Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Συνελήφθη και λέει ότι μπήκε φυλακή επειδή δεν έγινε πληροφοριοδότης της ΕΛ.ΑΣ

Περίεργη ιστορία με «παιχνίδι πληροφοριών» της ΕΛ.ΑΣ.
Ερωτήματα προκαλεί ο «χειρισμός» από την ΕΛ.ΑΣ. της υπόθεσης ενός 40χρονου επιχειρηματία, ιδιοκτήτη εταιρείας με ανακυκλώσιμα είδη που
συνελήφθη τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατηγορείται (με βάση έρευνα της Ασφάλειας Αττικής) μαζί με δύο ακόμη άτομα ως κλεπταποδόχος από συμμορία που υφάρπαζε οχήματα.

Τα ερωτήματα γεννιούνται με βάση καταγγελίες της πλευράς του 40χρονου ότι «βρέθηκα στο μέσο διαμάχης αστυνομικών υπηρεσιών για να με έχουν κατ' αποκλειστικότητα πληροφοριοδότη σχετικά με τη δράση κακοποιών» και ότι «όταν βρέθηκα στα γραφεία της Ασφάλειας Αττικής δέχθηκα μεγάλες πιέσεις για να δίνω σε εκείνους στοιχεία για παράνομες ενέργειες και όχι σε τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες». Συμπληρώνει επίσης ότι «η άρνησή μου να υποκύψω σε αυτές τις πιέσεις ήταν αυτή που με οδήγησε στη φυλακή».

Το ακόμη πιο σημαντικό στοιχείο ωστόσο σε αυτή την περίεργη υπόθεση είναι ότι λίγο καιρό μετά τη φυλάκιση του 40χρονου επιχειρηματία δόθηκε στον 16ο τακτικό ανακριτή που χειρίζεται τον σχετικό φάκελο κατάθεση αστυνομικού διευθυντή με την οποία επιβεβαιώνει τμήμα αυτών των αναφορών του. Εκεί το στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. χαρακτηρίζει τον 40χρονο εξαιρετικά σημαντικό πληροφοριοδότη, ότι «η βοήθειά του είναι πολύτιμη για την Αστυνομία». Παράλληλα εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι «στην υπόθεση που ερευνάται με την κλοπή των ΙΧ είναι αθώος».

Τι έδειξε το... GPS

Η υπόθεση αυτή αποκαλύφθηκε τον περασμένο Αύγουστο ύστερα από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κυρίως από την καταγραφή των κινήσεων ενός φορτηγού που είχε κλαπεί στις 25 Αυγούστου από τη Λαχαναγορά του Ρέντη και το οποίο είχε σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού. Το τελευταίο στίγμα του GPS του φορτηγού διαπιστώθηκε ότι ήταν έξω από κατάστημα σκραπ στο Μενίδι που ανήκε στον 40χρονο. Από τις έρευνες που ακολούθησαν εντοπίστηκαν στον ίδιο χώρο υπολείμματα έξι-επτά οχημάτων που είχαν κλαπεί εκείνες τις ημέρες από Χαϊδάρι, Νέα Φιλαδέλφεια, Μενίδι και αλλού.

Ο 40χρονος εμφανίστηκε λίγες ημέρες αργότερα οικειοθελώς στην Ασφάλεια Αττικής και αφού «συζήτησε» με αστυνομικούς των αρμοδίων υπηρεσιών, οδηγήθηκε στις δικαστικές αρχές που αποφάσισαν την προφυλάκισή του.

Ο ίδιος στην απολογία του αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία, ανέφερε ότι το επίμαχο χρονικό διάστημα βρισκόταν εκτός Αθηνών, ότι στο κατάστημά του βρέθηκαν μόνο «λαμαρίνες» από τα κλεμμένα οχήματα, συμπληρώνοντας ότι προχωρά σε ανακύκλωση απορριμμάτων στον Δήμο Αχαρνών.

Η μάχη της «πληροφορίας»

Όμως σε εκείνη τη φάση της υπόθεσης άρχισε να αποκαλύπτεται το «παιχνίδι των πληροφοριοδοτών» της ΕΛ.ΑΣ. και οι καταγγελίες για τις επακόλουθες πιέσεις.

Στις 25 Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε στον δικαστικό λειτουργό που είχε στα χέρια του την υπόθεση ανώτερος αξιωματικός από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, ο οποίος ανέφερε για τον 40χρονο ότι «έχει βοηθήσει την Ασφάλεια στην εξιχνίαση πολλών κλοπών αυτοκινήτων στον Ασπρόπυργο, στο Μενίδι και στο Ζεφύρι. Μας έχει βοηθήσει να εντοπίσουμε μάντρες που "κόβουν" αυτοκίνητα. Ακόμη μας έχει βοηθήσει και σε άλλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. γιατί δεν μπορώ να δώσω λεπτομέρειες επειδή είναι σε εξέλιξη.

»Τον είχαμε γνωρίσει όταν ελέγξαμε τη μάντρα του -το σκραπατζίδικο- και δεν είχαμε βρει κάτι σε βάρος του. Ποτέ δεν έχει αρνηθεί να μας βοηθήσει και η βοήθειά του είναι πολύτιμη στην Αστυνομία, διότι μας είναι πολύ δύσκολο να προσεγγίσουμε τον χώρο των Ρομά».

Για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Ως προς την υπόθεση που ερευνάτε, σας αναφέρω, επειδή το γνωρίζω ότι η μάντρα του έχει ορθάνοικτες πόρτες, κάτι που δεν συμβαίνει σε αυτές που "κόβουν" αυτοκίνητα, οι οποίες είναι κλειστές και με υψηλή περίφραξη».

Η πλευρά του 40χρονου αναφέρει τα τελευταία 24ωρα ότι «όταν συνελήφθην για αυτή την υπόθεση, στις κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. μου έθεσαν θέμα παροχής πληροφοριών και προς αυτούς. Εγώ όμως δεν ενέδωσα στις πιέσεις τους διότι δεν τους είχα εμπιστοσύνη και θα κινδύνευε η ζωή μου».

«Το Βήμα» επικοινώνησε με τα αναφερόμενα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στις κεντρικές υπηρεσίες οι οποίοι αρνήθηκαν να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία για τα διαμειφθέντα στη διάρκεια της συζήτησης με τον 40χρονο. Συμπλήρωσαν ότι «η φυλάκισή του δεν ήταν θέμα της Αστυνομίας αλλά των δικαστικών αρχών».




του Βασίλη Λαμπρόπουλου
ΒΗΜΑ
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια