Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τουσκ: Η Τουρκία δεν είναι ο «καλύτερος εταίρος» αλλά δεν έχουμε εναλλακτική

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη, διχασμένη από την προσφυγική κρίση και υπό το φως μιας βρετανικής εξόδου από
την ΕΕ, είναι στα πρόθυρα μιας τραγωδίας, όπως πριν ξεσπάσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Τόνισε ότι η μεταναστευτική κρίση έχει αποδυναμώσει τις σχέσεις των κρατών μελών και επεσήμανε ότι αποτελεί ισχυρό όπλο για τους υπέρμαχους της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Την επόμενη εβδομάδα, ο Τουσκ θα συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ και θα ασκήσει πιέσεις ώστε να βρεθεί συμφωνία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Είπε ότι το βρετανικό δημοψήφισμα έχει εμπνεύσει “εγωιστές” πολιτικούς και συνέκρινε το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης με αυτό που επικρατούσε αμέσως πριν το ξέσπασμα του Α ΠΠ.

“Γνωρίζω απόλυτα ότι η μεταναστευτική κρίση και η συζήτηση περί Brexit έχουν να κάνουν με την επιβίωση της παραδοσιακής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Πώς να επιβιώσει κανείς έναντι στην ριζοσπαστικοποίηση και τον εξτρεμισμό», δήλωσε σε συνέδριο της Επιτροπής Περιφερειών στις Βρυξέλλες.

“Δεν θέλω να είναι πολύ εντυπωσιακός, αλλά ξέρετε τι εννοώ”, είπε. «Είναι σαν την πρώτη ημέρα πριν από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Αυτή είναι πραγματικά η σωστή αναλογία νομίζω.”

Δεν υπάρχει εναλλακτική από την Τουρκία

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, είπε ότι διακυβεύεται το μέλλον της Σένγκεν, ενώ η ενίσχυση των συνόρων μέσω μιας ισχυρής συνεργασίας με εταίρους όπως η Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας.

“Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι και ξέρω ότι η Τουρκία δεν είναι και ο καλύτερός μας εταίρος σε άλλα πράγματα, αλλά αυτό έχουμε [τώρα]”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.



EurActiv- James Crisp

*φωτογραφία  [James Crisp/Flickr]


euractiv.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια