Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Οι γυναίκες που δραπέτευσαν από τη σκλαβιά του ISIS

Η φωτορεπόρτερ Seivan Salim ακολουθεί τις Κουρδικές δυνάμεις που μάχονται τα τελευταία χρόνια εναντίων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που προσπαθούν να
εξαπλωθούν σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η Salim, κουρδικής καταγωγής και η ίδια, αποφάσισε να καταγράψει την ωμή πραγματικότητα του πολέμου, που ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί με αποτροπιασμό.
Ήταν τον Αύγουστο του 2014 όταν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν στην πόλη Sinjar, του βορείου Ιράκ όπου κατέσφαξαν τους Γιαζίντι και αιχμαλώτισαν εκατοντάδες γυναίκες. Ο εφιάλτης όμως δεν τελείωσε εκεί, οι γυναίκες της μειονότητας των Γεζίντι έγιναν προϊόν εμπορίας μεταξύ των τζιχαντιστών, έγιναν σκλάβες του σεξ. Πολλές από αυτές απήχθησαν μαζί με τα παιδιά τους, η τύχη των οποίων αγνοείται. Η φωτορεπόρτερ καταγράφει τις ανατριχιαστικές μαρτυρίες των γυναικών που κατάφεραν να δραπετεύσουν.
Syhan, 30 ετών

ADVERTISEMENT
  Η Syhan, απήχθη στις 15 Αυγούστου του 2015, όταν οι τζιχαντιστές εισέβαλαν στην πόλη Sinjar και άρχισαν να εκτελούν τους άνδρες και να αιχμαλωτίζουν τις γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους. Έζησε 10 μήνες αιχμάλωτη και έμεινε έγκυος. Δραπέτευσε όταν διένυε τον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της στην Τουρκία, όπου παρέμεινε για 2 μήνες μέχρι τη γέννηση του μωρού. Επέστρεψε στο Ιράκ, ωστόσο δεν μπορούσε να πάρει μαζί της το μωρό, με αποτέλεσμα να το εγκαταλείψει και να μην γνωρίζει τίποτα για τη  μοίρα του.
Jihan, 20 ετών

  Η Jihan αιχμαλωτίστηκε στις 4 Αυγούστου του 2014 στην πόλη Sinjar. Η αιχμαλωσία της διήρκεσε περίπου 10 μήνες. "Με έβαλαν μαζί με ακόμη 14 κορίτσια σε ένα φορτηγό και μας πήγαν στη Μοσούλη. Ήμασταν όλες πολύ νέες. Δεν μείναμε εκεί, μας μετέφεραν σε ένα κοντινό χωριό, όπου μείναμε για 15 μέρες σε ένα βρόμικο δωμάτιο, αρρωστήσαμε όλες. Αργότερα μας μετέφεραν στη Ράκα της Συρίας. Μας είπαν ότι θα μας πουλήσουν σαν σκλάβες, μερικές ως νύφες στους πολεμιστές. Εκεί μείναμε σε ένα σπίτι χωρίς παράθυρα και πόρτες, ήμασταν 150 γυναίκες. Ένα απόγευμα μπήκαν μέσα 20 άνδρες και άρχισαν να μας χτυπούν. Μας φώναζαν ότι ήμασταν σκλάβες τους και ότι θα πρέπει να του υπακούμε. Μας είπαν ότι θα μας τιμωρούσαν, αλλά ποτέ δεν θα μας σκότωναν επειδή προτιμούσαν να μας βασανίζουν", εξομολογήθηκε η ίδια.
Delvin, 27 ετών

  Η Delvin απήχθη στις 15 Αυγούστου του 2014, πέρασε 4 μήνες σε καθεστώς αιχμαλωσίας. "Χώρισαν τις γυναίκες από τους άνδρες και μας μετέφεραν σε ένα σχολείο. Μας μετέφεραν σε πολλά μέρη, δεν θυμάμαι που ακριβώς. Μετά από 12 μέρες φτάσαμε στη Ράκα, όπου και με παρέδωσαν σε μια γυναίκα από τη Συρία. Ήμουν ήδη έγκυος και είχα και άλλα παιδιά μαζί μου, μας χτυπούσαν και με κακοποιούσαν συνεχώς. Με πούλησαν ξανά σε μια οικογένεια από τη Σαουδική Αραβία. Ένα από τα μικρά αγόρια που ήταν μαζί μου μεταφέρθηκε για να εκπαιδευτεί ως τζιχαντιστής. Έμεινα εκεί για έναν μήνα, προτού μεταφερθώ σε άλλη πόλη, όπου γεννήθηκε το μωρό μου. Με βίασαν και εκεί, ακόμη και αν είχα μόλις γεννήσει", περιγράφει.
Muna, 18 ετών

  Η Muna έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών στις 15 Αυγούστου του 2014 και αυτή από την πόλη Sinjar για τέσσερις μήνες. "Με ανάγκασαν να τους ακολουθήσω, μου είπαν ότι αν δεν το έκαναν  θα με αποκεφάλιζαν τα μικρότερα αδέλφια μου. Έτσι πήγα με έναν άνδρα στη Μοσούλη, δούλεψα για την οικογένειά του σαν σκλάβα. Προσπάθησαν να με μυήσουν στο Ισλάμ. Παρόλο που ήταν παντρεμένος και είχε οικογένεια με βιάζε συνεχώς. Το Ισλαμικό Κράτος κρατεί ακόμη 5 μέλη της οικογένειάς μου, δεν ξέρω αν είναι ζωντανοί".
Dlo, 20 ετών

  Η Dlo απήχθη και αυτή στις 15 Αυγούστου του 2014. "Ήταν 11 το πρωί όταν το Ισλαμικό Κράτος εισέβαλε στο χωριό μας, μαγειρεύαμε. Μπήκαν μέσα στο σπίτι μας άρπαξαν και μας πήγαν στο σχολείο. Χώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες και τα κορίτσια. Δεν ξέραμε τι επρόκειτο να συμβεί. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα εκτελούσαν όλους τους άνδρες", είπε η ίδια.


Πηγή: NationalGeographic, news247.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια