Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Συλλήψεις στο Βατικανό για διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων

Το Βατικανό ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δύο μέλη της επιτροπής που είχε συστήσει ο Πάπας Φραγκίσκος προκειμένου να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στην Καθολική Εκκλησία συνελήφθησαν ως
ύποπτοι για τη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων στα μέσα ενημέρωσης.

Ο ισπανός ιερέας Λούθιο Άνχελ Βαγιέχο Μπάλντα, δεύτερος στην ιεραρχία της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Βατικανού, και η Ιταλίδα Φραντσέσκα Τσαουκί, ειδική στις δημόσιες σχέσεις, συνελήφθησαν το Σαββατοκύριακο, ανέφερε η ανακοίνωση του Βατικανού.

Η Τσαουκί αφέθηκε ελεύθερη τη Δευτέρα αφού συμφώνησε να συνεργαστεί με την έρευνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αμφότεροι ήταν μέλη της επιτροπής την οποία συνέστησε ο Πάπας Φραγκίσκος λίγο μετά την εκλογή του το 2013 προκειμένου να τον συμβουλεύσει για οικονομικές και γραφειοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση του Βατικανού (Κουρία).

Η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της πέρυσι και παρέδωσε την έκθεσή της στον Πάπα.

Οι συλλήψεις ήλθαν λίγες μόλις ημέρες πριν την κυκλοφορία δύο βιβλίων από Ιταλούς συγγραφείς τα οποία, σύμφωνα με τους εκδότες τους, θα αποκαλύψουν νέα στοιχεία για σκάνδαλα του παρελθόντος στο Βατικανό.

Η ανακοίνωση του Βατικανού αναφέρει πως τα δύο βιβλία είναι αποτέλεσμα της «σοβαρής προδοσίας της εμπιστοσύνης που είχε εναποθέσει» ο Πάπας στα δύο μέλη της επιτροπής.

Είναι οι πρώτες συλλήψεις αφότου ο Πάολο Γκαμπριέλε, πρώην μπάτλερ του Πάπα Βενέδικτου, συνελήφθη για διαρροή εγγράφων το 2012 σε αυτό που έγινε γνωστό ως σκάνδαλο «Vatileaks». Ο Βενέδικτος παραιτήθηκε τον επόμενο χρόνο υπό το βάρος του σκανδάλου.

Ένα από τα δύο βιβλία που αναμένεται να κυκλοφορήσουν την Τετάρτη φέρει τον τίτλο οι Έμποροι στον Ναό (Merchants in the Temple) και υπογράφεται από τον Ιταλό δημοσιογράφο του δικτύου Mediaset Τζανλουίτζι Νούτσι -το προηγούμενο βιβλίο του οποίου Η Αγιότητά του (2012) βασίζεται στα έγγραφα που διέρρευσαν και έλαβε από τον Γκαμπριέλε.

Το δεύτερο βιβλίο, με τίτλο Πλεονεξία (Avarice) φέρει την υπογραφή του Ιταλού δημοσιογράφου της εφημερίδας L' Espresso Εμιλιάνο Φιτιπάλντι.

tovima.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια