Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

"Έκλεισε" στα 384€ η εθνική σύνταξη – "Τσεκούρι" στις συντάξεις πάνω από 1.400€ - Τα τρία "αγκάθια" για το ασφαλιστικό

- Καλό Πάσχα από το κουαρτέτο που επιστρέφει στην Αθήνα στις 2 Απριλίου 
- Έκλεισαν τα περισσότερα ζητήματα του ασφαλιστικού εκτός από
ποσοστό αναπλήρωσης, επικουρικές συντάξεις και αύξηση των εισφορών
- Ποσοστό αναπλήρωσης στο 0,4% θέλουν οι δανειστές 
- Κυβερνητική πηγή στο newsit.gr: Αν το δεχτούμε, οι χαμηλότερες συντάξεις θα κατακρεουργηθούν
- Κατρούγκαλος: Δεν συγκυβερνούμε! 4 Απριλίου θα ξεκινήσει ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων - Στόχος να τελειώσει η διαπραγμάτευση μέχρι τις 11 Απριλίου
Καλό Πάσχα ευχήθηκαν σήμερα Κυριακή (20.03.2016) λίγο μετά τις 10.30 στο κουαρτέτο οι υπουργοί Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι επικεφαλής αναχωρούν σήμερα Κυριακή αφήνοντας πίσω ανοιχτά δύο κεντρικά θέματα του ασφαλιστικού και το αφορολόγητο του φορολογικού.

Οι δανειστές θα επιστρέψουν στις 2 Απριλίου και το νέο ραντεβού τους με το οικονομικό επιτελείο έχει οριστεί για τις 4 του μήνα, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν, μέχρι την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών έως τις 11 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο Euro Working Group (EWG). Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr στο ασφαλιστικό έκλεισαν όλα τα ζητήματα με εξαίρεση το ποσοστό αναπλήρωσης, τις επικουρικές συντάξεις και βεβαίως την αύξηση των εισφορών των εργοδοτών και των εργαζομένων η οποία συνδέεται ευθέως με την τύχη των επικουρικών συντάξεων.

Όσον αφορά στην εθνική σύνταξη, συμφωνήθηκε αυτή να είναι 384 ευρώ και χορηγείται με 20 χρόνια ασφάλισης.

Για το νέο υπολογισμό των συντάξεων υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στις απαιτήσεις του κουαρτέτου και τις θέσεις της κυβέρνησης ιδίως στο πρώτο τμήμα που αφορά στη δεκαπενταετία.

Λίγο πριν την αναχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών, εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η αποστολή υπήρξε παραγωγική. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον πρόοδος σημειώθηκε και σχετικά με βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των διακοπών του Καθολικού Πάσχα. Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για επανάληψη των συνομιλιών με σκοπό την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατόν»
Το κουαρτέτο προτείνει το ποσοστό αναπλήρωσης να πέσει στο 0,40% για τα πρώτα δεκαπέντε χρόνια. Όμως, η απαίτηση αυτή δεν γίνεται δεκτή με κανέναν τρόπο από την κυβέρνηση, έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος στο newsit.gr και πρόσθετε: «Θα πρόκειται για κατακρεούργηση. Αν δεχθούμε το 0,4% οι συντάξεις, ιδίως οι χαμηλότερες θα κατακρεουργηθούν». Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει στην αναπλήρωση κάτω από το 0,77%.

«Στο βαθμό που πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για 1% του ΑΕΠ το 2016 και οι προβολές μας δείχνουν επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2018, το πόσο αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα, είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει τέτοιου είδους δέσμευση που να απορρέει από τη συμφωνία», είπε ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στη διαφωνία για τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Όσον αφορά στο τμήμα της ασφάλισης 25 ως 35 χρόνια, οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει σύγκλιση και η κυβέρνηση αποδέχεται να αυξηθούν τα ποσοστά για να αποτραπεί η παροχή κινήτρου για αποφυγή της ασφάλισης μεταξύ των 25 και 35 χρόνων, αφού το ύψος της σύνταξης δεν είναι μεγάλο ανάμεσα στα δύο χρονικά ορόσημα με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην έχουν κίνητρο να ασφαλιστούν μετά την 25ετία, ενώ αντιθέτως θα έχουν κίνητρο να εισφοροδιαφύγουν..

Στο μεγάλο θέμα των επικουρικών συντάξεων, το ποιες συντάξεις θα περικοπούν θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες. Από το ύψος των επικουρικών συντάξεων και τα ποσοστά αναπλήρωσης. Στην περίπτωση που το άθροισμα των δύο συντάξεων, δηλαδή επικουρική και νέα σύνταξη που προκύπτει από την αναπλήρωση είναι χαμηλότερη των 1.400 ευρώ, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περικοπή. Αν, όμως, το άθροισμα δίνει μεγαλύτερο ποσό των 1.400 ευρώ, τότε επικρέμαται ο πέλεκυς της περικοπής.

Το πόσο υψηλή θα είναι η περικοπή δεν μπορεί να το πει ακόμα κανείς, όμως, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να θίξει μόνο το 5% των συνταξιούχων, δηλαδή περίπου 125.000 άτομα. Όσον αφορά στις κύριες συντάξεις, η κυβέρνηση, όπως δήλωσε και μετά τη διαπραγμάτευση του Σαββάτου (19.03.2016) ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, επιμένει πως είναι "κόκκινη γραμμή" που δεν θα παραβιαστή και περικοπές δεν θα υπάρχουν.

Οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό θα συνεχιστούν ως τις 2 Απριλίου με τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου και θα ξαναμπούν στο τραπέζι των υπουργών με τους επικεφαλής μετά την επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα.

Θανάσης Λυρτσογιάννης
newsit.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια