Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τυφώνας κυβερνοτρομοκρατίας χτύπησε την Ελλάδα,

Η κυβερνοτρομοκρατία είναι εδώ. Και μάλιστα στην πιο ακραία μορφή της. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν δομές και υπηρεσίες που αν μη τι άλλο
απέτρεψαν την πορεία σύγκρουσης της χώρας με ένα ακόμη οικονομικό αδιέξοδο. Κι εξηγούμαστε.

Η Ελλάδα βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στο μάτι ενός κυκλώνα σφοδρών όσο και αλλεπάλληλων ηλεκτρονικών επιθέσεων με στόχο την εισβολή στα τραπεζικά συστήματα για τον έλεγχο επιμέρους λειτουργιών. Οι χάκερ, επιχειρούν ακόμα, αλλά πλέον βρισκόμαστε στο στάδιο της ύφεσης, να βρουν μία μικρή κερκόπορτα ανοιχτή, υποβάλλοντας ταυτόχρονα εκατοντάδες χιλιάδες, ακόμα κι εκατομμύρια απλά ερωτήματα στο σύστημα. Με τον τρόπο αυτό το δίκτυο «φουσκώνει» και αφήνει ανεπαίσθητες χαραμάδες που τις εκμεταλλεύονται οι χάκερς διασπώντας δύο διαδοχικές περιμέτρους ηλεκτρονικής ασφάλειας, αποκτώντας πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, πιστωτικές κάρτες κ.ά. είδους συναλλαγές.

Η ακαριαία και αποτελεσματική αντίδραση των ελληνικών αρχών δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος, μαζί με την ΕΥΠ και την ομάδα CERT, την Τράπεζα της Ελλάδας και τους επικεφαλής ασφαλείας των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που παρέχουν τις υποδομές πάνω στις οποίες πατούν τα τραπεζικά δίκτυα, διασφάλισαν από την πρώτη στιγμή τις καταθέσεις και στη συνέχεια άρχισαν να κόβουν μία προς μία τις βαμπιρικές επιθέσεις.

Τα λύτρα που ζητήθηκαν σε bitcoin από τους χάκερς που αποκαλούνται ως Armada Collective δεν ήταν μεγάλα, αλλά θεωρείται ότι αν είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε έστω και μία από τις λειτουργικές δραστηριότητες μιας μόνο τράπεζας, θα ανέβαιναν επίπεδο εκβιασμού εκτοξεύοντας τις θεωρητικά χαμηλές απαιτήσεις σε ένα ή και σε παραπάνω δισ.
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια