστυφυλάκων δεν θα «πειραχθεί», είπαν ομόφωνα όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.
«Θεωρώ ότι είναι μία προσβολή αυτό το κτήριο. Είναι και παράνομο, αυθαίρετο, αντιλειτουργικό, ανθυγιεινό όχι μόνο για τους αστυνομικούς, αλλά και για τους επισκέπτες και τους κρατουμένους και δεν προσιδιάζει σε μία ευρωπαϊκή χώρα αυτή η εικόνα των όλων εγκαταστάσεων», ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, θυμίζοντας ότι και πριν χρόνια ο δήμος είχε προσφέρει ένα οικοπεδο στα Μισίρια για να κατασκευαστεί νέο αστυνομικό μέγαρο μέσω ΣΔΙΤ, όμως λόγω ιδιοκτησιακών θεμάτων αυτό δεν μπόρεσε να «περπατήσει». «Τώρα λόγω οικονομικών δυσχερειών, εμείς υπό τον όρο ότι θα παραμείνει η Σχολή Αστυφυλάκων εν λειτουργία, είμαστε διατεθειμένοι να τροποποιήσουμε το παραχωρητήριο συμβόλαιο με όρους που θα συζητήσουμε με το Υπουργείο ακριβώς ώστε να υπάρχει και η στέγαση του νέου αστυνομικού μεγάρου και της σχολής. Γιατί το παραχωρητήριο που έγινε πριν από 50 χρόνια έγινε με τον αυστηρό όρο να λειτουργεί η σχολή αστυφυλάκων», συνέχισε και θύμισε ότι αξίωση του δήμου είναι να του αποδοθεί το σημερινό κτήριο της Α.Δ., ώστε αυτό να κατεδαφιστεί και να «ανοίξει» το μέτωπο προς την παλιά πόλη στην πλατεία της Σοχώρας.
Μάλιστα, ο δήμαρχος θέλοντας να ενισχύσει την ανάγκη να στηριχθεί το θέμα της κατασκευής ενός νέου κτηρίου τόνισε ότι θα πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι τοπικοί φορείς, Περιφέρεια και Δήμοι, και αν χρειαστεί να «αποδεχθούν» την περικοπή κάποιων έργων του από το νέο ΕΣΠΑ, ώστε να προωθηθεί το νέο μέγαρο.
Σύμφωνος με την πρόταση είναι και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρής Νίνος, ο οποίος σημείωσε πως στο θέμα έχει παρατηρηθεί «χρονίζουσα αδιαφορία» και συμπλήρωσε: «Συμφωνούμε με την πρόταση και εκτιμώ ότι θα πρέπει να θέσουμε ένα όραμα που να είναι γειωμένο στην πραγματικότητα. Έχει υπάρξει αρκετή κοροϊδία και υπερβολή στους σχεδιασμούς για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Θεωρώ λοιπόν ότι η πρόταση να τροποποιηθεί το παραχωρητήριο, επιτρέποντας την ανέγερση αστυνομικού μεγάρου, μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και προτείνουμε επίσης να δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας που θα ασχοληθεί μόνιμα με αυτό το θέμα και θα αναλάβει τις επαφές με το υπουργείο, την κτηματική και το δήμο».
Με την πρόταση συμφώνησε και ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσος Μανουσογιάννης, ο οποίος πάντως είπε ότι θα ήταν προτιμότερο εάν ήταν δυνατή η ανέγερση ενός νέου αστυνομικού μεγάρου στις παρυφές και όχι στο κέντρο της πόλης. «Είναι επείγουσα ανάγκη αστυνομικού μεγάρου με χρηματοδότηση από τα δημόσια οικονομικά. Το υπογραμμίζω γιατί είμαστε αντίθετοι με τα ΣΔΙΤ, που για κάποια περίοδο πήγαν να ενεργοποιηθούν και ευτυχώς ανακόπηκε αυτή η διαδικασία, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς αν θα επανέλθουν. Συμφωνούμε ότι πρέπει να ανεγερθεί καινούριο αστυνομικό μέγαρο, αν και θα ήταν προτιμότερο αν υπήρχε άλλος χώρος, εκτός της σχολής. Είναι προτιμότερο να διαφυλάσεις όσο το δυνατόν περισσότερο ελεύτερους χώρους στο κέντρο της πόλης και να αποκεντρώνεις υπηρεσίες. Αν στην διαδικασία παρουσιαστεί τέτοια δυνατότητα, θα έλυνε πολύ καλύτερα το πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, η οικοδόμηση έστω και στη σχολή χωροφυλακής με παράλληλη κατεδάφιση του σημερινού κτηρίου αυξάνει τους ελεύθερους χώρους», είπε ο κ. Μανουσογιάννης.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Σταράκης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ρέθυμνο – Αλληλεγγύη – Ανατροπή», πρόσθεσε: «Συμφωνούμε κι εμείς με το αίτημα των αστυνομικών υπαλλήλων και χαιρόμαστε που η απόφασή μας θα αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν θα πληγεί η λειτουργία της σχολής αστυφυλάκων».
πηγή:GOODNET

.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια