Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Το τραπεζικό απόρρητο και η ιδιωτική ζωή των τυφλών παραβιάζονται καθημερινά

Οι τράπεζες κατηγορηματικά απαγορεύουν σε τυφλούς συναλλασσόμενους να έχουν κάρτες ανάληψης από ATM. Δεν τους παρέχουν ούτε κωδικούς για ηλεκτρονικές ή
τηλεφωνικές συναλλαγές (web-banking και phone banking).

Κάθε τυφλός, για όποιο λόγο και αν στέκεται μπροστά στο γκισέ μιας τράπεζας, θα πρέπει να έχει μαζί του δύο μάρτυρες, οι οποίοι με τις υπογραφές τους να βεβαιώνουν την πνευματική διαύγεια αυτού που δε βλέπει!

Τυφλοί σπουδαστές σε άλλη πόλη εκτός του τόπου κατοικίας τους, αν ζουν μόνοι τους, δε μπορούν να κάνουν ανάληψη ούτε το ποσό του προνοιακού επιδόματος που λαμβάνουν, γιατί οι υπάλληλοι της κάθε τράπεζας δεν υπογράφουν ως μάρτυρες της συναλλαγής!

    Το τραπεζικό απόρρητο και η ιδιωτική ζωή των τυφλών παραβιάζονται καθημερινά. Ένα ζευγάρι τυφλών δυσκολεύεται να βρει μετρητά, αν δεν έχει συγγενείς ή φίλους να μπορούν να χάσουν το μεροκάματό τους και να τους συνοδεύσουν στο γκισέ της τράπεζας για ανάληψη.

Οι λιγοστοί υπάλληλοι που εργάζονται στα σωματεία των τυφλών, αρνούνται πια να βοηθούν όσους δε βλέπουν, από φόβο μήπως «μπλέξουν» από τις κατά συρροή υπογραφές που βάζουν ως μάρτυρες καθημερινά σε τραπεζικές συναλλαγές δεκάδων τυφλών.

Πολλά, καθημερινά και από όλη την Ελλάδα τα παραδείγματα που δικαιολογούν πλήρως την αγανάκτηση των τυφλών της χώρας, οι οποίοι υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία και καταπάτηση των ατομικών τους δικαιωμάτων για να καταφέρουν κάθε εβδομάδα να έχουν πρόσβαση στα 420€ που τους αναλογούν.

Ως εφιάλτη, «βλέπουν» οι τυφλοί της χώρας και το ενδεχόμενο όλες οι συναλλαγές να γίνονται με κάρτα και να λιγοστέψουν τα μετρητά που θα δικαιούνται να αναλαμβάνουν κάθε εβδομάδα από την τράπεζα. Κάρτες οι τράπεζες δεν τους δίνουν, αλλά και αν κατά λάθος τους δώσουν, πολλά καταστήματα έχουν μηχανήματα με πληκτρολόγιο αφής! Οπότε κάποιος που βλέπει πρέπει να μάθει το πιν τους για να το πληκτρολογήσει ώστε η συναλλαγή να είναι έγκυρη. Λογικό;

Μόνο δύο τράπεζες έχουν καταρχήν ανταποκριθεί στο έγγραφο, αγωνιώδες αίτημα της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για συνάντηση και συζήτηση των προβλημάτων, ενώ καμία επίσημη αντίδραση ακόμη από την Ένωση των Ελληνικών Τραπεζών, με τις πριν από 70 χρόνια θεσπισμένες διατάξεις του Αστικού Κώδικα να κατασκευάζουν το αναχρονιστικό άλλοθι των πιστωτικών ιδρυμάτων που αψηφούν τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.

«Θεωρούμε απαράδεκτο στον 21ο αιώνα οι τυφλοί να λογίζονται από τον Αστικό Κώδικα και τους νόμους ως οιονεί άτομα περιορισμένης δικαιοπρακτικής ικανότητας, να υποχρεώνονται να αποποιηθούν του δικαιώματος της τήρησης προσωπικών δεδομένων με την υποχρεωτική παρουσία μαρτύρων ακόμα και για απλές δικαιοπρακτικές ενέργειες, όπως παραδείγματος χάρη η ανάληψη του μισθού τους από την τράπεζα, και να μην είναι ελεύθεροι να υπογράφουν υπ' ευθύνη τους από τις μικρότερες μέχρι τις μεγαλύτερες συμβάσεις που απαιτεί η καθημερινότητα, όπως οι λοιποί πολίτες. Άλλωστε σταδιακά καθιερώνεται σε κάποιους τομείς και η ηλεκτρονική υπογραφή», σημείωσε μεταξύ άλλων η αντιπροσωπία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, αποτελούμενη κυρίως από νέους τυφλούς δικηγόρους, οι οποίοι στις 28/1ου συνάντησαν τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλο, ζητώντας αποφασιστική παρέμβαση εκ μέρους της πολιτείας στον καθημερινό παραλογισμό των τραπεζών.

Εργάζομαι ως δικηγόρος και με τις υπογραφές μου εκπροσωπώ τους πελάτες που με έχουν εξουσιοδοτήσει γι'αυτό. Στην ταυτότητά μου έχω κατοχυρώσει κανονικά την υπογραφή μου. Έχω διατελέσει 4 χρόνια Αντιδήμαρχος και υπέγραφα πολλές αποφάσεις οικονομικού περιεχομένου. Εργάζομαι εδώ και ένα χρόνο ως νομικός σύμβουλος τυφλού Υπουργού της Κυβέρνησης και οι δύο μας μπορούμε να νομοθετούμε. Κανείς τυφλός σήμερα όμως δε μπορεί να κινήσει τις δικές του τραπεζικές καταθέσεις! Για να κάνω τη δουλειά μου, οι τράπεζες με εξανάγκασαν να βάλω συνδικαιούχο στους τραπεζικούς μου λογαριασμούς.

Ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης σύστησε ομάδα εργασίας στο Υπουργείο, υπό την προεδρία του κ. Παπαϊωάννου Γενικού Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τη συμμετοχή και της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, όπου μας ζήτησε σύντομα να καταλήξουμε σε μια λύση.

    Συναντήσεις έχουμε κάνει πολλές και σε πολλά επίπεδα. Καλές προθέσεις έχουμε διαπιστώσει. Πλέον όμως όλα κρίνονται στο αποτέλεσμα και αυτό είναι αναγκαίο και κατεπείγον. Προτάσεις υπάρχουν. Μέχρι όμως να νομοθετηθεί κάποια λύση, η παραβίαση των προσωπικών μας δεδομένων, του απορρήτου των συναλλαγών μας και των ατομικών μας δικαιωμάτων θα συνεχίζεται κάθε μέρα.



Βαγγέλης Αυγουλάς HeadshotΒαγγέλης Αυγουλάς Δικηγόρος, Επικεφαλής Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου

huffingtonpost.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια