Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μία εμπειρία σύγχρονου μαυραγοριτισμού

Στις 26-10-2015 έγινα μάρτυς του γεγονότος που πρώτα απ’ όλα υποχρεούμαι αφενός να μοιραστώ και αφετέρου να
καταδικάσω.

του Δημήτρη Χαλαστάνη

Η αρχή έγινε κάποιες μέρες νωρίτερα με την εύρεση διαθέσιμης θέσης εργασίας σε διαδικτυακή αγγελία, όπου και τηλεφώνησα. Οφείλω να αναφέρω ότι η ομιλήτρια με ενημέρωσε ότι πρόκειται για γραφείο ευρέσεως εργασίας, παρ’ όλα αυτά εγώ περισσότερο εξαιτίας της περιέργειάς μου παρά του επιθυμητού, και υποτιθέμενου μέσω αυτής της μεθόδου βέβαια, αποτελέσματος της εύρεσης εργασίας, συμφώνησα για ραντεβού. Στο ραντεβού λοιπόν, το οποίο πραγματοποιήθηκε την προαναφερθείσα ημερομηνία, η υπεύθυνη ξεκίνησε με την παρουσίαση του γραφείου.

Δυστυχώς δε μου πέρασε από το μυαλό τι «ενδιαφέροντα» πράγματα θα άκουγα για να τα ηχογραφήσω ώστε να μπορώ να σας τα μεταφέρω επακριβώς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μεταφέρω το «ζουμί» της υπόθεσης. Η υπεύθυνη μου τόνισε ότι αναγνωρίζοντας την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις, το συγκεκριμένο γραφείο προχώρησε σε μία καινοτομία στον τρόπο λειτουργίας του σε σχέση με αντίστοιχα γραφεία. Αυτή αφορά στην οικονομική του λειτουργία, καθώς ενώ σε αντίστοιχα γραφεία οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν τη χρέωση για την προμήθεια εργατικού δυναμικού, το συγκεκριμένο γραφείο δε χρεώνει τις επιχειρήσεις εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής τους θέσης και προσβλέποντας σε συνέχεια της συνεργασίας τους, αλλά τους ανέργους, και υποτιθέμενους «εν δυνάμει» εργαζομένους.

Με αυτή τη χρέωση καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας του καθώς και τις συναντήσεις που πραγματοποιούν με τις επιχειρήσεις για τις δημόσιες σχέσεις τους, όπως τονίστηκε από την υπεύθυνη. Το ποσό της χρέωσης για τους ανέργους ισοδυναμεί με 15 € για την εγγραφή και το πρώτο ημερομίσθιο σε περίπτωση εύρεσης εργασίας σε κάποια από τις προτεινόμενες επιχειρήσεις. Τι όμως μπορεί να περιλαμβάνει αυτή η χρέωση, καθώς κάποιος εύκολα θα υπέθετα πως ικανοποιείται ο σκοπός της λειτουργίας τους, δηλαδή η εύρεση εργασίας για τους ανέργους, και δυστυχώς διαψευδόταν. Όπως με ενημέρωσε η υπεύθυνη το ποσό αφορούσε την εξασφάλιση πέντε (5) ραντεβού με τις προτεινόμενες επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρχει βεβαιότητα για οριστικοποίηση κάποιας συμφωνίας. Πιο συγκεκριμένα και ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα βρεις εργασία παρά την πληρωμή. Πληρώνεις, τουλάχιστον τα 15 € της εγγραφής, για πέντε ραντεβού με επιχειρήσεις.

Πρόκειται για μία διαφανή παρουσίαση της λειτουργίας του συστήματος στο πλαίσιο της κρίσης. Δεν ξέρω αν υπήρξε μία αφέλεια της συγκεκριμένης υπεύθυνης ή αν αποτελεί επίσημο τρόπο παρουσίασης του γραφείου. Αυτό που ξέρω είναι ότι υπήρξε μία ωμή επεξήγηση και απόδειξη του τρόπου εκμετάλλευσης της ανάγκης και της αδυναμίας των ανέργων να βρουν εργασία, τη στιγμή που κάποιοι να πλουτίζουν από την πραγματοποίηση συναντήσεων ενίσχυσης των δημοσίων σχέσεων σε κάθε είδους επιχειρήσεις, όπως καφετέριες και εστιατόρια. Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι μία καθαρή εκδήλωση του σύγχρονου μαυραγοριτισμού, καθώς η κρίση για ορισμένους αποτελεί ευκαιρία γρήγορου και εύκολου πλουτισμού, και για άλλους εκμετάλλευση της ανάγκης τους για επιβίωση.
 
 tvxs.gr
.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια